7 Αυγ 2018
0 σχόλια

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Ηλείας η ΕΤΑΔ

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Ηλείας η ΕΤΑΔ
Εργασίες ανάσχεσης της υποβάθμισης και της καταστροφής στον Καϊάφα προβλέπει η πρώτη φάση παρεμβάσεων που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο


Ένας από τους σημαντικότερους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Ηλείας, ο Καϊάφας μένει εδώ και χρόνια ανεκμετάλλευτος καθώς τα όποια σχέδια αξιοποίησης του «master plan» άλλαζαν αντίστοιχα με το τι ήθελε η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση της ΕΤΑΔ, στην οποία ανήκει η περιοχή. Το 2010 έχει εκπονηθεί το Master Plan (Γενικό, Κύριο Σχέδιο) για τον Καϊάφα, στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ 2007-2013 από την ΕΤΑΔ ΑΕ.

Το σχέδιο το οποίο πάγωσε προέβλεπε την εκπόνηση πλήρους Μελέτης για το έργο: «Πάρκο Οικοανάπτυξης Ιαματικών Πηγών Καϊάφα, Ολοκλήρωση και Εκσυγχρονισμός  Βασικών Δικτύων Υποδομής και Ανάπτυξη Νέων Εγκαταστάσεων Τουρισμού και Διημέρευσης». Κι ενώ όλοι τότε περίμεναν ότι το όλο εγχείρημα θα μπορούσε να έχει μία θετική εξέλιξη, ο χρόνος που κύλησε δεν ήταν προς όφελος ούτε της περιοχής ούτε του Νομού γενικότερα.

Η ιστορία

Από το 2010 μέχρι και σήμερα έχουν ήδη περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια και δυστυχώς έργο δεν υλοποιήθηκε. Πριν από μερικούς μόλις μήνες το θέμα της ανάπτυξης του Καϊάφα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο καθώς τέθηκε κατά την διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη στην Πάτρα, ενώ την ίδια περίοδο ο υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης επισκέφτηκε τον Καϊάφα όπου ανακοίνωσε την έναρξη έργων στην περιοχή μέσω τριών διαφορετικών παρεμβάσεων…

Η πρώτη φάση που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο έχει συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει την ανάσχεση της υποβάθμισης  και καταστροφής της περιοχής. Η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να γίνει μέσω του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ και αφορά κυρίως το κομμάτι, της διάσωσης, της ανάσχεσης και της χρηματοδότησης των μελετών που απαιτούνται για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.

Ειδικότερα προβλέπονται έργα εξυγίανσης των ιαματικών υδάτων, αποκατάστασης και ανάδειξης των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών της λιμνοθάλασσας του Καϊάφα (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση και αντιπυρική προστασία). Προβλέπονται επίσης έργα βελτίωσης της πρόσβασης, της κυκλοφορίας, της περιήγησης και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Η δεύτερη φάση του έργου αναμένεται να υλοποιηθεί από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπου προβλέπονται μεγαλύτερες παρεμβάσεις προστασίες, με στόχο την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η δεύτερη φάση των έργων ωστόσο απαιτεί στην συνεργασία τόσο του Υπουργείου Ανάπτυξης όσο και του υπουργείου Περιβάλλοντος και οι διαδικασίες φαίνεται ότι έχουν μείνει αρκετά πίσω.

Η τρίτη φάση του έργου έχει να κάνει με την ανάπτυξη της περιοχής την αποκατάσταση των κτιρίων και των οικημάτων των παλιών ξενοδοχείων προκειμένου ο Καϊάφας να αποτελέσει πόσο έλξης επενδυτών. Και η τρίτη κατά σειρά φάση του έργου –που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει προχωρήσει ακόμα- αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι παρεμβάσεις

Η «Πρώτη» επικοινώνησε με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές μέσα από την ΕΤΑΔ οι οποίες τόνισαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο οι διαδικασίες να τρέξουν με πολύ γοργούς ρυθμούς όσο αφορά το κομμάτι του Καϊάφα καθώς οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα πρέπει να συνάδουν με την περιοχή, ενώ φέρουν και συγκεκριμένους περιορισμούς καθώς έχει χαρακτηριστεί η περιοχή ως Natura.

Σε πρώτο χρόνο –μέσα στους επόμενους μήνες- όπως επεσήμαναν πηγές της ΕΤΑΔ αυτό το οποίο θα γίνει είναι ένα σημαντικό έργο για την προστασία της περιοχές από τις πυρκαγιές καθώς θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο «δίκτυ» προστασίας  κυρίως από πυρκαγιές, ενώ θα πραγματοποιηθούν και έργα εντός τις λίμνης προκειμένου να μπορεί να υπάρχει επικοινωνία των νερών έτσι ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση της λίμνης.

«Εάν φτιάξουμε όλες τις υποδομές, ρεύμα, νερό εξυγίανση του σπηλαίου με τις νυχτερίδες –που είναι μεγάλο θέμα –  θα μπορέσουμε ευκολότερα να προχωρήσουμε στις υποδομές που είναι τα κτίρια» σχολίασε με έμφαση πηγή της ΕΤΑΔ.

Εδώ και χρόνια από πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας έχει εκφραστεί θέληση αξιοποίησης του Καϊάφα με την υλοποίηση έργων ακόμα και από πόρους της Περιφέρειας. Δυστυχώς ούτε η διαδικασία αυτή έχει προχωρήσει καθώς ο Καϊάφας ανήκει- ως ιδιοκτησία- στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων συνεπώς  χωρίς την έγκριση της ΕΤΑΑ  δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις από άλλους φορείς ακόμα κι αν προχωρούσε η εκπόνηση μελετών μέσω ενός προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης –ΟΧΕ- κάτι το οποίο είχε συζητηθεί και κατά την παρουσία του Α. Χαρίτση στο Νομό.

Πιθανή η ιδιωτικοποίηση  

Μπορεί να ανακοινώθηκε κι επίσημα ότι μέσα στο φθινόπωρα θα γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις που αφορούν την ανάσχεση της υποβάθμισης  και καταστροφής της περιοχής του Καϊάφα ωστόσο στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη ο Οργανισμός Enterprise Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ και της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα διοργάνωσαν  συνέδριο-workshop με τίτλο: «Investors’Workshop: Development of Thermal Springs in Greece» με θέμα την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.

Ο σκοπός του συνεδρίου ήταν να παρουσιάσει, το  θεσμικό πλαίσιο και την ανάπτυξη στρατηγικής για τον ιαματικό τουρισμό, τις προσεχείς ιδιωτικοποιήσεις ιαματικών πηγών, τη συμβολή των Περιφερειακών και τοπικών αρχών στην ανάπτυξη των ιαματικών πηγών καθώς και την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του ιαματικού τουρισμού.

Μεταξύ των ιαματικών πηγών που παρουσιάστηκαν ήταν και του Καϊάφα. Μάλιστα στο συγκεκριμένο συνέδριο συμμετείχαν κυρίως ξένοι επενδυτές οι οποίοι φάνηκε να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον ιαματικό τουρισμό- κομμάτι το οποίο παραμένει αναξιοποίητο στην περιοχή μας.

Ο Καϊάφας

Οι Ιαματικές Πηγές Καϊάφα, είναι ονομαστά λουτρά από την αρχαιότητα και περιλαμβάνουν δύο πηγές, των Ανιγρίδων Νυμφών και του Γερανίου ή των Ατλαντίδων Νυμφών. Αναβλύζουν σε σπήλαια στους πρόποδες του Όρους Λαπίθα, (το σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών το μεγαλύτερο και το Γεράνιο άντρο το μικρότερο, κατοικίες νυμφών κατά την αρχαιότητα) στην ανατολική όχθη της λιμνοθάλασσας Καϊάφα.

Άλλη παράδοση αναφέρει ότι στα σπήλαια πέταξαν τα καθάρσια νερά τους, οι κόρες του βασιλιά του Άργους Προΐτου, η Αμφινόη και η Αμφιάνασσα, οι οποίες είχαν άνομες σχέσεις με το μάντη Μελαπόδα.

Όταν έμειναν έγκυες και να αποφύγουν την οργή του πατέρα τους, κατέφυγαν στο όρος Λαπίθα. Από αρχαίους Έλληνες γιατρούς, περιηγητές και γεωγράφους, αναφέρεται ότι στην αρχαιότητα οι κάτοικοι της περιοχής ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα Λουτρά, για ιαματικούς σκοπούς.

Ειδικά για τις Ιαματικές Πηγές Καϊάφα, ο Στράβων και ο Παυσανίας κάνουν εκτενή αναφορά.

Για το διάστημα των Βυζαντινών χρόνων και της Τουρκοκρατίας ουδεμία πληροφορία έχουμε για τις Ιαματικές Πηγές. Μετά την απελευθέρωση του Ελληνικού Κράτους αρχίζει εκ νέου η χρήση των Λουτρών Καϊάφα κατά πρωτόγονο όμως τρόπο.

Σήμερα δεν υπάρχει ποταμός αλλά στη θέση αυτού μια γραφική λίμνη που συμπληρώνει την ομορφιά του όλου τοπίου.

Η συστηματική λειτουργία των λουτρών αρχίζει από το 1907, οπότε κατασκευάσθηκε η σιδηροδρομική γραμμή που έδωσε τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον Καϊάφα. Τα Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα συνδέονται πλέον και οδικώς με λεωφορειακή γραμμή.

Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το 1999 τα λουτρά ανήκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και λειτουργούσαν με αυτεπιστασία του, ενώ πρωτύτερα είχαν την εκμετάλλευση ιδιώτες.

Το έτος 2000 περιήλθαν στη διοίκηση και διαχείριση της Ανωνύμου Εταιρείας του Δημοσίου με την ονομασία : ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ μέχρι σήμερα.

Ο συνδυασμός δάσους, λίμνης, θάλασσας και θερμών ιαματικών λουτρών, προσδίδει μοναδικά χαρακτηριστικά στην ιδιοκτησία.

Στην ιδιοκτησία περιλαμβάνεται και το δάσος Καϊάφα, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000.


Θεραπευτικές Ιδιότητες των Λουτρών Καϊάφα

Ο χώρος του υδροθεραπευτηρίου ανακαινίσθηκε μερικώς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και διαθέτει εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους, χώρους υποδοχής και αναμονής πελατών, ιατρείο, ατομικούς λουτήρες (13) και μία εξωτερική πισίνα.

Η πηγή των Ανιγρίδων Νυμφών, είναι υδροχλωριονατριούχος με ελεύθερο υδρόθειο σε σημαντική ποσότητα. Η σπηλιά (πηγή) είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, τη «μεγάλη» και τη «μικρή».

Στη μεγάλη η θερμοκρασία κυμαίνεται από 32ο – 35ο C ενώ στη μικρή από 29ο – 34ο C. Το νερό αναβλύζει από το έδαφος αλλού ζεστό και αλλού κρύο και αναμειγνύεται δημιουργώντας ένα φυσικό χαμάμ και ενδείκνυται για παθήσεις όπως:

Παθήσεις που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα (οσφυαλγία, υσχυαλγία, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωριακή ρευματοπάθεια γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις.

Σε απόσταση 200 μ. περίπου, βρίσκεται η ιαματική πηγή του Γερανιού, με νερό ιδανικό για ποσιθεραπεία.

Τροχοπέδη η ΕΤΑΔ

 Στα «χέρια» της ΕΤΑΔ βρίσκεται εξάλλου και το «χαρτοφυλάκιο» των λουτρών της Κυλλήνης.

Η «Πρώτη» έχει αναδείξει με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της, την ανάγκη αξιοποίησης των λουτρών που έχουν περάσει στα χέρια ιδιώτη (σ.σ. εταιρία συμφερόντων του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη) ωστόσο μέχρι σήμερα, απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν προς την ΕΤΑΔ, δεν έχουν δοθεί. 

Μέρα με την ημέρα οι ιαματικές πηγές της Ηλείας απαξιώνονται με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ανάπτυξης μίας ολόκληρης περιοχής. 

Ο Ιαματικός-Θεραπευτικός Τουρισμός βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και αυτό είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα που αφορά την Ηλεία, καθώς έχει να επιδείξει τις Ιαματικές Πηγές της Κυλλήνης, του Καϊάφα και της Υρμίνης. Ο Μ.Ο. παραμονής των επισκεπτών για ιαματική θεραπεία υπολογίζεται γύρω στις 15-20 ημέρες.

Οι βασικές αιτίες της πτώσης του ιαματικού τουρισμού είναι:

Α) Κυρίως οι απαξιωμένες, παλαιωμένες και εν τέλει επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις

Β) Η απροθυμία των ιατρών να αναγνωρίσουν τον ιαματικό τουρισμό ως ιατρική μέθοδο, λόγω πιέσεων από τις φαρμακοβιομηχανίες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην τον καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Γ) Η έλλειψη κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ εσωτερικού και εξωτερικού για τις ιαματικές πηγές της χώρας μας.

 Άννα Αγγελίδου
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top