17 Ιουλ 2018
0 σχόλια

Ηλεία: Παρατημένη η ύπαιθρος…

Ηλεία: Παρατημένη η ύπαιθρος…
Με μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Ολυμπίας


Τεράστια τα προβλήματα στην Ανδρίτσαινα, σύμφωνα με την ιστορική  έκδοση «Νέος Ορίζων»

Σε σημείο «μηδέν» βρίσκεται πλέον η ύπαιθρος στην Ηλεία, με τη φτώχεια και την εγκατάλειψη να κυριαρχούν  στις περισσότερες περιοχές του Νομού!

Η κατάσταση  διαρκώς χειροτερεύει κυρίως στην επαρχία Ολυμπίας, όπου  η ερήμωση δυστυχώς κυριαρχεί παντού και όσοι νέοι απέμειναν αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ανεργίας και ανέχειας.

Παρά τα λόγια τα … μεγάλα κυβερνητικών παραγόντων αλλά και αιρετών   σχετικά με τις ομορφιές αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και δείχνει την απουσία σοβαρότητας για τα σημαντικά  προβλήματα   του τόπου.

Η  άσχημη πραγματικότητα  της παραπάνω περιοχής, αποτυπώνεται εκ  νέου στην ιστορική έκδοση «Νέος Ορίζων», που μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:

«Η ύπαιθρος βρίσκεται στο περιθώριο γιατί κανείς δεν εκμεταλλεύτηκε σωστά μέχρι τώρα τα αρχαία μνημεία και τους τουριστικούς θησαυρούς της.

Αυτό μαρτυρά και ο «στοιχειωμένος» τουριστικός δρόμος Κρέστενα- Πλατιάνα-Καλλιθέα-Ανδρίτσαινα, που σαν το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας δεν λέει να τελειώσει.

Στην περιοχή των μεγάλων κατολισθήσεων κοντά στο Γκραίκα, δεν έχει πέσει ακόμα άσφαλτος.

Ο περιβόητος δρόμος διασύνδεσης των ορεινών όγκων με τη θάλασσα (Ανδρίτσαινα-Αμυγδαλιές-Ζαχάρω) παραμένει εδώ και δεκαετίες στο στάδιο των μελετών.

Για ποια τουριστική ανάπτυξη της υπαίθρου μιλάμε, όταν έχει να σφυρίξει τραίνο εδώ και πολλά χρόνια στο σταθμό του Καϊάφα κι έχουν σκουριάσει οι ράγες των γραμμών Πύργου-Ζαχάρως-Κυπαρισσίας-Καλαμάτας;

Όταν στη λουτρόπολη Καϊάφα, το σμαράγδι της Ηλείας, έχουν μισογκρεμιστεί τα ιστορικά κτίρια της ιαματικής πηγής και η σπηλιά των λουτρών παραμένει ακόμα ακατάλληλη για τους λουόμενους;

Όταν το νεοκλασικό ξενοδοχείο «Γεράνιον» αφέθηκε να ερειπωθεί οικτρά και τα υπόλοιπα (Αρήνη, λαϊκοί ξενώνες) παραμένουν σε τριτοκοσμική κατάσταση; Απομένει να δούμε αν θα γίνουν πράξη και τα νέα πλάνα περί ανάπτυξης οικοτουρισμού στη λιμνοθάλασσα».

Η Ανδρίτσαινα

Εξάλλου ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πάλαι ποτέ πολυσύχναστη πρωτεύουσα της επαρχίας Ολυμπίας, την ιστορική Ανδρίτσαινα που παραμένει στο περιθώριο, εγκαταλειμμένη από αρμόδιους και πολιτικούς.

«Μετά από την αποτυχία του έργου κατασκευής φυλακών υψίστης ασφαλείας σε ορεινή περιοχή απέναντι από το χωριό «Μαχαλά», κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για κάποιο σοβαρό  έργο, όπως τμήμα ΤΕΙ ή μεταπτυχιακό τμήμα Πανεπιστημίου σχετικό με την αρχαιολογία ή τη συντήρηση έργων τέχνης, Γεωργική Σχολή κλπ. που θα προσέφερε νέες θέσεις εργασίας , ώστε να μείνουν οι νέοι στις ρίζες τους. 

Το πνευματικό κέντρο της Πελοποννήσου που οραματίστηκε ο μεγάλος διαφωτιστής και δωρητής της ανεκτίμητης Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, Κωνσταντίνος (Αγαθόφρων) Νικολόπουλος, ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα.

Η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού στην Ανδρίτσαινα, τα σκουπίδια και μπάζα στα ρέματα (Σουληνάρια, Κόκκινος Σπήλιος),

ο ασυντήρητος δρόμος προς τον Επικούριο Απόλλωνα Βασσών, οι χορταριασμένοι αγροτικοί δρόμοι, τα κλειστά καταστήματα και υπηρεσίες, οι χωρίς θαμώνες πλατείες,

η μη ύπαρξη ασθενοφόρου στο Κ.Υ., η γεμάτη θάμνους και χωρίς όργανα παιδική χαρά κ.α. μαρτυρούν τη σημερινή θλιβερή κατάσταση της άλλοτε ένδοξης πόλης.

Διερωτώμεθα μήπως οι κυβερνώντες ξέχασαν τι σημαίνει και πως πρέπει να ζει ο άνθρωπος της επαρχίας.

Πρέπει να καταλάβουν πως ο επαρχιώτης δεν δέχεται πια να γλύφει το κόκκαλο που θα του πετάξει ο κάθε υψηλά ιστάμενος» επισημαίνει ο «Νέος Ορίζων».

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top