11 Ιαν 2018
0 σχόλια

Βαθύ ρήγμα στις σχέσεις κυβέρνησης - Εκκλησίας για το Σκοπιανό. Κόντρες και αντιδράσεις

Βαθύ ρήγμα στις σχέσεις κυβέρνησης - Εκκλησίας για το Σκοπιανό
Επίθεση κατά της εκκλησίας εξαπέλυσαν κυβερνητικοί κύκλοι μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.


Βαθύ ρήγμα στις σχέσεις κυβέρνησης - Εκκλησίας προκαλούν οι διεργασίες για το Σκοπιανό.

Χθες, η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» ή παραγώγου του στην ονομασία του γειτονικού κράτους, εγείροντας την εντονότατη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που την επέκρινε μεταξύ άλλων ότι συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Ιερώνυμος τάχθηκε κατά της συμμετοχής-στήριξης της Εκκλησίας σε τυχόν συλλαλητήρια.

Ηδη, προγραμματίζονται δύο, στις 28/1 και 4/2 στην πλατεία Συντάγματος.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου: Όχι στον όρο "Μακεδονία", όχι στα συλλαλητήρια

Ειδικότερα, η 12μελής Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε ομόφωνη απόφασή της ανέφερε ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της “Μακεδονίας”». «Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων», τόνισε η ΔΙΣ, καλώντας την κυβέρνηση «να κατανοήσει την ανησυχία της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού».

Ο κ. Ιερώνυμος από την πλευρά του ανέφερε ότι «η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το θέμα, γιατί όπως ξέρουμε δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό, εθνικό, είναι και θέμα εκκλησιαστικό».

Λίγες ώρες αργότερα, πηγές του ΥΠΕΞ σχολίασαν με οξύτητα την απόφαση της Εκκλησίας, θέτοντας πέντε θέματα.

Πρώτον, ρωτούσαν σκωπτικά «άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;».

Δεύτερον, εξέφραζαν απορία αν η ηγεσία της Εκκλησίας «αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας», και πρόσθεταν ότι καθώς ήδη με την κριτική της έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, «μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;».

Τρίτον, από το ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Τέταρτον, η ηγεσία της Εκκλησίας εγκαλείται διότι «εμπλέκεται σε κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις» και μάλιστα «σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ η ίδια «δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις ιερές υποθέσεις της».

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου” τους για το ονοματολογικό».

Μέλος της Ιεραρχίας μιλώντας στην «Καθημερινή», χαρακτήρισε τα περί συμπόρευσης της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, «χυδαιότητες ανάξιες που μόνο τιμή δεν περιποιούν σε όποιον ανιστόρητο τις εκφράζει».

Την ίδια στιγμή, απέδωσε το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τις διεργασίες στο Σκοπιανό όχι μόνο στο εθνικό αλλά και στο εκκλησιαστικό σκέλος της υπόθεσης.

«Η Εκκλησία σέβεται απόλυτα τους διακριτούς ρόλους στη σχέση της με την πολιτεία, όπως αυτοί οριοθετούνται από το Σύνταγμα, και ουδέποτε παρεμβαίνει στην πολιτική διαδικασία, καθώς δεν πολιτεύεται.

Αυτό όμως δεν της στερεί το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη της, αφουγκραζόμενη τις αγωνίες του ελληνικού λαού», ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα:

«Επειδή το ζήτημα, πέρα από εθνικό και πολιτικό, είναι και εκκλησιαστικό, το ΥΠΕΞ ας απευθύνει τα ερωτήματα στην πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο τα θέματα που αφορούν στη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων, που αυτοαποκαλείται “Μακεδονική”».

Μητροπολίτης Σιάτιστας: Είναι τραγικό  να χαρίζουν τον λαό στη Χρυσή Αυγή

"Είναι τραγικό εκείνοι που έβγαλαν αυτή την ανακοίνωση να χαρίζουν τον λαό στη Χρυσή Αυγή. Αυτό κάνουν στην πραγματικότητα" είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος μετά την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

"Η Εκκλησία με μετριοπάθεια και έχοντας πίσω της τη μαρτυρία και του λόγου και των αιμάτων που χύθηκαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, κατέθεσε την τοποθέτηση της, αυτή την οποία ζητούν από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης όλες οι μακεδονικές ενώσεις...

Η ιστορία της Εκκλησίας μας, δεν είναι η ιστορία της σιωπής και μουγκαμάρας αλλά είναι ιστορία συμπαραστάσεως του λαού.

Μήπως θα ήθελαν να μας πουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι εκείνη που σιτίζει σήμερα ένα μεγάλο μέρος του λαού μας;

Νομίζω ότι μία τέτοια δήλωση είναι το λιγότερο ντροπή και θα έπρεπε να την αποφύγει εκείνος που την έκανε" σημείωσε ο ιεράρχης μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του ΑΝΤ1  με τον Γιώργο Παπαδάκη.

Στο ερώτημα εάν στο παρελθόν απειλήθηκε η ζωή του εξαιτίας της αντίδρασης του να τοποθετηθούν σε μοναστήρια της Μακεδονίας ηγούμενοι που προέρχονταν από τη γειτονική χώρα απάντησε μεταξύ άλλων "μου κάνει εντύπωση που το ξέρετε, διότι αυτό το πράγμα το γνωρίζουμε εμείς και δεν το είπαμε σε κανέναν.

Και τα δύο αυτοκίνητα της Μητρόπολης κάποια στιγμή από το πουθενά βρέθηκαν να έχουν πρόβλημα. Εμείς δεν δώσαμε σημασία διότι η ζωή μας είναι αφιερωμένη και δεν μας πειράζει ακόμα και ο θάνατος μας".

Γ. Κουμουτσάκος: Να ανακαλέσει τις δηλώσεις για την εκκλησία ο Ν. Κοτζιάς

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνει λόγο για «ατόπημα» και ζητεί από τον κ. Κοτζιά να το διορθώσει. «Ακούμε με προσοχή και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Σκοπιανό, η οποία άλλωστε είναι λογικό να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και να ενδιαφέρεται και για την έντονη εκκλησιαστική διάσταση του θέματος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις την αποκλειστική ευθύνη των διαπραγματεύσεων, όπως πάντα, την έχουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες και γνωρίζουν όλες τις πτυχές των σύνθετων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Είναι όμως απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό να ταυτίζει η ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών τις εθνικές ευαισθησίες και τον πατριωτισμό με τον εξτρεμιστικό εθνικισμό της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Κοτζιάς διέπραξε ένα τεράστιο ατόπημα που οφείλει να διορθώσει άμεσα» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος.


Πηγή πληροφοριών: madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top