24 Ιουλ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Με «δανεικό» Ericsson σώθηκε ο Γρύλλος

Με «δανεικό» Ericsson σώθηκε ο Γρύλλος
Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής σε δάσος – Κάηκαν πάνω από 50 στρέμματα


«Αν δεν ερχόταν το ελικόπτερο η φωτιά δεν έσβηνε».

Αυτό έλεγαν όσοι βρέθηκαν χθες στη φωτιά που ξέσπασε στο Γρύλλο Κρεστένων σε δασική έκταση.

Περισσότερα από 50 στρέμματα δάσους μεγάλης ηλικίας έγιναν στάχτη, σε μια περιοχή που από θαύμα είχε γλιτώσει το 2007.

Τεράστια υπήρξε η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Ηλεία και όμορους νομούς, αλλά και εναέρια μέσα για να καθηλωθεί η πυρκαγιά και να μην προχωρήσει στην ευρύτερη περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις τέσσερις το απόγευμα της Κυριακής σε αγροτική έκταση και γρήγορα πέρασε στο δάσος, πάνω από τα Χάνια Γρύλλου και προς την περιοχή της Σκιλουντίας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποιήθηκε από την αρχή με μεγάλη δύναμη όμως από τη στιγμή που η φωτιά είχε μπει στο δάσος δεν ήταν δυνατό να σταματήσει.

Έτσι γρήγορα ζητήθηκε η επέμβαση των εναέριων μέσων αλλά και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Πρώτα έφτασαν τα δύο αεροσκάφη PZL από την Μεσσηνία και έπειτα τα δύο Canadair από την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Παρά τις συνεχείς ρίψεις η φωτιά δεν ήταν δυνατό να καθηλωθεί.

Την ίδια ώρα οι επίγειες δυνάμεις είχαν αυξηθεί στα 30 οχήματα (με την Πολιτική Προστασία) και τα 85 άτομα (με πεζοπόρο τμήμα) από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ηλείας, της Πάτρας, της ΒΙΠΕ Πατρών, της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης, της Καλαμάτας.

Όσο η ώρα περνούσε και η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο η ανησυχία τόσο των επικεφαλής Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Κώστα Κυριακόπουλου και Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Γιάννη Πετρούτσου, όσο και των Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου και Δημάρχου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκου, μεγάλωνε.

Οι δύο τελευταίοι επικοινώνησαν με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Βασίλειου Καπέλιου για να ζητήσουν την επέμβαση του ελικοπτέρου Ericsson.

Τελικά μετά από αυτή την παρέμβαση και υπηρεσιακές διαβουλεύσεις αποφασίστηκε η αποστολή του ελικοπτέρου από την Ελευσίνα.

Οι ρίψεις που έκανε λίγο πριν νυχτώσει ήταν απόλυτα επιτυχημένες και καθήλωσαν την πυρκαγιά σε καίρια στιγμή.

Έως αυτή την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν για να τεθεί η πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο.


Γιάννης Σπυρούνης

Δείτε επίσης στην proini.news: Με τα ψέματα δεν σβήνουν οι φωτιές 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top