20 Ιουλ 2017
0 σχόλια

Αναστέλλεται η μετατροπή της ποινής του πρώην δημάρχου Ζαχάρως σε κοινωφελή εργασία

Αναστέλλεται η μετατροπή της ποινής του πρώην δημάρχου Ζαχάρως
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση


Την αναίρεση της εφετειακής απόφασης που επέτρεψε στον καταδικασθέντα πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο, να μετατρέψει την συνολική ποινή φυλάκισης 10 ετών που του είχε επιβληθεί, αρχικά σε χρηματική και στην συνέχεια σε παροχή κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Ζαχάρως, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.

Ο πρώην δήμαρχος έχει καταδικαστεί για τις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία, τον Αύγουστο του 2007.

Ειδικότερα, ο Πανταζής Χρονόπουλος καταδικάστηκε για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με τις πυρκαγιές στο Νομό Ηλείας το 2007.

Από την ελληνική Δικαιοσύνη καταδικάστηκε συνολικά σε φυλάκιση 10 ετών, η οποία μετατράπηκε σε χρηματική, προς 5 ευρώ την ημέρα και το συνολικό ποσό κατατμήθηκε σε 36 δόσεις.

Όμως, ο Πανταζής Χρονόπουλος, ενώ είχε καταβάλει τις 6 δόσεις των 1.091 ευρώ η κάθε μια, προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι η σύνταξή του δεν επαρκεί για τα έξοδα διαβίωσής του και δεν μπορεί να καταβάλει τις δόσεις για την μετατροπή της ποινής του.

Για το λόγο αυτό, ζήτησε η ποινή του να μετατραπεί σε κοινωφελή εργασία.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, μετά από σχετική διάταξη του εισαγγελέα Πειραιά, έκανε δεκτό το αίτημά του και μετέτρεψε την ποινή του από χρηματική σε παροχή κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Παιανίας Αττικής.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, στον Δήμο Παιανίας, θα προσέφερε κοινωνική εργασία 4 ωρών εργασίας για κάθε ημέρα φυλάκισης, δηλαδή 4 ώρες επί 3.150 ημέρες, αφαιρουμένων του χρόνου κράτησης.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση στην απόφαση του Εφετείου Πατρών και το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την έκανε δεκτή, κρίνοντας ότι δεν έχει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτείται, αλλά έχει και άλλες πλημμέλειες.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος αναφέρει, ότι η εφετειακή απόφαση δεν εξηγεί και δεν αιτιολογεί για την περαιτέρω μετατροπή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Το διαβάσαμε απο το: lifo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top