20 Νοε 2017
0 σχόλια

Απο τι πάσχει το 8% των Ελλήνων και δεν το γνωρίζει

Απο τι πάσχει το 8% των Ελλήνων
Ο «σιωπηλός δολοφόνος» της εποχής μας


H πανευρωπαϊκή μελέτη ERS COPD Audit study που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 16.000 ασθενών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, ανέδειξε ένα τεράστιο πρόβλημα.

8% των Ελλήνων πάσχει από τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, και δεν το γνωρίζει.

Μάλιστα είναι τόσο βαριές οι συνέπειες που θεωρείται σίγουρο, ότι θα νοσηλευτούν, και ένα μεγάλο ποσοστό θα πεθάνει από αυτή την ασθένεια.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι καπνιστές, με συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας 20%.

Το αξιοπερίεργο της κατάστασης είναι ότι οι Έλληνες ενώ γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη ΧΑΠ δεν κόβουν το τσιγάρο.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση και σταδιακή επιδείνωση.

«Το πρόβλημα με τα συμπτώματα είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση έτσι ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν λανθασμένα σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται και να μην καταφεύγουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει την νόσο», τονίζει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Η ΧΑΠ λέγεται και σιωπηλός δολοφόνος, αφού τα συμπτώματα, αργούν να φανούν και όταν ο ασθενή πάει στο νοσοκομείο, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Οι γιατροί συνιστούν στους καπνιστές άνω των 35 ετών να επισκεφθούν πνευμονολόγο για εξετάσεις, και να ακολουθήσουν ακριβώς τις οδηγίες του γιατρού τος.

Το διαβάσαμε απο το: e-radio.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top