20 Σεπ 2018
0 σχόλια

Πύργος: Ποια είναι τα 51 ακίνητα που εκχωρούνται στο Υπερταμείο;

Πύργος: Ποια είναι τα 51 ακίνητα που εκχωρούνται στο Υπερταμείο;
Η Ηλεία απαιτεί απαντήσεις για την δημόσια περιουσία της ρώτηση του βουλευτή Ηλείας κ. Γιάννη Κουτσούκου προς τον Υπουργό Οικονομικών



Στη Βουλή των Ελλήνων ήρθε το θέμα που ανέδειξε η «ΠΡΩΤΗ» με τα 51 ακίνητα κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Πύργου και η Κυβέρνηση τα εκχωρεί προς το Υπερταμείο σύμφωνα με την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ  Β’ 2320 / 19-6-2018).

Ο βουλευτής Ηλείας κ. Γιάννης Κουτσούκος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο με θέμα «Η σκοπιμότητα και η μεθόδευση της  μεταφοράς στο Υπερταμείο κατ’ απαίτηση των δανειστών 51 ακινήτων του Δημοσίου στον Δήμο Πύργου», με την οποία ζητά να γίνει γνωστή η ταυτότητα των ακινήτων και ο τρόπος αξιοποίησής τους, ενώ παράλληλα ρωτά εάν υπάρχουν και άλλα ακίνητα του Δημοσίου στην Ηλεία που η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μεταφέρει στο Υπερταμείο.

Υπενθυμίζουμε πως τα 51 ακίνητα που βρίσκονται στον Δήμο Πύργου ανήκουν στα συνολικά 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία εκχωρεί η Κυβέρνηση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική εταιρία του Υπερταμείου.

Το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, προκαλεί σημαντικά ερωτήματα καθώς  αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων!

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μέρος αυτών αφορούν αγροτεμάχια που έχουν αρχική εγγραφή «Ελληνικό Δημόσιο» στο Κτηματολόγιο (αρκετά στην περιοχή Λαμπετίου), ωστόσο προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως οι δύο τελευταίοι ΚΑΕΚ της λίστας αναφέρονται σε δύο τεμάχια γης  που βρίσκονται στη πρώην λίμνη Μουριά, εμβαδού 28.285 τ.μ. το ένα και 37.362 τ.μ. το άλλο.

Η ερώτηση του κ. Κουτσούκου προς τον Υπουργό Οικονομικών έχει ως εξής:

«Με την Αρ. Πρωτ.:1428/115/11-9-2018 Ερώτησή μου, η απάντηση της οποίας εκκρεμεί, σας ερωτώ για τη σκοπιμότητα και τη μεθόδευση της μεταφοράς στην ΕΤΑΔ Α.Ε., η οποία είναι θυγατρική του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε.), 10.119 ακίνητων ιδιοκτησίας του Δημοσίου.

Καθώς η σύσταση του Υπερταμείου για 99 χρόνια και  η εκχώρηση της Δημόσιας Περιουσίας σε αυτό,  κατ΄ απαίτηση των δανειστών, αποτελεί την πιο μελανή πλευρά της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, η μεθόδευση που ακολουθήθηκε προκειμένου να μην αντιδράσουν οι Τοπικές Κοινωνίες για τη μεταφορά των 10.119 ακινήτων είναι χαρακτηριστική της υποτέλειας που διακρίνει την Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το αίτημα του Υπερταμείου διατυπώθηκε στις   14-6-2018 και αμέσως μετά στις 18-6-2018 ελήφθη η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και εξεδόθη το σχετικό Φ.Ε.Κ. (Φ.Ε.Κ Β 2317/ 19-6-2018) με τους 10.119 κωδικούς (ΚΑΕΚ) και χωρίς καμία περιγραφή των στοιχείων τους, ώστε να μην λάβουν γνώση οι πολίτες ποια είναι αυτά τα ακίνητα που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν οι τοπικοί φορείς ή διεκδικούν προς αξιοποίηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα καθημερινής εφημερίδας της Ηλείας, τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ  Α.Ε. στον Νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στον Δήμο Πύργου είναι 51 και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αγροτεμάχια, τμήματα της  πρώην λίμνης Μουριάς , οικόπεδα και αστικά ακίνητα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.            Ποια είναι τα 51 ακίνητα ιδιοκτησίας του Δημοσίου που με απόφασή του μεταφέρθηκαν στην ΕΤΑΔ;

2.            Ποια η σκοπιμότητα της μεταφοράς τους και ποιος ο τρόπος της αξιοποίησής τους;

3.            Θα υπάρξει συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Κοινωνίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελός της ή ο σχεδιασμός προβλέπει εκποίηση υπέρ των δανειστών που απαίτησαν τη μεταφορά τους στο Υπερταμείο ;

4.            Υπάρχουν και άλλα ακίνητα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου στον Νομό Ηλείας που η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μεταφέρει στο Υπερταμείο;

       O ερωτών Βουλευτής                                         

       Γιάννης Κουτσούκος».

Μιχάλης Δημητρόπουλος-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top