14 Αυγ 2017
0 σχόλια

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Ηλεία: Τέσσερα μέτωπα ξέσπασαν ταυτόχρονα

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Ηλεία
ΔΥΣΚΟΛΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - «ΓΛΙΤΩΣΕ» Η ΑΝΑΛΗΨΗ - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Κρυονέρι της Αμαλιάδας.

Στην περιοχή επιχειρούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή προτού πέσει το σκοτάδι έξι εναέρια μέσα, καθώς και ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με περίπου 70 πυροσβέστες και 25 οχήματα.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Ανδρώνι της ορεινής Ηλείας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από το δρυόδασος της Φολόης.

Στο μεταξύ, στο Στρέφι του Πύργου η φωτιά έχει περιοριστεί, ενώ στην περιοχή της Μέλισσας Λεχαινών η φωτιά χαρακτηρίζεται, ως διαχειρίσιμη.

Χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών έγιναν κάρβουνο στην Ανάληψη

Μνήμες του Αυγούστου του 2007 ξύπνησαν το απόγευμα της Δευτέρας στο νομό Ηλείας με την φωτιά που ξέσπασε στο Κρυονέρι η οποία λόγω του ισχυρού ανέμου  κινήθηκε ταχύτατα νοτιοανατολικά δημιουργώντας  ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων κατακαίοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων, ενώ απείλησε τον οικισμό Ανάληψη, στο δήμο Ήλιδας.

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, από Αμαλιάδα, Πύργο και Λεχαινά, κινήθηκαν άμεσα αλλά λόγω του δύσβατου του εδάφους δεν μπορούσαν να δώσουν μάχη σώμα με σώμα με την φωτιά και έτσι οι ελπίδες στράφηκαν στα εναέρια μέσα.

Κανένα Canadair

Μάταια οι κάτοικοι με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους περίμεναν να γίνουν ρίψεις νερού από τα δύο Canadair που βρίσκονται στην 117ΠΜ. Και τα δύο λόγω βλάβης ήταν καθηλωμένα και γινόταν αγώνας να επισκευασθεί τουλάχιστον το ένα για να επιχειρήσει.

Στη μάχη ρίχθηκε μόνο το ελικόπτερο Ericson, αρχικά στην περιοχή του Κρυονερίου  και με καθυστέρηση στο δάσος κοντά στην Ανάληψη.

Στη συνέχεια έφθασε και ένα Σινούκ που συνέδραμε και αυτό στην κατάσβεση. Δύσκολο ήταν και το έργο των δύο PZL από Τρίπολη και Καλαμάτα που επιχείρησαν αρχικά στο Κρυονέρι και στη συνέχεια με δυσκολία στην Ανάληψη.

Πώς ξεκίνησε

Ήταν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιείται για εστία φωτιάς στο Κρυονέρι.

Η φωτιά σύμφωνα με αξιωματικούς της  Πυροσβεστικής ξεκίνησε από χωράφι και σε χρόνο ρεκόρ ξέφυγε προς το δάσος.

Οι δυνατοί άνεμοι που άλλαζαν συχνά κατεύθυνση και ένταση κίνησαν την φωτιά νοτιοανατολικά και γρήγορα έφθασε κοντά στην Ανάληψη και σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την Μονή της Ανάληψης στο Ζερό.

Άνδρες της αστυνομίας είχαν στήσει μπλόκο μετά το χωριό Γεράκι και απαγόρευαν την κίνηση οχημάτων προς Ανάληψη και Περιστέρι.

Δεν έφευγαν οι κάτοικοι από την Ανάληψη

Αν και από την Πυροσβεστική και τον Δήμο Ήλιδος δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού της  Ανάληψης κανένας κάτοικος δεν έφευγε.

Ο δήμος έστειλε λεωφορείο και είχε εξασφαλίσει χώρο για διαμονή των κατοίκων, ούτε ένα κάτοικος δεν θέλησε να φύγει αν και η φωτιά πλησιάζει τον οικισμό.

Οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους συγκεντρώθηκαν στο ψηλότερο σημείο του οικισμού και παρακολουθούσαν την πορεία της πύρινης λαίλαπας.

Αγρότες με τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, ήταν σε ετοιμότητα να δράσουν αν η φωτιά πλησίαζε απειλητικά.

Λίγο μετά τις  15:30 εμφανίσθηκε το ελικόπτερο Ericson και επιχειρούσε ρίψεις νερού.

Η φωτιά πέρασε τελικά περίπου 200 μέτρα από την Ανάληψη και συνέχισε προς Περιστέρι.

Σύλληψη

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαίωσε η ΠΥ, αλλά ούτε και η αστυνομία, συνελήφθη πολίτης για την εκδήλωση της πυρκαγιάς ο οποίος φέρεται να έβαλε φωτιά να κάψει ξερόχορτα στο χωράφι του στο Κρυονέρι αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων του ξέφυγε η φωτιά με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο μέτωπο που κατακαίει περιοχές κοντά στην Αμαλιάδα.




Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, newsbomb.gr

Δείτε περισσότερα στο: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top