15 Μαΐ 2018
0 σχόλια

Η υπογεννητικότητα λυγίζει την Ελλάδα-Εθνική προτεραιότητα το δημογραφικό πρόβλημα

Η υπογεννητικότητα λυγίζει την Ελλάδα-Εθνική προτεραιότητα το δημογραφικό πρόβλημα
Το μήνυμα, να αποτελέσει το δημογραφικό πρόβλημα απόλυτη εθνική προτεραιότητα, εξέπεμψαν αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, βουλευτές και πολύτεκνοι


στην εκδήλωση για τη δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας, που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ).

Αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις του δημογραφικού στη χώρα, την οικονομία, το ασφαλιστικό σύστημα, το παραγωγικό μοντέλο και την κοινωνική συνοχή, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, το χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας. «Το να μην αντιδρούμε στο δημογραφικό πρόβλημα είναι σιωπηλό έγκλημα, καθώς δημογραφικό είναι η πατρίδα μας, το έθνος μας, η χώρα μας» σημείωσε.

Αναφέροντας ότι είναι αρνητικές και οι τρεις δημογραφικές συνιστώσες (γεννήσεις - θάνατοι - μετανάστευση), ο κ. Αγοραστός υποστήριξε ότι «είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται» καθώς, όπως πρόσθεσε, «καμιά ελληνική γενιά της περιόδου 1935-1975 δεν αναπληρώθηκε».

Την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά και μεταφοράς πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι οι γεννήσεις «είναι η καρδιά του προβλήματος» και απαιτείται, όπως τόνισε, άμεσα η δημιουργία «ενός υπουργείου Δημογραφικής Πολιτικής. Όχι μετά από 25 χρόνια να ξαναθυμηθούμε το δημογραφικό πρόβλημα. Μια σωστή δημογραφική πολιτική παρακολουθεί το παιδί, ακόμα κι αυτό που δεν έχει ακόμα γεννηθεί». Υπογράμμισε ακόμη ότι για να ενισχυθεί «η γονιμότητα πρέπει, να κάνουμε ένα μείγμα πολιτικών - οικογενειακή πολιτική, δημογραφική πολιτική, οικονομική πολιτική, πολιτική ισότητας των δύο φύλων και πολιτική στον τομέα της εργασίας». Επίσης αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό, όπως τα σχολικά γεύματα σε 130.000 μαθητές, τα οικογενειακά επιδόματα, η φιλοξενία 110.000 νηπίων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, στην ενίσχυση με 15 εκατ. ευρώ για την ίδρυση νέων βρεφονηπιακών σταθμών κ.α.


Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του κόμματός της στο θέμα αυτό, όπως φορολογικά, διευκόλυνση της εργασίας για τους νέους γονείς κ.α. «Η χώρα μας δαπανά για τη στήριξη της οικογένειας μόλις το 1,5% του ΑΕΠ, όταν στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ο μέσος όρος βρίσκεται μεταξύ του 3 και του 4%. Είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξουμε άμεσα ρότα και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας» είπε η κ. Μπακογιάννη.


Η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου από το Κίνημα Αλλαγής, τόνισε ότι «τα όποια σχέδια εξόδου από την κρίση για την Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνουν πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης είπε, μεταξύ άλλων: «Όσο τα πάντα καθορίζονται με το επιχειρηματικό κέρδος, οι γυναίκες θα είναι διπλά καταπιεσμένες και η μητρότητα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο εκτελεστικό απόσπασμα».

Πηγή: pronews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top