24 Απρ 2015
0 σχόλια

Ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Πώς θα αποφύγετε προκαταβολή φόρου 26%

Πώς θα αποφύγετε προκαταβολή φόρου 26%
Ποιο το σχέδιο υπουργικής απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη για τις επιχειρήσεις.

 Δείτε πώς μπορείτε να απαλλαχτείτε από χαράτσια. Όλες οι προϋποθέσεις


Σημαντική χείρα βοηθείας, που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις να γλιτώσουν την προκαταβολή φόρου 26% στις συναλλαγές τους με εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, τείνει η κυβέρνηση, με το βελτιωμένο σχέδιο υπουργικής απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Nάντιας Βαλαβάνη που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση.

 H βελτιωμένη διάταξη μειώνει τους κινδύνους για τη ρευστότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, αφού παρέχει δυνατότητα παράκαμψης της υποχρέωσης προκαταβολής του φόρου 26%.

 Για να αποφευχθεί ο σκόπελος της προκαταβολής του φόρου 26%, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να υποβάλλουν     ηλεκτρονική δήλωση, δέκα ημέρες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, προκειμένου να γίνουν γνωστές στην εφορία οι αγορές από εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

 Με την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης οι επιχειρήσεις θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να απαλλαγoύν από την υποχρέωση πληρωμής.

 Μεταξύ των προϋποθέσεων συμπεριλαμβάνεται η ύπαρξη των προβλεπόμενων εγγράφων διακίνησης τα οποία θα πιστοποιούν την πραγματοποίηση της μεταφοράς και λήψης των αγαθών, η συναλλαγή να αφορά εισηγμένη επιχείρηση σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, ή να πρόκειται για επαναλαμβανόμενη συναλλαγή αξίας έως 10.000 ευρώ.

 Αμέσως μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης εξαιρούνται συναλλαγές για νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

 Εάν δεν υποβληθεί η εν λόγω ηλεκτρονική δήλωση, τότε ο φόρος 26% καθίσταται υποχρεωτικός και θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

 Αν, ωστόσο, υποβληθεί ηλεκτρονική δήλωση αλλά κριθεί από τον έλεγχο ανακριβής, o φόρος 26% καλείται να καταβληθεί στο τέλος του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

 Η επιστροφή του προκαταβλητέου φόρου γίνεται μέσα σε ένα μήνα από την ολοκλήρωση του ελέγχου αν διαπιστωθεί ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και συνήθης.

 Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος θα αρχίσει να εφαρμόζεται για συναλλαγές με εκδιδόμενα τιμολόγια από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.

Πηγη news247.gr
Πληροφορίες: dikaiologitika.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top