14 Οκτ 2023
0 σχόλια

Πρέπει να φυτέψεις ρίγανη στη γλάστρα - Δες το λόγο!

Πρέπει να φυτέψεις ρίγανη στη γλάστρα
Δεν πάει το μυαλό σας...


Η ρίγανη είναι το μυρωδικό που θα έπρεπε να έχει σε γλάστρα κάθε ελληνικό σπίτι, για πολλούς λόγους.

Η μυρωδιά της φρεσκοκομμένης ρίγανης δεν συγκρίνεται με εκείνη της αποξηραμένης.

Σύμφωνα με τον Γαληνό, τον φημισμένο Έλληνα γιατρό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η χλωρή (και όχι η ξερή) ρίγανη συγκαταλέγεται στα βότανα που λεπταίνουν και δυναμώνουν το σώμα.

Νοστιμίζει πολλά ελληνικά φαγητά (φρέσκια ή ξερή) – και όχι μόνο τη χωριάτικη σαλάτα.

Στην Ελλάδα φυτρώνει η καλύτερη ρίγανη παγκοσμίως, άρα επιβάλλεται να την απολαμβάνουμε και... σπιτική κατευθείαν από το μπαλκόνι μας.

Είναι εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό (φυσικό αντιβιοτικό) με αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου και τονώνει το πεπτικό σύστημα.

Είναι αντικαρκινογόνο βότανο.

Περιέχει φυτοοιστρογόνα, πολύ χρήσιμα (κυρίως) στις γυναίκες.

Απωθεί εχθρούς και ασθένειες των φυτών προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τα διπλανά φυτά.

Λίγη ρίγανη μέσα στην τροφή των πτηνών τα προστατεύει από αρρώστιες.

Το διαβάσαμε απο το: dokari.gr

Αυτό το βότανο καταπολεμά τον καρκίνο και τους μυικούς πόνους

Αυτό το βότανο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες - Ποιό είναι;

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία του δέρματος και την υποστήριξη της καλής πέψης.

Αυτό το πολύτιμο μεσογειακό βότανο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Προέρχεται από τη Μεσόγειο και είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Στην Ελλάδα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα, στη φαρμακευτική και στην αρωματοποιία.

Ρίγανη: Το μεσογειακό βότανο με τα πολλά οφέλη


Η ρίγανη είναι ένα πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Έχει μικρά, ωοειδή φύλλα και μωβ άνθη. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι αυτό που της δίνει το χαρακτηριστικό της άρωμα. Επίσης, η ελληνική ρίγανη είναι γνωστή για την υψηλή ποιότητα και τα αρώματά της.

Η ελληνική ρίγανη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη, μια ουσία που της δίνει το χαρακτηριστικό της άρωμα και τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Καλλιεργείται κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Αυτές είναι οι βασικές διατροφικές ιδιότητες της ρίγανης:

Ενέργεια: 27 θερμίδες ανά 1 κουταλάκι του γλυκού
Πρωτεΐνες: 0,5 γρ.
Υδατάνθρακες: 2 γρ.
Φυτικές ίνες: 1 γρ.
Λιπαρά: 0,2 γρ.
Βιταμίνες: βιταμίνη Α (20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ΣΗΠ), βιταμίνη C (10% της ΣΗΠ), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη K
Μέταλλα: ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος

Ρίγανη και οφέλη

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συνέδεσαν τη ρίγανη με τη χαρά και την ευτυχία. Το όνομα προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «όρος», που σημαίνει βουνό, και «γάνος», που σημαίνει χαρά. Τα αντιοξειδωτικά θυμόλη, καρβακρόλη, λιμονένιο, τερπινένιο, οκιμένιο και καρυοφυλλένιο δίνουν στο βότανο τη γεύση και το άρωμά του.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει την ικανότητα να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της ρίγανης οφείλονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως τα καροτενοειδή, η βιταμίνη C και η βιταμίνη E. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της βρογχίτιδας

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βήχα και της φλεγμονής των αεραγωγών. Οι αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ρίγανης οφείλονται κυρίως στο αιθέριο έλαιο της, το οποίο περιέχει καμφορόλη, θυμόλη και καρβακρόλη. Αυτές οι ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στη καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών που προκαλούν λοιμώξεις, καθώς και στη μείωση της φλεγμονής.

Μειώνει τον μυικό πόνο

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής των μυών. Οι αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ρίγανης οφείλονται επίσης στο αιθέριο έλαιο της. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής των μυών, των αρθρώσεων και των ιστών.

Η ρίγανη είναι ένα ασφαλές βότανο για κατανάλωση. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετο και πονοκέφαλο.

Πώς μπορείτε να την καταναλώσετε

Η ρίγανη μπορεί να καταναλωθεί ως καρύκευμα σε διάφορα φαγητά, όπως σαλάτες, σούπες, σάλτσες και ψητά κρέατα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο.

Η κατανάλωση ρίγανης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προστασία από ασθένειες και στη βελτίωση της γενικής ευεξία

Το διαβάσαμε απο το pentapostagma.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top