13 Ιουν 2017
0 σχόλια

Δυτική Ελλάδα: Πλούσιοι νομοί με… φτωχούς κατοίκους

Δυτική Ελλάδα: Πλούσιοι νομοί με φτωχούς κατοίκους
Οι πιο… πονηροί Έλληνες οι Ηλείοι


Toν μισό φόρο σε σύγκριση με όσα πληρώνει ο μέσος έλληνας φορολογούμενος καταβάλλουν κάθε χρόνο φορολογούμενοι που προέρχονται από περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται «φτωχές» όσον αφορά τα εισοδήματα που δηλώνονται και δεν είναι άλλες από τους νομούς Ροδόπης, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών κάθε χρόνο όταν μελετούν τα στατιστικά στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις πολιτών και επιχειρήσεων αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν σε περιοχές που θεωρούνται πλούσιες και εύφορες, όπως είναι για παράδειγμα η Ηλεία, οι πολίτες να δηλώνουν εισοδήματα σχεδόν στα όρια της φτώχειας.

Μήπως σε εκείνες τις περιοχές έχει ξεφύγει η φοροδιαφυγή;

Οι πιο πονηροί

Για την εφορία οι πιό πονηροί Ελληνες θεωρούνται οι κάτοικοι του νομού Ηλείας καθώς δηλώνουν τα χαμηλότερα εισοδήματα από όλους τους νομούς της χώρας μαζί με τους κατοίκους της ακριτικής Ροδόπης και της ορεινής Ευρυτανίας που αποδεδειγμένα είναι φτωχές περιοχές.

Το μέσο εισόδημα που δήλωσαν πέρυσι ήταν μόλις 10.011 ευρώ, παρά την πλούσια παραγωγή που έχουν, πολύ χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο που ήταν 13.254 ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το "Βήμα", το ερώτημα αυτό αφορά και άλλες περιοχές της χώρας οι οποίες εμφανίζονται στον φορολογικό χάρτη ως φτωχές αλλά οι κάτοικοί τους ζουν πάνω από τον μέσο όρο.

Στη Λάρισα, για παράδειγμα, όπου πριν από μερικά χρόνια είχε εντυπωσιάσει το γεγονός ότι είχαν πουληθεί τα περισσότερα Cayen σε όλη την Ευρώπη,

το μέσο δηλωθέν εισόδημα 153.963 φορολογουμένων είναι 12.013 ευρώ και ο μέσος φόρος που προέκυψε για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους ανήλθε το 2016 (εισοδήματα 2015) σε περίπου 948 ευρώ, όταν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας το μέσο φορολογητέο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) διαμορφώθηκε στις 13.254 ευρώ και ο μέσος φόρος σε 1.296 ευρώ.

«Μαύρα εισοδήματα»

Οπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το ότι σε μια περιοχή οι κάτοικοί της δηλώνουν πολύ λιγότερα δεν σημαίνει πως οι πολίτες φοροδιαφεύγουν. Ωστόσο είναι ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο μπορεί να διευκολύνει τη στρατηγική των ελέγχων.

Είναι όμως προκλητικό κάποιοι να συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από το «ραντάρ της εφορίας», να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και την ίδια στιγμή να διαθέτουν «μαύρα εισοδήματα» εις βάρος φορολογουμένων που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ένα ευρώ, όπως είναι για παράδειγμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στον φορολογικό χάρτη της Ελλάδας, θα διαπιστώσει ότι τα υψηλότερα εισοδήματα δηλώνονται στους μεγάλους αριθμητικά νομούς όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Στην τρίτη θέση όμως είναι ο Νομός Χίου, όπου οι κάτοικοί του δηλώνουν το τρίτο υψηλότερο μέσο εισόδημα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νομούς της χώρας.

Και αν περίμενε κανείς ότι οι κάτοικοι των Κυκλάδων θα ήταν αρκετά υψηλά λόγω του έντονου τουρισμού που δέχονται, θα διαψευστούν, καθώς βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του συνόλου της Ελλάδας.

Δεν κόβονται αποδείξεις

Ενδιαφέρον θα έχει να εξετάσει κανείς το τρέχον και το επόμενο έτος με την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολογήτου αν θα υπάρξουν αλλαγές στις κατανομές που εμφανίζουν τα εισοδήματα διαφόρων περιοχών της χώρας.

Για παράδειγμα, στις Κυκλάδες, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος από ελέγχους διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων σε ποσοστό ως και 70%!

Κατά συνέπεια αν οι φοροέλεγχοι προχωρήσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, τα δηλωθέντα εισοδήματα θα είναι υψηλότερα.

Στην Αθήνα το μέσο φορολογητέο εισόδημα 1.701.233 φορολογουμένων ανήλθε το 2016 σε 16.393 ευρώ (το υψηλότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα) και ο μέσος φόρος σε 2.014 ευρώ.

Αντίθετα, στον πιο φτωχό φορολογικά νομό της Ελλάδας, τη Ροδόπη, το μέσο φορολογητέο εισόδημα ανήλθε πέρυσι σε 9.706 ευρώ και ο μέσος φόρος σε 678 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από πλευράς μέσου φόρου δεν είναι η Ροδόπη ο πιο «φτωχός» νομός αλλά το Κιλκίς, με μέσο όρο 660 ευρώ φόρο.

Το διαβάσαμε απο το: patrasevents.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top