12 Αυγ 2017
0 σχόλια

Πολιτιστικός Σύλλογος Μακισταίων Ολυμπίας «Η ΜΑΚΙΣΤΟΣ»: Ματαιώνουν την εκδήλωση μνήμης

Πολιτιστικός Σύλλογος Μακισταίων Ολυμπίας Ματαιώνουν την εκδήλωση μνήμης
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακισταίων Ολυμπίας «Η ΜΑΚΙΣΤΟΣ» ως γνωστόν είχε οργανώσει και προγραμματίσει εκδήλωση μνήμης ενόψει της συμπληρώσεως 10ετίας από το «ολοκαύτωμα» της 24ης-8-2007.


Από τότε δηλαδή που η πύρινη λαίλαπα με πρωτοφανή μανία αφάνισε ανθρώπινες ψυχές και περιουσίες στην Μάκιστο και στην γύρω περιοχή της Ολυμπίας.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή θελήσαμε να διατρανώσουμε την πίστη μας ότι η διατήρηση της μνήμης της πρωτοφανούς για τον τόπο μας καταστροφής αλλά και ο σεβασμός στον πόνο των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την σκληρή αυτή περίσταση και η αναγνώριση του σημαντικού έργου της αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από επώνυμους και ανώνυμους για την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά, αποτελούν κοινό χρέος των απανταχού Μακισταίων.

Με αυτό το πνεύμα επελέχθει η εκδήλωση χωρίς ποτέ να διανοηθούμε ότι ήταν δυνατόν να προκαλέσει την αντίδραση των συγγενών των θυμάτων του ολοκαυτώματος.

Η εκδήλωση αυτή είχε σκοπό να εκφράσει την υποχρέωση μνήμης προς το τραγικό συμβάν εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας και του συλλόγου των Μακισταίων με σεβασμό στον πόνο των συγγενών των θυμάτων.

Αφού:

Πρώτον δεν προβλέφθηκε άλλωστε η τέλεση ξεχωριστού τρισάγιου αλλά η συμμετοχή στο τρισάγιο που θα τελεστεί με την πρωτοβουλία των συγγενών των θυμάτων.

Δεύτερον η έκθεση φωτογραφίας και η προβολή βίντεο είχε σκοπό να κρατήσει ενεργή την μνήμη του τραγικού συμβάντος.

Τρίτον η εκδήλωση θα ελάμβανε χώρα όχι στον τόπο του ολοκαυτώματος αλλά στο χωριό της Μακίστου δηλ. σε απόσταση 3 χλμ. από το τόπο του μαρτυρίου των θυμάτων.

Τέταρτον η επίδοση τιμητικής πλακέτας στην κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν θα αποτελούσε βράβευση αλλά αναγνώριση της προσφοράς και εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς την οικογένεια Βαρδινογιάννη που με αποκλειστικά δικές της δαπάνες ξανάκτισε μέσα από τις στάχτες την Μάκιστο. Επίδοση τιμητικής πλακέτας θα γινόταν επίσης σε μια σειρά άλλων προσώπων που με το δικό τους τρόπο βοήθησαν την Μάκιστο.

Τέλος το μουσικό πρόγραμμα που είχαμε προβλέψει δεν είχε τον χαρακτήρα πανηγυριού αλλά της απόδοσης από γνωστούς καλλιτέχνες του έργου «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη  υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού συμπατριώτη μας στιχουργού και παραγωγού μουσικών εκπομπών κ. Γιάννη Τζουανόπουλου, ο οποίος ως γνωστόν είχε επιμεληθεί  και την μεγάλη εκδήλωση στο Ηρώδειο  εις μνήμην των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Παρ’ όλα αυτά όμως και επειδή σκοπός μας δεν είναι να προκαλέσουμε αντιδράσεις αλλά να ενώσουμε τους Μακισταίους, τόσο για την συλλογική διατήρηση της μνήμης των τραγικών γεγονότων όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί (όπως η κατασκευή του δρόμου, δικτύου ύδρευσης κ.α.) αποφασίσαμε να ματαιώσουμε την εκδήλωση αυτή σεβόμενοι την επιθυμία που εξέφρασαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Για το Δ.Σ
Πρόεδρος: Φώτης Γ. Βλάχος
Γεν.Γραμματέας: Διονύσης Κοκκαλιάρης

proini.news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top