3 Ιουλ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ!

44,2ο στην Ωλένη
Τα ρεκόρ του καύσωνα- Το θερμόμετρο «χτύπησε» 44,2ο στην Ωλένη- 43,4ο στον Πύργο!


Η κλιματική αλλαγή είναι «παρούσα» και στην Ηλεία.

Τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών αυτό αποδεικνύουν πολλές φορές με τρόπο άκρως επικίνδυνο.

Μετά τις καταιγίδες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τις συνοδεύουν, μετά από έναν χειμώνα όπου είδαμε χιόνι να πέφτει σχεδόν σε όλη την Ηλεία, ήρθε και το καλοκαίρι με τον πρώτο και πολύ ισχυρό καύσωνα στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Τόσο ισχυρός που σε απόλυτες τιμές δημιούργησε ρεκόρ δεκαετιών.

Η τιμή των 44,2οC αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων εξήντα ετών.

Όπως ανέφερε χθες στην σελίδα του στο Facebook, ο υπεύθυνος του metar.gr στην Ηλεία Θεόδωρος Κονδύλης, «… η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Νομό Ηλείας καταγράφηκε το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 στην Ωλένη με 44,2oC.

Το προηγούμενο απόλυτο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στο νομό το κατείχε ο Πύργος με 43,4οC, θερμοκρασία η οποία είχε καταγραφεί στις 25 Ιουλίου 2007, ωστόσο να σημειώσουμε πως τις προηγούμενες 10ετίες δεν υπήρχε εκτεταμένο δίκτυο σταθμών όπως σήμερα που πιθανότατα να είχαν καταγραφεί ανάλογες τιμές.

Επίσης, σύμφωνα με το παλαιό αρχείο της ΕΜΥ υπάρχει καταγραφή στον Πύργο στις 14 Αυγούστου του 1957 με 44,3οC η οποία θεωρείται ανεπίσημη και αμφισβητείται.

Στον Πύργο, όσον αφορά το ρεκόρ της πόλης (43,4) δεν απειλήθηκε καθώς ο ίδιος σταθμός κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία σήμερα τους 41,2 βαθμούς.

Επίσης, το ΝΔ ρεύμα που επικράτησε για λίγο περίπου στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου στην πόλη του Πύργου έφερε υγρασία 40% με θερμοκρασία στους 39οC δημιουργώντας αίσθηση θερμοκρασίας στους πολίτες που έφτασε τους 47,8οC σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ, τιμή δυσφορίας που δεν έχει καταγραφεί στα 10 χρόνια λειτουργίας του αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ».

Γιάννης Σπυρούνης
Πηγή: proini.news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top