10 Ιουν 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Μύκητας «σκοτώνει» την σταφίδα

Μύκητας «σκοτώνει» την σταφίδα στην Ηλεία
Σε… αναμμμένα κάρβουνα κάθονται οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας,
καθώς μέχρι στιγμής η μάρανση της σταφίδας δεν δείχνει αναστρέψιμη, γεγονός που διογκώνει την απόγνωση για το χαμένο αγροτικό εισόδημα.

Τα αποτελέσματα των πρώτων εργαστηριακών δειγμάτων από το Μπενάκειο δείχνουν ότι σε αρκετές καλλιέργειες διαπιστώνεται μυκητολογικό πρόβλημα, ενώ σε άλλες καλλιέργειες εντοπίζονται θέματα θρέψης που δεν αποκλείεται να βελτιωθούν σταδιακά και να αποκατασταθούν.

«Το φθινόπωρο δημιουργήθηκαν κάποιες καταστάσεις οι οποίες είχαν συνέπειες στην θρέψη των φυτών και είχαν δυσμενές αποτέλεσμα για τη φετινή χρονιά.

Οι καιρικές συνθήκες, η προσβολή από ένα έντομο πέρσι τον Αύγουστο και ένα θέμα που δημιουργήθηκε από τοξικότητα φυτοφαρμάκων και δημιούργησαν τοξικότητα και έπεσαν τα φύλλα νωρίς.

Αυτό δημιούργησε πρόβλημα στη θρέψη των φυτών για την επόμενη χρονιά αλλά αντιμετωπίζεται και κάποιες φυτείες σταφίδας θα βελτιωθούν.

Εκεί που έχουμε μυκητολογικές ασθένειες τα πράγματα είναι δυσκολότερα και θα δούμε τι οδηγίες θα δώσουμε στους παραγωγούς για το πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα.

Υπάρχει πιθανότητα εξάπλωσης του μυκητολογικού προβλήματα και σε άλλες καλλιέργειες που δεν έχουν προσβληθεί αλλά υπάρχει και τρόπος πρόληψης, δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα μολυνθούν όλα τα κτήματα», εξήγησε στην εφ.«Πατρίς» ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σταύρος Βέρρας.

Χθες έκανε αυτοψία σε σταφιδοκαλλιέργιες στο Σόπι και στο Χειμαδιό, ο ερευνητής του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Γιάννης Μανουσόπουλος, ο οποίος εκδήλωσε τον έντονο προβληματισμό του για την έκταση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι η πρώτη εικόνα δείχνει μυκητολογικό πρόβλημα και δύσκολα θα αποτραπεί η εκρίζωση.

«Εκ πρώτης άποψης αυτό το οποίο είδαμε ήταν ένα συγκεκριμένο μυκητολογικό πρόβλημα.

Εάν είναι αυτό το οποίο φαντάζομαι, τότε πάμε σε εκρίζωση και νέα καλλιέργεια. Μου κάνει εντύπωση η μεγάλη έκταση που έχει πάρει, και αυτό είναι ένα θέμα προς διερεύνηση.

Μιλάμε για προσβολή από παθογόνο, η οποία σχετίζεται με καλλιεργητικές εργασίες.  με τις κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν μια ασθένεια, κ.ά.

Οι μύκητες αγαπούν την υγρασία, τη θερμοκρασία, θέλουν έναν τρόπο εισόδου και αυτό γίνεται συνήθως από τις ενώσεις του κλαδέματος», ανέλυσε ο κ.Μανουσόπουλος, σημειώνοντας ότι σημασία έχει να δοθεί μια αισιόδοξη απάντηση στους πληγέντες αγρότες, ώστε να μην καταστραφούν οικονομικά.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
Διάβασε περισσότερα στο: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top