6 Ιουλ 2018
0 σχόλια

Ιερός... πόλεμος για την Tήνο: Για «Χούντα» μιλάει η Ιερά Σύνοδος – Αιχμές για την κυβέρνηση

Ιερός... πόλεμος για την Tήνο: Για «Χούντα» μιλάει η Ιερά Σύνοδος – Αιχμές για την κυβέρνηση
Νέο μέτωπο μεταξύ εκκλησίας και Πολιτείας ανοίγει η αυτοτέλεια του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, καθώς στις 30 Ιουνίου καθαιρέθηκε η διοικητική επιτροπή


Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.

Με αυτή την τροπολογία παύθηκε ο μητροπολίτης Σύρου από πρόεδρος της διοικούσας, όπως και τα μέλη.

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η Ιερά Σύνοδος σημείωσε: «Επειδή η δικαστική διαδικασία δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Δήμαρχο Τήνου, η ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ παρακάμφθηκε μέσω βουλευτικής τροπολογίας, που υπερψήφισαν τον Φεβρουάριο 2018 ο Σύριζα και το Ποτάμι.

Η τροπολογία αφαίρεσε την ψήφο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου, καθαίρεσε αναιτιολόγητα από τις 30.6.2018 την νομίμως εκλεγμένη (στις 10.12.2017) Επιτροπή και επέβαλε επανάληψη των αρχαιρεσιών.

Αυτό συνέφερε μια μερίδα δημοτικών αρχόντων και βουλευτών της περιοχής, που αντιλαμβάνονται τον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας όχι ως ιερό ίδρυμα και πανελλήνιο προσκύνημα, αλλά ως δημοτική επιχείρηση και χώρο ασκήσεως μικροπολιτικής.

Έτσι κατανοούν αυτοί οι πολιτικοί παράγοντες την Εκκλησία: με «διακοσμητική» την παρουσία των Επισκόπων και Κληρικών, μολονότι στην λειτουργική παρουσία και στα επιτραχήλια των τελευταίων ο πιστός λαός εναποθέτει τα βάρη του, τις ανησυχίες του και εκεί ευρίσκει ελπίδα.

Παραβλέπουν ότι οι πιστοί, που καταφθάνουν στην Τήνο αναζητούν στο Ιερό Ναό της Παναγίας το ιατρείο και θεραπευτήριο των καθημερινών προβλημάτων και ψυχικών παθημάτων τους».

«Η Εκκλησία επιμένει να τονίζει ότι ο Ιερός Ναός δεν είναι τόπος ασκήσεως κομματικής επιρροής, αλλά πανίερο προσκύνημα πανελλαδικής εμβέλειας και αυτό είναι μείζων τιμή και ευλογία για τον Λαό της Τήνου και για όλον τον Ορθόδοξο κόσμο.

Όποιοι πολιτικοί δηλώνουν ευλάβεια προς την Ιερά Εικόνα, αλλά ταυτοχρόνως καλλιεργούν στον λαό την αντιπάθεια προς την τοπική Εκκλησία, προωθούν μια μορφή ειδωλολατρίας.

Τα σεβάσματα της πίστεως δεν νοούνται έξω από την λατρευτική πράξη της ορθόδοξης Εκκλησίας, που ζει και οργανώνεται γύρω από τον Επίσκοπο κάθε περιοχής.

Ποιον λοιπόν και γιατί ενοχλεί το δικαίωμα ψήφου του Επισκόπου σε μια δημοκρατική κοινωνία; «Θράσος» διαθέτουν όποιοι χαρακτηρίζουν ως «υπερεξουσία» του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου το αυτονόητο δικαίωμα να ψηφίζει στο συλλογικό όργανο, που προεδρεύει και το οποίο διοικεί ορθόδοξο Ιερό Ναό της περιοχής του.

Διαφημίζουν την μεθόδευσή τους ως κατάκτηση του Λαού της Τήνου, καπηλευόμενοι την ευαισθησία του –αυτά ουδεμία σχέση έχουν με τον λαό.

Ο δε λαός εκλέγει τους πολιτικούς εκπροσώπους του στη Βουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ασχολούνται με την πολιτική, όχι με τη διοίκηση και λειτουργία των Ναών.

Επιπλέον, είναι παράδοξο ότι όσοι αφαίρεσαν το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου από τον επιχώριο Μητροπολίτη κάνουν λόγο για Χούντα.

Η Χούντα είχε αποκεφαλίσει την εκλεγμένη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και το ίδιο έκαναν και αυτοί με την τροπολογία τους, αφού καθαίρεσαν την εκλεγμένη Διοικούσα Επιτροπή.

Πάντως θα ήταν εντιμότερο οι «προοδευτικοί» πολιτικοί, που ασχολούνται με τα παγκάρια των Ναών να μην δηλώνουν, τουλάχιστον, ότι τάσσονται ταυτοχρόνως υπέρ του «χωρισμού» Κράτους και Εκκλησίας».

Πηγή πληροφοριών: reader.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top