4 Αυγ 2018
0 σχόλια

Άρρηκτη σύνδεση παραγωγής και τουρισμού στην Ηλεία

Άρρηκτη σύνδεση παραγωγής και τουρισμού στην Ηλεία
Η αναγκαιότητα σύνδεσης του πρωτογενoύς τομέα και της μεταποίησης με τον τουρισμό ως μοναδική ευκαιρία για να ανασάνει ο οικονομικός ιστός της Ηλείας


επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε στο Κατάκολο από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Ηλείας, με θέμα «Προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Ηλείας μέσω του θαλάσσιου τουρισμού».

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι μονόδρομος για την ανάπτυξη και την ευημερία του νομού είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αξιοποίηση του τουρισμού ως μοχλού ανασυγκρότησης της οικονομίας και στήριξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής, τόσο με την αύξηση της κατανάλωσης των εγχώριων παραγόμενων αγαθών, όσο και με τη διεθνή προβολή των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν οι υπουργοί Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη από τον χώρο του τουρισμού, της κρουαζιέρας, του ΕΟΤ, της ΓΑΙΑΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της διαΝΕΟσις, καθώς και εκπρόσωποι ξενοδοχειακών μονάδων του Νομού, κομματικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Προβολή και προώθηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, αναφέρθηκε στο θέμα της προβολής και της προώθησης των τοπικών αγροτικών μας προϊόντων και της γαστρονομίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται και εντός του κρουαζιερόπλοιου.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του αλιευτικού τουρισμού, ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι ανύπαρκτος στην Ελλάδα.

O πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, αναφέρθηκε στα δίκτυα υποδομών, όπως στον δρόμο Πατρών-Πύργου, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο που πρέπει να επαναλειτουργήσει και στον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για την ανάπτυξη του νομού.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και της γαστρονομίας θα πρέπει να γνωρίσουν όλα τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κοινωνούς τους πελάτες τους.

Δημιουργία δικτύων συνεργασίας

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διασύνδεση κυρίως του αγροδιατροφικού τομέα, που αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής παραγωγής με το τουριστικό προϊόν και ιδιαίτερα με αυτόν της κρουαζιέρας, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά και αμοιβαία οικονομικά οφέλη.

Μεταξύ αυτών, οι έμμεσες εξαγωγές, η αύξηση της παραγωγής, η δημιουργία δικτύων και άλλων συνεργατικών σχημάτων, η αλλαγή του τουριστικού προτύπου και να δημιουργήσει νέες δυναμικές και σταθερές θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως επισημάνθηκε, το λιμάνι του Κατακόλου παραμένει στην πρώτη πεντάδα των αφίξεων της ελληνικής κρουαζιέρας, αυξάνοντας κάθε χρόνο με σταθερό ρυθμό το μερίδιό του στην αγορά.

Η Ηλεία προβάλλει τον πλούτο της

Η προβολή και η προώθηση των τοπικών προϊόντων της Ηλείας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή, αποτελεί βασική προτεραιότητα των φορέων του νομού.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά στο λιμάνι του Κατακόλου το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων – Τουρισμού και Κρουαζιέρας, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά παραγωγούς και αγροτικά προϊόντα της Ηλείας, αλλά και πολλών περιοχών της Ελλάδας.

Άλλωστε, στόχος του φεστιβάλ ήταν η προώθηση των προϊόντων, αλλά και η δυνατότητα να παρουσιάσουν παραγωγοί και επιχειρηματίες ένα ευρύ φάσμα παροχών-προϊόντων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Νικολέτα Τζώρτζη
Πηγή: ypaithros.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top