23 Ιουν 2018
0 σχόλια

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι αναμένεται να πλήξουν την Ηλεία

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι αναμένεται να πλήξουν την Ηλεία
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, προβλέπονται για την περιοχή μας από το απόγευμα της Κυριακής.

Ιδιαίτερα έντονα έως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένονται το διήμερο Δευτέρα, Τρίτη, εν δυνάμει ικανά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Η θερμοκρασία σε πτώση. 

Οι καταιγίδες πιθανόν τοπικά να συνοδεύονται από ριπαίους ανέμους, χαλάζι, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ραγδαίες βροχές, εν δυνάμει ικανά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη προσοχή

Σε ανακοίνωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος επεσήμανε: «Σήμερα (σ.σ. χθες)  το μεσημέρι η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο ισχυρές βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και από πολύ ισχυρούς ανέμους θα επηρεάσουν και το Νομό Ηλείας, από την Κυριακή το μεσημέρι, με ιδιαίτερη ένταση τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Θεώρησα υποχρέωση μου να ενημερώσω τους συμπολίτες μας Ηλείους και όσους επισκέπτες θα βρίσκονται αυτές τις μέρες στην περιοχή, για τους κινδύνους που διατρέχουν εάν δεν λάβουν μέτρα προστασίας αυτών, των οικογενειών τους και των περιουσιακών τους στοιχείων. 

Σύμφωνα με τοπικές προγνώσεις, τα φαινόμενα θα είναι πάρα πολύ έντονα, ίσως από τα σοβαρότερα των τελευταίων ετών.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής θα πέσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με συνέπεια να υπάρξουν επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η ετοιμότητα όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, πρέπει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Περιφερειακές Υπηρεσίες, δήμοι, τοπικές κοινότητες και οι εθελοντικές ομάδες καθώς και Πυροσβεστική, Αστυνομίας κτλ πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα τους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων και για αρκετό διάστημα μετά θα πρέπει να μην υπάρχουν μετακινήσεις πεζή ή με οχήματα, όπου υπάρχουν χείμαρροι ποταμοί κ.α..

Επίσης οι αγρότες θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους προστασίας τόσο των καλλιεργειών τους όσο και των μηχανημάτων που έχουν στην διάθεση τους. 

Επιπλέων μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στο εποχικό φαινόμενο των κεραυνών ακόμα και σε θαλάσσιες περιοχές.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν κινδυνολογία αλλά επισημαίνουν κινδύνους και προφυλάξεις που πρέπει όλοι οι πολίτες να λαμβάνουν.

Πολλές φορές οι προγνώσεις δεν επαληθεύονται επ ακριβώς. Ας ελπίσουμε ότι τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εφησυχάζουμε».

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top