27 Ιουν 2017
0 σχόλια

Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση: Ποιος είναι ο ιός Petya που «χτυπά» τους υπολογιστές

Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση: Ποιος είναι ο ιός Petya που «χτυπά» τους
Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες ώρες, από τη νέα μεγάλη κυβερνοεπίθεση
- Στο στόχαστρο, μέχρι στιγμής, έχουν μπει η Ουκρανία, που έχει δεχτεί και το ισχυρότερο πλήγμα, η Ρωσία, η Ολλανδία και η Βρετανία

Ο ιός Petya είναι ακόμα ένας επικίνδυνος ιός τύπου ransomware ο οποίος είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικός στην κρυπτογράφηση των αρχείων που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σύστημα που θα διεισδύσει, μπλοκάροντας την πρόσβαση του χρήστη σε αυτά.

Μόλις ο ιός Petya διεισδύσει απαρατήρητος στο σύστημα, αρχίζει να κρυπτογραφεί τα αποθηκευμένα αρχεία χρησιμοποιώντας προηγμένους και περίπλοκους αλγόριθμους κρυπτογράφησης.

Οι ελβετικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως επανεμφανίστηκε και πάλι το κακόβουλο λογισμικό Petya, που χρησιμοποιείται από τους κυβερνοπειρατές για να ζητούν λύτρα από τους χρήστες των υπολογιστών τους οποίους προσβάλλουν.

Tο κακόβουλο λογισμικό προκαλεί την επονομαζόμενη «μπλε οθόνη του θανάτου» μετά την επιτυχή διείσδυση στο σύστημα, αναγκάζοντας έτσι το θύμα να επανεκκινήσει τον υπολογιστή του.

Εάν ο χρήστης το κάνει αυτό, αντί να φορτώσει το λειτουργικό σύστημα θα εμφανιστεί στην οθόνη μήνυμα όπου θα του ζητούνται λύτρα.

Σύμφωνα με το MELANI, το ελβετικό Κέντρο Αναφοράς και Ανάλυσης για την Ασφάλεια της Πληροφορίας, περισσότερο έχουν πληγεί από τον ιό αυτό η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βρετανία και η Ινδία.

Ο ιός Petya είχε πλήξει πολλά συσστήματα το 2016.

Διαβάστε εδώ το χρονικό της νέας παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top