10 Νοε 2018
0 σχόλια

Παρεμβάσεις «ζωής» για τον Επικούριο Απόλλωνα

Παρεμβάσεις «ζωής» για τον Επικούριο Απόλλωνα
Ένα βήμα πριν από τη συνέχιση των εργασιών συντήρησης και αντικατάστασης τέντας


Ένα βήμα πριν από την έγκριση βρίσκεται η συνέχιση  των εργασιών  συντήρησης , καθώς και αντικατάστασης της πεπαλαιωμένης τέντας στο Ναό του Επικούριου, μετά την κατάθεση του τεχνικού δελτίου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηλείας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Πρόκειται  για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη όσον αφορά το  ξακουστό μνημείο της αρχαιότητας, στο οποίο  τα τελευταία χρόνια είχαν σταματήσει  οι εργασίες  αναστήλωσης για την «επούλωση» του Ναού από τις μεγάλες φθορές που προκλήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.

Όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ»  η διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηλείας κ. κ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να γίνει η έγκριση του τεχνικού δελτίου για το σημαντικό αυτό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν αμέσως μετά  το «πράσινο φως» για το έργο και ειδικότερα από τις αρχές του νέου έτους.

Στην πρόσκληση για τη συγκεκριμένη δράση που έγινε από το υπουργείο  Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Επικούρειος βρίσκεται αμέσως μετά την Ακρόπολη, ενώ οι παρεμβάσεις αφορούν επίσης  τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Τίρυνθας, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Δήλου και τη Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στην Πάτμο κ.α.

Η δράση είναι συνολικού προϋπολογισμού 13.000.000  ευρώ και έχει αντικείμενο την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη επιλεγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μείζονος σημασίας, που εντάσσονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η πρόσκληση για τον Επικούρειο έγινε στα πλαίσια της νέας μελέτης που υπάρχει η οποία αφοράει την επέμβασης στις μακρές πλευρές, καθώς  και αναστήλωσης λιθίων στο βόρειο επιστύλιο του ναού.

Η προτεινόμενη επέμβαση στις μακρές πλευρές  του μνημείου που περιλαμβάνει η νέα μελέτη,  την οποία έχει παρουσιάσει αναλυτικά  η «ΠΡΩΤΗ», αφοράει  τα τμήματα της ανατολικής και δυτικής κιονοστοιχίας που περιλαμβάνουν συνολικά 22 κίονες.

Για τις εργασίες προτείνεται να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα εργοταξιακή υποδομή, πέρα των τρεχουσών αναγκών του έργου (προμήθειες λίθων, αναλώσιμων υλικών, κατασκευή νέων συνδέσμων από τιτάνιο κ.α.).

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επέμβασης εκτιμάται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ, που αφορά σε ετήσιο κόστος έργου 300.000-350.000 ευρώ.

Αξίζει  ν’ αναφερθεί ότι στο εξής την αρμοδιότητα για το έργο αποκατάστασης έχει  η Αρχαιολογική Υπηρεσία, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν που υπεύθυνη ήτα η Επιτροπή Συντήρησης του Επικούριου Απόλλωνα.

Κώστας Αντωνόπουλος-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top