18 Σεπ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Μνημεία που …απωθούν χιλιάδες επισκέπτες!

Ηλεία: Μνημεία που απωθούν χιλιάδες επισκέπτες
Μεγάλο το πρόβλημα της οδικής πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους της επ. Ολυμπίας


Η περίοδος των μνημονίων οδήγησε περισσότερο στην  αφάνεια την πολιτιστική μας κληρονομιά

«Απωθητικά» για τους επισκέπτες  είναι τα περισσότερα αρχαιολογικά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ολυμπίας, εξαιτίας  της προβληματικής οδικής πρόσβασης αλλά και της ανασκαφικής απραξίας, που παρατηρείται κατά την περίοδο των μνημονίων!

Εντυπωσιακά μνημεία της αρχαιότητας   είναι σχεδόν απρόσιτα  για χιλιάδες επισκέπτες αφού οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτά είναι χωμάτινοι, όπως λ.χ.  στην Πλατιάνα, Αλιφείρα, Θεισόα κλπ.

Σε πολλές περιπτώσεις οι τουρίστες που διανύουν μεγάλες αποστάσεις  προκειμένου να τα επισκεφτούν, αναγκάζονται να φύγουν άπρακτοι αλλά και απογοητευμένοι από την περιοχή, αφού   αντικρίζουν τριτοκοσμικές συνθήκες!

Στην υπάρχουσα κακή  κατάσταση που βρίσκονται   τα περισσότερα μνημεία στην παραπάνω περιοχή, μεγάλη ευθύνη έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς (δήμοι, περιφέρεια κλπ.)  που  επί σειρά ετών δεν μερίμνησαν  προκειμένου να αναπτυχθεί ένα κατάλληλο  οδικό δίκτυο, που θα προσέφερε εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Παλαιότερα εξάλλου εκ μέρους αρμοδίων της αρχαιολογικής υπηρεσίας  είχε προταθεί η οδική ενοποίηση  των μνημείων, κάτι που   τελικά δεν υλοποιήθηκε!

Οι ανασκαφές

Ταυτόχρονα   εδώ και αρκετά χρόνια έχουν σταματήσει οι ανασκαφές στα περισσότερα από  τα μνημεία στην επ. Ολυμπίας, γεγονός που επί το πλείστον οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων  για το συγκεκριμένο σκοπό.

Έτσι  μόνο κάποιες ανασκαφικές εργασίες έγιναν τα τελευταία χρόνια (λ.χ. στην Αλιφείρα), ενώ όπως δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» η προϊσταμένη της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ.    Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια , η αρχαιολογική υπηρεσία –ελλείψει πιστώσεων- επί το πλείστον έχει πλέον ρίξει το βάρος της  τις σωστικές ανασκαφές.

Τα περισσότερα από τα ονομαστά μνημεία της αρχαιότητας και στην επαρχία Ολυμπίας  εξακολουθούν να παραμένουν στην αφάνεια, γεγονός που έχει επιπτώσεις  στον ερχομό επισκεπτών που με τη σειρά του θα τονώσουν οικονομικά την ευρύτερη περιοχή.

Από τους κατοίκους της περιοχή ς αλλά και από γνώστες   της υπάρχουσας κατάστασης στα  μνημεία, εκφράζεται η ανάγκη προκειμένου να διατεθούν χρήματα για την περαιτέρω αξιοποίηση των  αρχαιολογικών χώρων που έχουν εγκαταλειφθεί από τους  τοπικούς φορείς…
ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΨΗ

Αρκετές φορές η «ΠΡΩΤΗ» έχει επισημάνει την ανάγκη για την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, με σκοπό την προσέλκυση τουριστών που αποτελούν ένα από τα «ατού», προκειμένου να βγει η χώρα μας από την πρωτοφανή κρίση που διέρχεται.

Δυστυχώς στις εποχές των … «παχιών αγελάδων»,  δεν υπήρξε  το ανάλογο ενδιαφέρον για να γίνουν βασικά έργα υποδομής για την οδική  ενοποίηση των εν λόγω μνημείων.

Τώρα τα πράγματα  δυσκόλεψαν, αλλά όμως ποτέ δεν είναι αργά για να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση…

Κώστας Αντωνόπουλος-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top