8/06/2017
0 σχόλια

Σε πύρινο κλοιό η χώρα με πάνω από 50 πυρκαγιές σε λιγότερες από 48 ώρες

8/06/2017 07:52:00 π.μ.
πάνω από 50 πυρκαγιές σε λιγότερες από 48 ώρες
Σε λιγότερο από 48 ώρες έχουν καταγραφεί πάνω από 50 πυρκαγιές σε όλη την ελλαδική επικράτεια


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους των Κυθήρων μετά και την τελευταία αναζωπύρωση που ξεκίνησε από την περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου και πλέον κατακαίει μεγάλη δασική έκταση του νησιού.

Οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος έχουν εκκενωθεί από νωρίς το απόγευμα με το νησί να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του μπροστά στην πύρινη λαίλαπα

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του, κήρυξε τον δήμο Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Σε λιγότερο από 48 ώρες έχουν καταγραφεί πάνω από 50 πυρκαγιές σε όλη την ελλαδική επικράτεια με τις πιο πρόσφατες να σβήνονται σε αγροτική περιοχή λίγο έξω από την Λάρισα άλλα και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή και Σάββατο φλεγόμενου χάους

Για την ημέρα του Σαββάτου προβλεπόταν υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας και για τα νησιά Κρήτη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Κύθηρα.

Εκτός από το κύριο μέτωπο των Κυθήρων που έχει τραβήξει την προσοχή των αρχών πυρκαγιές καταγράφηκαν σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Υάμεια Μεσσηνίας, σε δασική έκταση στην περιοχή Καφενεδέλια Λέσβου, ενώ υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στους Αγίους Αναργύρους Σπετσών, στο Λαγονήσι Αττικής (συμβολή της Λεωφόρου Αναβύσσου με την οδό Παναγούλη), στο Γαλάτσι, κοντά στο Αλσος Βεΐκου και στην περιοχή Κούμανη Ηλείας.

Τι σημαίνει ακριβώς η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η γενική κατεύθυνση προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, τη βοήθεια όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το δυναμικό και τις υπηρεσίες και τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ γίνεται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Στο δυναμικό και στα μέσα πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται:

-Ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.

-Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επί μέρους δράσεις πολιτικής προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ελληνική Αστυνομία, Ε.Κ.Α.Β., Ένοπλες Δυνάμεις, Ο.Α.Σ.Π, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π., Δ.ΕΠ.Α., Ε.Μ.Υ.).

-Οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές πολιτικής προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.

Πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top