21 Μαΐ 2018
0 σχόλια

Ποταμός Τρίτωνας: Αδιαφορία για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα

Ποταμός Τρίτωνας: Αδιαφορία για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα
Εξακολουθεί η ανεξέλεγκτη μόλυνση από λύματα του ποταμού Τρίτωνα στον οικισμό Κ. Χάνια


Τελειωμό δεν έχει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες  στο πανέμορφο οικοσύστημα που διέρχεται ο ποταμός Τρίτωνας στον οικισμό Κορμπά Χάνια, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αποτροπή της ρύπανσης από τα λύματα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα στα νερά του.

Το τεράστιο πρόβλημα  της μόλυνσης του Τρίτωνα είχε παρουσιάσει πριν αρκετούς μήνες η «ΠΡΩΤΗ», προκαλώντας  την παρέμβαση του Εισαγγελέα που άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά παντός υπευθύνου για ρύπανση του περιβάλλοντος.

Έκτοτε όμως και παρά τις ενέργειες που έγιναν από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Τ.Κ. Αμυγδαλιών του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τους εμπλεκόμενους  τοπικούς φορείς (Περιφέρεια, δήμος, περιβαλλοντικές υπηρεσίες κ.α.) για την αποτροπή της μόλυνσης στο φυσικό περιβάλλον.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και αγανάκτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο ποταμός, μέσα  σε ένα μοναδικό οικοσύστημα.

Τα λύματα εξακολουθούν να καταλήγουν χωρίς καμία επεξεργασία στο μικρό ποταμό  «Τρίτωνα» που υπάρχει σε επαφή με τον οικισμό, περνούν από τους πανέμορφους καταρράκτες απέναντι από την Ιερά Μονή Σεπετού, χύνονται στον ποταμό Αλφειό που χρησιμοποιείται για την άρδευση της Ηλείας  και από εκεί στη θάλασσα…

«Να δοθεί λύση»

Στην αναφορά που είχαν κάνει οι  κάτοικοι προς το δήμο, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας και κάθε περιβαλλοντική οργάνωση, ζητείται  να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα και να αρθούν τόσο οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, όσο και η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Όπως τονιζόταν στην αναφορά, στο παρελθόν αποφασίστηκε από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, να αφαιρεθούν από τις δεξαμενές τα αδρανή υλικά που κατασκευάστηκαν για την συγκέντρωση των οικιακών λυμάτων και να λειτουργούν απλά σαν δεξαμενές, στις οποίες πλέον καταλήγουν τα λύματα του οικισμού και χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία οδηγούνται με υπερχείλιση στο μικρό ποταμό.

Και όλα αυτά σε ελάχιστη απόσταση από το κεντρικό σημείο του οικισμού, δίπλα από την εκκλησία , από το χώρο που παίζουν τα παιδιά , πλάι στο αγροτικό ιατρείο, από τα καταστήματα και τα σπίτια του χωριού...

Με αυτά τα δεδομένα, επεσήμαναν  οι κάτοικοι της περιοχήςοι «εγκαταστάσεις» αυτές σήμερα αποτελούν εστία μόλυνσης και μόνιμης απειλής της υγείας των κατοίκων με ενεργό τον κίνδυνο  εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών, και γενικά ενεργό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, πηγή αφόρητης δυσοσμίας  ειδικά το καλοκαίρι που καθιστά την παραμονή  στα σπίτια  και στα καταστήματά  αδύνατη,  και μόνιμη  πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος  αφενός μολύνοντας το νερό του μικρού ποταμού, του Αλφειού και της θάλασσας όπου καταλήγουν, αφετέρου το έδαφος από το οποίο περνάει ο μικρός ποταμός αλλά και ο Αλφειός.

Παρά την εισαγγελική παρέμβαση όμως, τις αναφορές προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αρχές, δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική παρέμβαση για την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος για την παραπάνω περιοχή.

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top