20 Σεπ 2017
0 σχόλια

Απίστευτο: Ακριβώς πριν 32 χρόνια, ένας άλλος φονικός σεισμός άφησε 5.000 νεκρούς στο Μεξικό

Ακριβώς πριν 32 χρόνια, ένας άλλος φονικός σεισμός άφησε 5.000 νεκρούς στο Μεξικό
19 Σεπτεμβρίου - Λίγες ώρες πριν συμπληρωθούν τα 32 χρόνια της «μαύρης» επετείο, ο εφιάλτης ξαναγύρισε


Το πρωί  της 19ης Σεπτεμβρίου του 1985, στις 7:18,  ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στο Μεξικό με μια ισχυρή δόνηση μεγέθους 8 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στον Ειρηνικό Ωκεανό, στις ακτές της πολιτείας Μισοκάν και 320 χιλιόμετρα δυτικά της Πόλης του Μεξικού, η οποία κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε.

Μάρτυρες περιέγραφαν τότε πως η γη σειόταν ασταμάτητα επί τρία περίπου λεπτά. Την καταστροφή επέτεινε το γεγονός πως η Πόλη του Μεξικού έχει χτιστεί πάνω σε μαλακό χώρα και άμμο, κάτι που κάνει ακόμη πιο αισθητή τη δόνηση. 

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του σεισμού το γεγονός ότι οι μετασεισμοί που ακολούθησαν θα μπορούσαν άνετα να θεωρηθούν κύριοι.

Ο πιο ισχυρός μετασεισμός είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ο ίδιος νέες καταστροφές.

Συνολικός απολογισμός: Τουλάχιστον πέντε χιλιάδες νεκροί Περισσότερα από 400 κτίρια κατέρρευσαν ενώ 3.124 ακόμη υπέστησαν καταστροφές. 

Η κατάσταση ήταν τόσο απελπιστική που ο πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ ντε Μαδρίδ, αναγκάστηκε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ ανέπτυξε χιλιάδες στρατιώτες στους δρόμους της πρωτεύουσας προκειμένου να προλάβει τις λεηλασίες, την ώρα που συνεργεία διάσωσης έδιναν μάχη για να ανασύρουν τους χιλιάδες τραυματίες κάτω από τα ερείπια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο σεισμός εκείνος προκάλεσε υλικές ζημιές ύψους μεταξύ 3 και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: alfavita.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top