29 Μαΐ 2018
0 σχόλια

Φως στο… τούνελ για τον Επικούριο!

Φως στο… τούνελ για τον Επικούριο!
Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης και αντικατάστασης της τέντας


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την υποβολή προς έγκριση του φακέλου,  που περιλαμβάνει τη συνέχιση των εργασιών συντήρησης, καθώς και την αντικατάσταση της φθαρμένης τέντας στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, που αναμένεται να ξεκινήσουν  εντός του έτους που διανύουμε.

Η σύνταξη του φακέλου για τον Επικούριο γίνεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηλείας, σε συνεργασία  με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ εν συνεχεία αυτός θα υποβληθεί προς έγκριση, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, στα πλαίσια σχετικής πρόσκλησης του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο Επικούριος βρίσκεται αμέσως μετά την Ακρόπολη, ενώ οι παρεμβάσεις αφορούν επίσης  τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Τίρυνθας, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Δήλου και τη Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στην Πάτμο κ.α.

 Η δράση που είναι συνολικού προϋπολογισμού 13.000.000  ευρώ , αφοράει την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη επιλεγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μείζονος σημασίας, που εντάσσονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» η  διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηλείας κ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, ο φάκελος για τον Επικούρειο είναι σχεδόν έτοιμος για την υποβολή του στο ΕΠΑΝΕΚ , προκειμένου να  θεωρηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Ακόμα η κ. Κόλλια προσδιόρισε την έναρξη των εργασιών από το ερχόμενο Φθινόπωρο ή εντός του έτους, εφόσον ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Για τις εργασίες συντήρησης, στις μακρές πλευρές  του μνημείου που περιλαμβάνει η νέα μελέτη, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα εργοταξιακή υποδομή, πέρα των τρεχουσών αναγκών του έργου (προμήθειες λίθων, αναλώσιμων υλικών, κατασκευή νέων συνδέσμων από τιτάνιο κ.α.).

Ο  συνολικός προϋπολογισμός της επέμβασης εκτιμάται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ, που αφορά σε ετήσιο κόστος έργου 300.000-350.000 ευρώ.

Χρόνια προβλήματα

Εξάλλου  όσον αφορά το  ιστορικό αρχαιολογικό μνημείο εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά από ελλείψεις και προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με δυσχέρειες στην πρόσβαση, την απουσία δικτύου ύδρευσης, το μη επαρκές μόνιμο προσωπικό, τη μη λειτουργία καντίνας κ.α.

Για το ζήτημα της ύδρευσης, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων,  αποτελεί χρόνιο πρόβλημα  και υπάρχει διαβεβαίωση εκ μέρους του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ότι προχωρούν οι ενέργειες για την επίλυσή του.

Επίσης σχετικά με την έλλειψη καντίνας, αλλεπάλληλες φορές  έχουν γίνει διαγωνισμοί  που όμως αποδείχτηκαν άγονοι εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος…

 Αυτή τη στιγμή η φύλαξη του Επικούριου είναι επί 24ωρου βάσεως, αλλά κυρίως με εποχικό προσωπικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ για την ενίσχυση  των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας με 200 μόνιμους φύλακες, εκ των  οποίων οι δύο προορίζονται  για το μνημείο στις Βάσσες.

Αναφορικά με την πρόσβαση  στο Ναό,  έντονο πρόβλημα υπάρχει κυρίως πλησίον από την υδρομάστευση Πετραλώνων, όπου είναι ορατός ο κίνδυνος για κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται με δυσκολία η διέλευση των τουριστικών λεωφορείων.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι αυτή την εποχή παρατηρείται σημαντική προσέλευση επισκεπτών στον Επικούριο Απόλλωνα, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς, για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν  στην περιοχή.

Τέλος σημαντική ήταν πριν από λίγες ημέρες η απώλεια του επί σειρά δεκαετιών αρχιφύλακα στον Επικούριο Κωνσταντίνου Παπαπαναγιώτου, ο οποίος είχε συνταξιοδοτηθεί πριν από δύο χρόνια και  «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών.

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top