8 Ιουν 2017
0 σχόλια

«Παγώνουν» οι συντάξεις έως το 2022 - Μπλόκο στις συλλογικές συμβάσεις

«Παγώνουν» οι συντάξεις έως το 2022
Φωτογραφία: Eurokinissi
ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3,5%


Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν μεταξύ των προαπαιτουμένων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα, το «πάγωμα» των συντάξεων για μία ακόμη χρονιά, έως το 2022.

Η νέα αυτή απαίτηση έρχεται ως αποτέλεσμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2022.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», οι δανειστές επιμένουν στο πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη χρόνο, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022.

Να σημειωθεί ότι το πάγωμα των συντάξεων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018 προβλεπόταν από τον νόμο Κατρούγκαλου και επεκτάθηκε με τον πρόσφατο νόμο Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου έως το 2021, με στόχο την εξοικονόμηση σωρευτικά 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Παράλληλα το ΔΝΤ ζητά «διορθώσεις» και για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων από το Σεπτέμβριο του 2018 όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 4,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή η πρόβλεψη βρίσκεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που απαιτούν νομοθέτηση.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η νομική γνωμάτευση περί συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019.

Πηγή Καθημερινή, iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top