27 Ιουν 2018
0 σχόλια

Ηλεία: Καιρός-φονιάς για τους αγρότες μας

Ηλεία: Καιρός-φονιάς για τους αγρότες μας
«Θάφτηκαν» βιομηχανική τομάτα, κηπευτικά, καρπούζια- «βράζουν» αμπέλια και σταφίδες


Είναι η τρίτη κατά σειρά  χρονιά που οι καλλιέργειες του νομού μας καταστρέφονται  από τα καιρικά φαινόμενα βυθίζοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς μας.

Και πάντα σε «άκαιρες» χρονικές περιόδους, όπως και αυτό το καλοκαίρι. Είχε προηγηθεί το πέρασμα του « Μίνωα» πριν δυο εβδομάδες, με μικρότερης έντασης φαινόμενα (αλλά και ‘έκτασης)  ενώ τώρα, με το πέρασμα της «Νεφέλης», οι αγρότες μας δοκιμάζονται σε όλη την έκταση του νομού!

 Ισχυρές βροχοπτώσεις που δεν σταμάτησαν σχεδόν καθόλου το προηγούμενο διήμερο, έφεραν τα πάνω – κάτω σε καλλιέργειες που ήταν έτοιμες για συγκομιδή και άλλες που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης.

Από την νότια Ηλεία, ως τα όρια του νομού με την Αχαΐα, πνίγηκαν στην κυριολεξία στα νερά και τη λάσπη καλλιέργειες υπαίθριων κηπευτικών και  βιομηχανικής τομάτας, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 50 % ή  όψιμου καρπουζιού, το 20-30 % του οποίου είναι στα χωράφια, στον κάμπο της Ηλείας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι αγρότες καλλιεργητές όψιμου καρπουζιού,  έχουν ήδη εγκαταλείψει καλλιέργειες 30 – 40 στρεμμάτων !   

Από το Καλλίκωμο   τον  Πύργο, το Κατάκολο, το Σκουροχώρι, το Κορακοχώρι, τα Δουνέικα, τον Καρδαμά, την Αμαλιάδα, την Πηνεία, τη Γαστούνη, τον Κόροιβο, τη Δάφνη, τον Αμπελόκαμπο,  το Κουρτέσι και τη Βουπρασία, είναι αδύνατον να μπει κανείς στα χωράφια

 Ειδικά στην περιοχή της Κάστας Κατακόλου, στη Βουπρασία κ.α,  κατά τους γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνιατρικής του νομού μας, οι ζημιές δεν γίνεται να αποτιμηθούν πριν περάσει μια εβδομάδα και τραβηχτούν τα νερά.

 Στις ζημιές αυτές αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια του σημερινού αγροτικού συλλαλητηρίου που έγινε υπό βροχή στην Πύργο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Χ. Γιαννόπουλος επισημαίνοντας ότι πέρα από τα ορατά, καταστροφικά αποτελέσματα στις υπαίθριες καλλιέργειες πρέπει να λάβουμε υπόψη την καταστροφή στην κορινθιακή σταφίδα και τα αμπέλια που θα φανεί τις επόμενες ημέρες, όταν σταματήσουν οι βροχές και η θερμοκρασία θα ανέβει σε υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Γιαννοπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση, άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις της παραγωγής αλλά  και του φυτικού κεφαλαίου…

«Δραματική» χαρακτήρισε την κατάσταση και ο πρόεδρος της Ο. Π Αμαλιάδας Χ. Βαλλιανάτος, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης έχει ήδη κλείσει συνάντηση με τον Δ/ντη του γραφείου του κ. Αποστόλου στην Αθήνα και με  τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης B. Κόκκαλη, στους οποίους θα εκθέσει την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί για τις καλλιέργειες του νομού μετά το τελευταίο χτύπημα του καιρού και ειδικά για την καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας, σε όλο το νομό,  που θα «βράσει» μέσα στα νερά της βροχής ένα 15 μερο πριν την συγκομιδή της.

Την Παρασκευή για τους ίδιους λόγους, ζητώντας άμεσα αποστολή γεωπόνων για εκτιμήσεις ο κ. Βαλλιανάτος θα συναντηθεί στην Πάτρα με τον υπεύθυνο, από πλευράς ΕΛΓΑ για την Δυτική Ελλάδα, κ. Κεχαγιά.
Πηγή: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top