17 Ιουλ 2017
0 σχόλια

Η καταιγίδα Μέδουσα σαρώνει τις καλλιέργειες της Ηλείας

Η  Μέδουσα σαρώνει τις καλλιέργειες της Ηλείας
Κηπευτικά, καλαμπόκια, βιομηχανική ντομάτα, αμπέλια, ελιές αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες
σαρώνει στο διάβα της η νέα δυνατή καταιγίδα, που συνοδεύεται από σφοδρή ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση σε όλη την Ηλεία.


Εν μέσω καλοκαιριού η κακοκαιρία με την κωδική ονομασία «Μέδουσα» άφησε το σημάδι της σε ολόκληρη την Ηλεία.

Η πρωτοφανής, για τα δεδομένα της εποχής, κακοκαιρία, από το Σάββατο, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις και τις ισχυρές καταιγίδες, με τις ζημιές στις καλλιέργειες να είναι ανυπολόγιστες.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από την Κυριακή 6 Ιουλίου όλη τη χώρα, έχει προκαλέσει σημαντικές  καταστροφές στην αγροτική παραγωγή  της Ηλείας, αν και το μέγεθος της ζημιάς θα αρχίσει να φαίνεται στο σύνολό του τις επόμενες ημέρες που θα κοπάσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πυκνό χαλάζι έπεσε χθες στα σύνορα Ηλείας – Αχαΐας και το πέρασμα της «Μέδουσας» περικύκλωσε την περιοχή, αφήνοντας πίσω του έναν λευκό κλοιό, ο οποίος προκάλεσε σοβαρότατες καταστροφές σε αμπελώνες κι άλλες αγροτικές καλλιέργειες και διακοπή για πολλές ώρες της κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Πύργου – Πατρών.

Επίσης, σφοδρές καταιγίδες και έντονες χαλαζοπτώσεις έπληξαν και τα ορεινά του νομού.

Ωστόσο, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αναγγελίες στον ΕΛΓΑ, με τους αγρότες να έχουν περιθώριο 15 ημερών από την εκδήλωση της καταστροφής, προκειμένου να προχωρήσουν στις δηλώσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και να έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Σημειωτέον ότι για να εγκριθεί κάποιο ποσό, η καταστροφή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 25% της παραγωγής.

Πηγή: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top