22 Ιουν 2018
0 σχόλια

Η συμφωνία για το χρέος και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας

Η συμφωνία για το χρέος και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας
Ο ρόλος του ΔΝΤ στην μεταμνημονιακή εποχή – Tις αντιδράσεις των αγορών περιμένει η Αθήνα


Τις αντιδράσεις από τις  αγορές, των ξένων οίκων και των spreads των ελληνικών ομολόγων περιμένει τώρα η Ελλάδα μετά την καλή συμφωνία για το χρέος που πήρε τα ξημερώματα  από το Eurogroup.

Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία όπως είπαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να αποτελέσει ασπίδα στα βήματα εξόδου που θα κάνει η Ελλάδα στις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου έχοντας παράλληλα το ταμειακό  μαξιλάρι ασφαλείας που θα φθάνει τα 24,1 δις. ευρώ.

Η λύση που έδωσε το Eurogroup για το χρέος προβλέπει:

-   Επιμήκυνση για 10 χρόνια των δανείων του EFSF ύψους 130 δις. Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια λήξης των δανείων αυτών είναι σήμερα 32,5 χρόνια.

-   Παράταση της περιόδου χάριτος των χρόνων των ίδιων δανείων κατά 10 χρόνια. Έτσι η πληρωμή των δανείων του EFSF ξεκινά από το 2033 αντί από το 2023.

-   Κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι στο δάνειο του 2ου Μνημονίου, το οποίο είχε ετήσιο κόστος 220 εκατ.  ευρώ.

-   Επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα (περίπου 4,5 δισ. ευρώ) σε δύο ισόποσες δόσεις κάθε χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο), από φέτος έως τον Ιούνιο του 2022. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

-   Εκταμίευση μιας σούπερ δόσης για την Ελλάδα ύψους 15 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 9,6 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν στο ταμειακό απόθεμα και τα υπόλοιπα 5,5 δις θα καλυφθούν οι ανάγκες για χρέος.  Ένα ποσό που φθάνει τα 3,3 δις. ευρώ θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για να αποπληρώσει μέρος από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ που φθάνει τα 11 δις. ευρώ.

Οι δεσμεύσεις

1.Δημοσιονομικά. Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευση να διασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και σε σεβασμό με μεταρρυθμίσεις κλειδιά του προγράμματος του ESM.

2. Κοινωνική πρόνοια. Συνέχιση της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

3. Χρηματοοικονομική σταθερότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

4. Αγορές εργασίας και προϊόντων. Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η Ελλάδα δεσμεύεται να  διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας επικαιροποίησης του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2012.

5. Ιδιωτικοποιήσεις. Το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων και το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπερταμείου θα υλοποιείται σε συνεχή βάση.

6. Δημόσια διοίκηση. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατηρηθεί.

Διάβασε αναλυτικότερα στο: news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top