9 Ιουλ 2017
0 σχόλια

Τι γίνεται με το εργοστάσιο της Ηλείας;

Τι γίνεται με το εργοστάσιο της Ηλείας
Η Κοζάνη απέκτησε ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων


Την ώρα που η πρώτη στην Ελλάδα ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων εγκαινιάστηκε, στην Κοζάνη, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, το αντίστοιχο έργο της Ηλείας βρίσκεται στην 70η θέση σύμφωνα  με τη σειρά αίτησης της και θα πρέπει να περιμένουμε νέα πρόσκληση για να… χρηματοδοτηθεί.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην συνεδρίαση του Ιουνίου στο δήμο Ήλιδας, το έργο που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων στο νομό μας, βρίσκεται στην 70η θέση της σχετικής λίστας  και τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση του υπερβαίνουν κατά πολύ τη χρηματοδότηση που έχει το πρόγραμμα.

Έτσι θα πρέπει να περιμένουμε - άγνωστο πόσο - την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση νέας πρόσκλησης έργων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, για να ενταχθούμε.

Βέβαια στην παρούσα φάση και με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το χρόνο που θα «βγει στον αέρα» η επόμενη πρόσκληση.

Οπότε

Σε κάθε περίπτωση οι αιρετοί του νομού μας θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουν στους κατοίκους τι πρόκειται να γίνει με το συγκεκριμένο έργο. Θα κατασκευαστεί και πότε;

Και βέβαια γιατί δεν είμαστε στις πρώτες θέσεις της λίστας των έργων που χρηματοδοτήθηκαν;

Ίδια μονάδα

Για την ιστορία το εργοστάσιο της Κοζάνης είναι το ίδιο με αυτό που θέλουμε εδώ και 12 χρόνια και προσπαθούμε να κατασκευάσουμε στο νομό μας.

Μάλιστα οι όροι με τους οποίους υλοποιήθηκε είναι οι ίδιοι και μάλιστα στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης εκπροσωπώντας μια Κυβέρνηση η οποία είχε χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες μονάδες «φαραωνικά έργα».

Η άδεια κατασκευής και λειτουργίας για 25 έτη της μονάδας στην Κοζάνη, εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2015 από το Υπουργείο Οικονομίας, η σχετική σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2015 και το έργο ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Το έργο περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως, Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, 10 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς και Κέντρο Περιβαλλοντικής
Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης..

Η συνολική κατασκευαστική δαπάνη της επένδυσης ήταν 49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ συνεισέφερε ο ιδιώτης, 6 εκατ. ευρώ προήλθαν από δάνειο που χορήγησε η Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα 26 εκατ. ευρώ προέκυψαν από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (13 εκατ. ευρώ από την πρωτοβουλία JESSICA και 13 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Πρόκειται για το πρώτο έργο πανευρωπαϊκά στον τομέα του περιβάλλοντος με αυτή την καινοτόμα χρηματοδοτική δομή.

Κώστας Γιάλπας
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top