2 Δεκ 2017
0 σχόλια

«Έρημη πολιτεία» η μισή Ηλεία!

η μισή Ηλεία «Έρημη πολιτεία»
Ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα κυρίως στις ορεινές περιοχές του Νομού


Σκηνικό απόλυτης ερήμωσης παρατηρείται  στις περισσότερες περιοχές της ορεινής Ηλείας, όπου πλέον η παρουσία κατοίκων στις συνήθεις περιόδους έχει γίνει σπάνιο φαινόμενο!

Αυτό που πριν από λίγες δεκαετίες φάνταζε απλώς ως  απειλή για τις τοπικές κοινωνίες, αφού τα ανησυχητικά σημάδια είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, τώρα πλέον είναι η σκληρή πραγματικότητα για τις περισσότερες τοπικές κοινότητες.

Η μη έγκαιρη λήψη μέτρων από τους εκάστοτε κυβερνώντες αλλά και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να μπορέσουν οι  νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στον τόπο τους, προκάλεσε τετελεσμένες καταστάσεις σχεδόν από άκρη σε άκρη το Νομό.

Ακόμη και κάποιες τοπικές κοινότητες που εξακολουθούν να κρατούν νέο κόσμο (λ.χ. Γούμερο, Τρυπητή κλπ.), σταδιακά ερημώνουν υπό το βάρος της αδιαφορίας που υπάρχει για την επίλυση στοιχειωδών προβλημάτων.

«Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών είναι  μέριμνα για βασικά ζητήματα όπως  οδοποιία,  συγκοινωνία και  ανεργία, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει από τους αρμοδίους» είπε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Βασ. Κομπορόζος κάτοικος Γουμέρου.
Περιοχές-φαντάσματα

Από την άλλη πλευρά ονομαστά κεφαλοχώρια ή κωμοπόλεις που κάποτε έσφυζαν από ζωή (λ.χ. Ανδρίτσαινα, Καλλιθέα, Φιγαλεία, Λαμπεία κλπ.), δυστυχώς μετατράπηκαν σε περιοχές-φαντάσματα που μόνο τα καλοκαίρια και σε  εορτές  αυξάνει κάπως ο πληθυσμός τους.

«Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρους αδιαφορίας για την ανάπτυξη της υπαίθρου, σήμερα ο εφιάλτης της ερήμωσης έγινε  πραγματικότητα.

Και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη τα επόμενα χρόνια, αφού επί το πλείστον οι εναπομείναντες κάτοικοι είναι μεγάλης ηλικίας» ανέφερε ο κάτοικος στην Καλλιθέα κ. Αθαν. Παπαγεωργίου.

Το πρόβλημα της ανέχειας εξάλλου είναι πιο έντονο για τους νεώτερους σε ηλικία κατοίκους, οι οποίοι είναι για σημαντικό χρονικό διάστημα άνεργοι  και δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο με τις αγροτικές καλλιέργειες.

«Αυτό το οικονομικό στέγνωμα που παρατηρείται στα χωριά λόγω και της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις σε όλους και κυρίως σε εκείνους που αν και βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, δεν έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν με κάτι που θα έχει προοπτικές και έτσι αναγκαστικά φεύγουν» επεσήμανε ο κάτοικος της Τρυπητής  κ. Ιωάννης Βαλτεσινιώτης.

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top