18 Σεπ 2017
0 σχόλια

Δασικοί χάρτες: Ανατροπή! Δεν χρειάζεται να πληρώσετε παράβολα για αντιρρήσεις

Δασικοί χάρτες Δεν χρειάζεται να πληρώσετε παράβολα για αντιρρήσεις
- Ανατροπή από το Συμβούλιο Επικρατείας με απόφαση για τις αντιρρήσεις


- Οι Δασικοί χάρτες μένουν, τα χρήματα ωστόσο δεν χρειάζεται να πληρωθούν

- Ποιοι γλιτώνουν από 150 ως και 3.000 ευρώ από την απόφαση του ΣτΕ

Οι Δασικοί χάρτες έφεραν τα πάνω κάτω για εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι είδαν την περιουσία τους να μετατρέπεται σε δάσος από τη μια μέρα στην άλλη.

Το κράτος καλεί όσους έχουν αντιρρήσεις να πληρώσουν παράβολο για να τις καταθέσουν.

Ωστόσο μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανατρέπει τα δεδομένα.

Οι πολίτες δεν χρειάζεται να πληρώσουν παράβολα για να υποβάλλουν αντιρρήσεις.

Δεν χρειάζεται δηλάδή να πληρώσουν χρήματα για να μπορέσουν να κάνουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Δικηγόρος Γιώργος Λωρίτης οι πολίτες (οι οποίοι ακόμη δεν το έχουν πράξει) δεν χρειάζεται να μπουν στην διαδικασία της ένστασης και φυσικά δεν χρειάζεται να πληρώσουν παράβολο.

Μπορούν να παρακάμψουν τη διαδικασία, να γλιτώσουν δηλαδή τα χρήματα για το παράβολο, απευθυνόμενοι απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τι πρέπει να κάνετε για να μην πληρώσετε παράβολο για αντιρρήσεις

Με μια πολύ πρόσφατη και νομικά γενναία απόφαση το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να λυτρώσει τους πολίτες από τα παράβολα και τις αντιρρήσεις.

Στην διαδικασία των δασικών χαρτών τα παράβολα ήταν η μεγαλύτερη αδικία και οι ίδιες οι αντιρρήσεις ήταν η μεγαλύτερη παγίδα.

Τα παράβολα  ήταν ένα πανάκριβο χαράτσι, νομικά και πρακτικά αδικαιολόγητο.

Εάν οι θιγόμενοι πολίτες ήταν έστω και λίγο οργανωμένοι θα είχαν μπορέσει και πολιτικά να ανατρέψουν τα παράβολα αλλά και δικαστικά να τα ακυρώσουν.

Οι αντιρρήσεις περιέργως απλοϊκεύθηκαν και διαστρεβλώθηκαν από την νομική άγνοια των επαγγελματιών που αναλαμβάνουν την σχετική διαδικασία και θεωρήθηκε ότι αφορούν μόνο μια στείρα άρνηση της αεροφωτογραφίας του 1945.

Δεν έγινε αντιληπτό ότι οι αντιρρήσεις, όπως και το όλο θέμα των αναρτημένων δασικών χαρτών, είναι ένα βαθιά νομικό και σχεδόν μόνο νομικό ζήτημα.

Δεν έγινε αντιληπτό ότι είναι διαφορετικά πράγματα το «φυσικό δάσος» (υπό την έννοια της φυσικής μορφής-κατάστασης) από το «νομικό δάσος» (υπό την έννοια του νομικού χαρακτηρισμού ως δάσους που αυτός και μόνο αυτός το υπάγει και στην δασική νομοθεσία και στο τεκμήριο κυριότητος του δημοσίου).

Αυτή τη στιγμή όμως με την ανάρτηση των δασικών χαρτών το κρίσιμο θέμα είναι ο νομικός χαρακτηρισμός μιας εκτάσεως ως δάσους και όχι η φυσική μορφή της εκτάσεως.

Η φυσική μορφή της εκτάσεως σε μια στιγμιαία (και δή του 1945) αποτύπωση σε αεροφωτογραφία, από μόνη της, δεν ισοδυναμεί με νομικό χαρακτηρισμό μιας εκτάσεως ως δάσους.

Και με υποτιθέμενη ως αληθή την φυσική μορφή του δάσους, το στοιχείο αυτό δεν είναι ικανό από μόνο του να προσδώσει και τον νομικό-διοικητικό χαρακτηρισμό ως δάσους.

Υπάρχει πληθώρα νομικών επιχειρημάτων εδραζομένων και σε νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που, κατά περίπτωση, προστατεύουν την ιδιοκτησία του πολίτη.

Αυτά τα πολλά νομικά επιχειρήματα είναι αντικείμενο της νομικής επιστήμης (μόνο που λόγω της πολυπλοκότητας και της δυσκολίας των θεμάτων απαιτείται μια βαθιά εξειδίκευση) και όχι της δασολογίας που είναι αρμόδια μόνο για την φυσική μορφή της εκτάσεως.

Διάβασε περισσότερα στοnewsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top