10 Ιουλ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Οι αγριόχοιροι «ρημάζουν» τα χωράφια στα ορεινά – Σε απόγνωση οι αγρότες

Ηλεία: Οι αγριόχοιροι «ρημάζουν» τα χωράφια στα ορεινά
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της ορεινής ζώνης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων,
εξαιτίας των καταστροφών που προκαλούν στις καλλιέργειές τους οι αγριόχοιροι. 

Όπως καταγγέλλουν στην εφ. «Πατρίς», δεν μπορούν ούτε να σπείρουν, αφού τα αγριογούρουνα έχουν «ρημάξει» τα αγροκτήματα, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να χάνουν χρήμα και διάθεση για να συνεχίσουν να ασχολούνται με τη γη.

«Η περιοχή είναι τελείως κατεστραμμένη.

Καλαμπόκια να σπείρεις, έχουν τελειώσει. Φιστίκια να βάλεις, τα οποία από εδώ ξεκίνησαν να καλλιεργούνται, το ίδιο. Το γυρίσαμε στο σιτάρι και τη βρώμη, πάνε και αυτά. Πώς θα σταθεί ο κόσμος;

Τα γουρούνια είναι κοπάδια. Πέφτουν μέσα και δεν μένει τίποτα.

Πώς ο νέος αγρότης θα καλλιεργήσει; Τριφύλια βάζουμε μέσα, την άλλη μέρα έχουν γυρίσει ανάποδα. Δεν ξέρω πώς μπορεί το κράτος να μας βοηθήσει…

Κάτι πρέπει να γίνει, γιατί οι καταστροφές ξεκινάνε από τη Γορτυνία και φτάνουν ως τη Δαφνούλα και το Πλουτοχώρι», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο 84χρονος Γιάννης Παρασκευόπουλος, κάτοικος Σέκουλα, προσθέτοντας ότι πλέον τα συναντούν και μέσα στο χωριό.

«Το αγριογούρουνο δεν φοβάται τίποτα, ούτε σκυλί ούτε τίποτα, και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Μέριμνα ζητούν οι φορείς

Ο δασάρχης Ολυμπίας, Βασίλης Γιακουμής, τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι το πρόβλημα έχει ενταθεί την τελευταία πενταετία και για αυτό έχει ζητήσει την αποζημίωση των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ αλλά και κάποιες τροποποιήσεις στη ρυθμιστική θήρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τα τελευταία τρία με πέντε χρόνια ο πληθυσμός είναι αρκετά μεγάλος στους αγριόχοιρους.

Μην ξεχνάτε ότι το αγριογούρουνο έχει εχθρό μόνο τον άνθρωπο, άντε και τα τσακάλια.

Αν σκεφτούμε ότι μια γουρούνα μπορεί να γεννήσει 5-10 μικρά, ανεξάρτητα από το πόσα σκοτώνονται, ο πληθυσμός αυξάνει συνεχώς.

Παράλληλα οι κλιματοεδαφικές συνθήκες είναι άριστες και ο αγριόχοιρος βρίσκει τροφή και πολλαπλασιάζεται.

Για αυτό και βλέπουμε ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις,  κάτι που συμβαίνει σε έντονο βαθμό τα τελευταία 5 χρόνια», δήλωσε ο κ. Γιακουμής, επισημαίνοντας ότι έχει καταθέσει πρόταση κάλυψης της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι, και μόνη λύση είναι η έστω μερική κάλυψη από τη Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου (Γ’ ΚΟΠ)

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας, Σπύρος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι δέχεται διαρκώς καταγγελίες για καταστροφές από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής από τη Δαφνούλα ως την Ανδρίτσαινα, ζητώντας από την πολιτεία να παρέμβει δραστικά.

«Δεν έχουν αφήσει βρώμη, σιτάρι τίποτα. Τόσο στα ορεινά, αλλά κυρίως στην παραποτάμια ζώνη, τα αγριογούρουνα προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Θα έπρεπε η πολιτεία, είτε μέσω του Πράσινου Ταμείου είτε μέσω ΕΛΓΑ, να έχει μεριμνήσει για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών», ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Αναστασόπουλος

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top