26 Ιουν 2017
0 σχόλια

Επαρχία Ολυμπίας: Ένας «θησαυρός» που μπορεί να αντιστρέψει την ερήμωση…

Επαρχία Ολυμπίας: Ένας «θησαυρός» μπορεί να αντιστρέψει την ερήμωση…
Μεγάλη απώλεια τουριστών παρατηρείται κάθε χρόνο στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ολυμπίας,
λόγω της απουσίας οργανωμένου σχεδίου για την ανάδειξη  και αξιοποίηση των μοναδικών πολιτιστικών θησαυρών, που  είναι διάσπαρτα σε μεγάλη ακτίνα.

Σε μια εποχή που η χώρα μας βασίζεται  σε σημαντικό βαθμό  στην άφιξη ξένων επισκεπτών, η κακή έως ανύπαρκτη   παρουσία των μοναδικών  αρχαιολογικών μνημείων λειτουργεί σχεδόν αποτρεπτικά στον ερχομό  των τουριστών.

Με εξαίρεση το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα ο οποίος ωστόσο βρίσκεται στο στάδιο της συντήρησης  περιβαλλόμενος πάντα από την τέντα, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μνημεία  βρίσκονται χωρίς την απαραίτητη αρχαιολογική σκαπάνη, που θα τα βγάλει από την αφάνεια και θα τα καταστήσει επισκέψιμα.

Εξαίρεση αποτελούν οι προσπάθειες  της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που με  λιγοστά μέσα  επιχειρεί επί σειρά ετών ένα δύσκολο έργο (κυρίως στην Αρχ. Φιγαλεία), καθώς και κάποιοι τοπικοί σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται σε κεντρικό επίπεδο, με σημαντικά σε κάποιες περιπτώσεις αποτελέσματα (όπως λ.χ. Αρχαίο Αίπυ).

Τα παραπάνω όμως σίγουρα δεν αρκούν  εφόσον  η κεντρική εξουσία με την παρέμβαση  των  τοπικών και περιφερειακών φορέων, δεν υλοποιήσει ένα οργανωμένο σχέδιο  ανάδειξης των εντυπωσιακών μνημείων, δημιουργώντας  στη συνέχεια ένα  πλέγμα   επισκέψιμων  αρχαιολογικών χώρων, σε όλη σχεδόν την ακτίνα της επ. Ολυμπίας.

Τα οφέλη

Τα οφέλη που θα προκύψουν από μία τέτοια προσπάθεια θα είναι τεράστια για τις τοπικές κοινωνίες, αφού ο ερχομός χιλιάδων επισκεπτών  θα αναπτύξει και  μια σειρά από  χώρους  παροχής υπηρεσιών, που τόσο ανάγκη έχει η ευρύτερη  περιοχή που έχει ήδη ερημώσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση  απαιτείται  η αξιοποίηση  Ευρωπαϊκών  χρηματοδοτικών  προγραμμάτων, αρκεί  όμως να υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον  από τους δήμους και κατ’ επέκταση την περιφέρεια, κάτι που μέχρι σήμερα  δεν έχει φανεί στην πράξη…

Σήμερα στο «σκοτάδι» εξακολουθούν να παραμένουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι που παρουσιάζουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι ναοί της Αθηνάς στην Αλιφείρα και τη Σκιλλουντία, η Αρχαία Σαμία στο Κ. Σαμικό, το Αρχαίο Λέπρεο,  το Τυπαίον όρος στα Μακρίσια, ο ναός της Αρτέμιδας, το μυκηναϊκό νεκροταφείο στη Δαφνούλα κ.α.

Συγχρόνως στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και μοναδικά μνημεία, μεταγενέστερης εποχής, στα οποία είτε έχουν γίνει μερικές παρεμβάσεις (Ιεράς Μονής Ίσοβας στην Τρυπητή), είτε  βρίσκονται στη διαρκή φθορά του χρόνου (Φράγκικο Κάστρο Αγίας Ελένης στη Θεισόα).

Να αναφερθεί εξάλλου ότι όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, λόγω έλλειψης  απαραίτητων πιστώσεων, η Αρχ. Υπηρεσία είναι αδύνατον να προχωρήσει  σε ανασκαφικές εργασίες.

Όμως εφόσον από πλευράς  των αρμοδίων τοπικών φορέων υπάρξει ενδιαφέρον για την ένταξή τους σε προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, οι εκπρόσωποί της δηλώνουν αρωγοί στις όποιες προσπάθειες γίνουν  προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και αξιοποίησης των αρχαιολογικών μνημείων.


                                        Η Ακρόπολη της Πλατιάνας


Ο ναός της Αθηνάς στην Αλιφείρα


                          Το Φράγκικο Κάστρο Αγίας Ελένης στη Θεισόα


Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top