6/01/2017
0 σχόλια

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη που ήθελε να προβληθεί μετά τον θάνατό του - ΒΙΝΤΕΟ

6/01/2017 02:28:00 μ.μ.
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη που ήθελε να προβληθεί μετά τον θάνατό του
«Εγώ τουλάχιστον καμία στιγμή δεν υπολόγισα το λεγόμενο πολιτικό κόστος διότι είχα την πολιτική άνεση και την ηθική άνεση αν θέλετε διότι εγώ δεν είχα υποσχεθεί τίποτε στον ελληνικό λαό.


Αντίθετα προεκλογικά είχα πει ότι θα βελτιώσω το επίπεδο του ελληνικού λαού όσο μπορώ αλλά θα του ζητήσω περισσότερη δουλειά, είχα ρίξει το σύνθημα οι Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο, και υπήρχε μία προετοιμασία της κοινής γνώμης.

Για αυτό η κυβέρνηση άρχισε από την πρώτη ώρα αποφασιστικά να κάνει μεταρρυθμίσεις και τομές» είναι τα λόγια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, υπό τον όρο να προβληθεί μετά τον θάνατό του.

Στη συνέντευξη, μικρό μέρος της οποίας προβλήθηκε από τον Σκάι, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εμφανίζεται να δηλώνει ότι την κυβέρνησή του έριξαν ιδιωτικά συμφέροντα, με αιχμή τον ΟΤΕ, και σημειώνει ότι η «παλαιά καραμανλική» πτέρυγα δεν τον στήριξε στην κυβερνητική του προσπάθεια.

H συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν από δέκα χρόνια, υπό τον ρητό όρο ότι το περιεχόμενό της θα δημοσιευόταν μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ η συνολική διάρκεια της συζήτησής του με τον Αλ. Παπαχελά έφθασε τις 30 ώρες.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιέγραψε τον τρόπο που κυβερνούσε, σημειώνοντας ότι είχε άμεση εικόνα και άποψη για τις αποφάσεις των υπουργών του: «Η κυβέρνηση αυτή ήμουν εγώ, μπορώ να το πω, η πραγματικότητα είναι αυτή, οι υπουργοί δεν λειτουργούσαν μόνοι τους, κανένας υπουργός, οι πρωτοβουλίες ήταν 100% δικές μου.

Εγώ τουλάχιστον κυβερνούσα διαφορετικά απ ότι τώρα κυβερνάται ο τόπος, δηλ. το πρωί που πήγαινα είχα την γενική εικόνα του τόπου και έπαιρνα στο κόκκινο τηλέφωνο 2, 3, 5 όσους χρειαζόταν υπουργούς, για να τους πω τι να κάνουν, διηύθυνα σαν το μαέστρο της ορχήστρας, διηύθυνα και τον υπουργό και τον υφυπουργό και πολλές φορές κατέβαινα και παρακάτω, σε προέδρους ή γενικούς διευθυντές ή συγκαλούσα συσκέψεις, ή πήγαινα στα υπουργεία, η πολιτική ήταν πολιτική κυβερνητική δεν ήταν πολιτική προσώπου».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η μεταρρυθμιστική του προσπάθεια δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που θα ήθελε, καθώς οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες, υπήρξαν αντιδράσεις («να σας υπενθυμίσω ότι δυσκολότερη τομή από την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα δεν υπήρχε, έπρεπε να απολύσεις 7. 500 ανθρώπους οι οποίοι είχαν συνδικαλιστικά στηρίγματα και οι οποίοι αν θυμάστε τι προβλήματα είχαν δημιουργήσει»).

Οι αντιδράσεις

«Εγώ είχα πρόβλημα διότι στην κυβέρνηση αυτή δεν συμφωνούσαν όλοι στην δική μου τακτική» υποστηρίζει, στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε προ ετών, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και προσθέτει ότι «υπήρχε πάντοτε η πτέρυξ η μια, η οποία στην ουσία ήταν η παλιά καρμανλική πτέρυγα, η παλιά ελληνική δεξιά η οποία δεν συμφωνούσε τουλάχιστον στην έκταση και τους ρυθμούς που εγώ ήθελα».

Ως προς την πτώση της κυβέρνησής του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Το θέμα του ΟΤΕ δεν ήταν μείζον θέμα, το θέμα του ΟΤΕ ήταν μείζον και κατέληξε να είναι μείζον, διότι ενεπλέκοντο τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία σε τελική ανάλυση έριξαν την κυβέρνηση... ήμαστε μία κυβέρνηση οποία δεν συμβιβάστηκε, καθόλου και η οποία είχε το θάρρος να παίρνει τις αποφάσεις που ωφελούσαν τον τόπο, κατά την δική μας κρίση βέβαια, αλάθητοι δεν ήμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάναμε κανέναν συμβιβασμό ούτε για συναισθηματικούς λόγους, φιλικούς και πολύ περισσότερο γι’ ότι τυχόν είχαμε επηρεαστεί από αντιπαροχές».

Παρακολουθείστε απόψε, στις 12.45 το βράδυ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έκτακτη εκπομπή για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Θα προβληθεί ένα μικρό απόσπασμα μίας μεγάλης συνέντευξης - παρακαταθήκης, που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός στον Αλέξη Παπαχελά, υπό τον όρο να προβληθεί μετά το θάνατό του.

Την εκπομπή θα παρουσιάσει ο Παύλος Τσίμας με καλεσμένους τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο και τον πρώην υπουργό Γιάννη Παλαιοκρασσά.

«Δεν υπολόγισα σε καμία στιγμή το πολιτικό κόστος»

«Εγώ τουλάχιστον καμία στιγμή δεν υπολόγισα το λεγόμενο πολιτικό κόστος διότι είχα την άνεση την πολιτική και αν θέλετε και την ηθική άνεση, γιατί ποτέ δεν είχα υποσχεθεί τίποτα στον λαό.

Αντίθετα, προεκλογικά είχα πει ότι θα βελτιώσω το επίπεδο του ελληνικού λαού, όσο μπορώ, αλλά θα τους ζητήσω περισσότερη δουλειά», τονίζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην περίοδο της διακυβέρνησής του και προσθέτει: «Είχα ρίξει το σύνθημα οι Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και υπήρχε μια προετοιμασία της κοινής γνώμης και ταυτόχρονα το γεγονός ότι είχαμε μια τόσο ισχυρή πλειοψηφία, ασυνήθιστη, μας έδινε πολιτικές δυνατότητες πολύ μεγαλύτερες από την πλειοψηφία που είχαμε στη Βουλή, που ήταν οριακή.

Γι΄ αυτό η κυβέρνηση άρχισε από την πρώτη ώρα, αποφασιστικά να κάνει μεταρρυθμίσεις και τομές».

«Διηύθυνα σαν τον μαέστρο της ορχήστρας»

«Η κυβέρνηση αυτή ήμουνα εγώ», λέει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «οι υπουργοί δεν λειτουργούσαν μόνοι τους. Οι πρωτοβουλίες ήταν 100% δικές μου. Εγώ τουλάχιστον κυβερνούσα διαφορετικά από ό,τι κυβερνάται σήμερα ο τόπος. Το πρωί είχα ήδη μια εικόνα, τη γενική του τόπου και έπαιρνα στο τηλέφωνο όσους χρειαζόταν υπουργούς για να τους πω τι να κάνουν.

Διηύθυνα σαν τον μαέστρο της ορχήστρας και τον υπουργό και τον υφυπουργό και πολλές φορές κατέβαινα και παρακάτω σε προέδρους ή σε γενικούς διευθυντές ή συγκαλούσα συσκέψεις ή πήγαινα στα υπουργεία. Η πολιτική ήταν πολιτική κυβερνητική, δεν ήταν πολιτική προσώπου».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που επιχείρησε να κάνει στο διάστημα που ήταν πρωθυπουργός σημειώνει πως «το γεγονός ότι φτάσαμε στην ολοκλήρωση σχεδόν της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, τον τέταρτο χρόνο, με τον Στέφανο Μάνο οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι ωρίμασαν οι συνθήκες. Είχαμε πάρα πολύ δύσκολες τομές να κάνουμε.

Δυσκολότερη τομή από την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα δεν υπήρχε. Έπρεπε να απολύσεις 7.500 ανθρώπους οι οποίοι είχαν συνδικαλιστικά στηρίγματα και οι οποίοι ενθυμίστε τι προβλήματα είχαν δημιουργήσει».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιγράφει και τα εσωκομματικά ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει εκείνη την περίοδο λέγοντας: «Είχα πρόβλημα τότε, διότι στην κυβέρνηση αυτή δεν συμφωνούσαν όλοι στην δική μου τακτική.

Υπήρχε πάντοτε η πτέρυγα η μια, η οποία ήταν ουσιαστικά η παλιά καραμανλική πτέρυγα, η παλιά ελληνική δεξιά η οποία δεν συμφωνούσε τουλάχιστον στην έκταση και τους ρυθμούς που εγώ ήθελα».

Κάνοντας μια αναδρομή στις στιγμές λίγο πριν την πτώση της κυβέρνησής του, θυμάται: «Στην τελική φάση, εκεί που πέσαμε, στο θέμα του ΟΤΕ...

Το θέμα του ΟΤΕ δεν ήταν μείζον θέμα. Το θέμα του ΟΤΕ ήταν μείζον και κατέληξε να είναι μείζον, διότι ενεπλέκοντο τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία σε τελική ανάλυση έριξαν την κυβέρνηση...»

«Εμείς ήμαστε μία κυβέρνηση οποία δεν συμβιβάστηκε καθόλου και η οποία είχε το θάρρος να παίρνει τις αποφάσεις που ωφελούσαν τον τόπο, κατά την δική μας κρίση βέβαια, αλάθητοι δεν ήμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάναμε κανέναν συμβιβασμό ούτε για συναισθηματικούς λόγους, φιλικούς και πολύ περισσότερο διότι τυχόν είχαμε επηρεαστεί από αντιπαροχές», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Οι σχέσεις με Καραμανλή και Παπανδρέου

Συνάντηση Κωνσταντίνου Καραμανλή και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο πρώτος και πρωθυπουργός ο δεύτερος, το 1991/Πηγή: Eurokinissi

Στην συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε προ δεκαετίας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλά και για τις σχέσεις του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ο Καραμανλής δε μου συγχωρούσε τον ανένδοτο αγώνα και δε μου τον συγχώρησε και μέχρι τέλους», λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως «με τον Ανδρέα δεν είχα πολλές επαφές, αλλά σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού μας βίου εγώ δεν δίστασα να αποκτήσω επαφή μαζί του».

Δείτε το βίντεο του newsittv:


Το διαβάσαμε απο το: madata.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top