20 Απρ 2015
0 σχόλια

"Ηλείας Εγκώμιον": Εντυπωσιακή απάντηση της ιστορίας και του πολιτισμού στη μίζερη καθημερινότητα

"Ηλείας Εγκώμιον"
Εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στον Πύργο.

 Μια εκδήλωση που τα είχε όλα!


 Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αρχαιολογικές αναφορές, επιστημονικές και τεκμηριωμένες νομικές θέσεις για τη διεκδίκηση της ζωφόρου του Επικούριου Απόλλωνα, ποίηση και πολλή μουσική και τραγούδι σχετική με το αντικείμενο της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε η Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Ν. Ηλείας επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Αρχ. Ήλιδα και το Μουσείο του Πύργου και πραγματικά ήταν σε απόλυτη αρμονία  τον γενικό τίτλο της "Ηλείας εγκώμιον".

Την εκδήλωση άνοιξε ο Έφορος Πολιτισμού της Λέσχης κ Χρήστος Σκυλάκος και προλόγισε ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης τονίζοντας, ευχαριστώντας τους συντελεστές και τονίζωντας μεταξύ άλλων:

Η σημερινή εκδήλωση
         
Είναι μια διαδρομή στο Χρόνο
Το Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν...
Το Αύριο είναι στα χέρια όλων μας....Χρέος και Ευθύνη...
 Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια...
 Είναι μια σύντομη αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του...
 Με εικόνα...ήχο....μουσική ...συστατικά που η Ηλεία υπερέχει..»

Στη συνέχεια προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου '' Ολύμπιον Χορικό, Επικούριος , Έρως, Ο Πρώτος Ύμνος '', ενώ ταυτόχρονα  απήγγειλαν πεζά και ποιητικά αποσπάσματα οι Παύλος Αυγερινόπουλος, Επαμ. Κωνσταντακόπουλος  Μαρία Μπίρμπα και Ιωάννα Τζουανοπούλου.

Ακολούθησε η ομιλία για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, από την Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων ,πρώην  Δ/ντρια Ζ Εφορείας Προϊστορικών  και  Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας κ. Γεωργία Χατζή η οποία αναφέρθηκε στο μακροχρόνιο ιστορικό της προσπάθειας ίδρυσης του Μουσείου ήδη από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, μια προσπάθεια που τελικά ευοδώθηκε και ολοκληρώθηκε το 2014.

Αμέσως μετά ο Ηλείος καθηγητής  Ευρωπαϊκού Δικαίου κ. Παν. Κανελλόπουλος στην εμπεριστατομένη ομιλία του αναφέρθηκε στο Νομικό πλαίσιο διεκδίκησης των Αρχαιοτήτων του Νομού μας και κυρίως για τη Ζωφόρο του Επικούριου Απόλλωνα.

 Αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυνατότητες προσφυγής στα διεθνή και ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπως επίσης και στα Ελληνικά και Βρετανικά, επισημαίνοντας τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε επιλογής.

 Ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι αν και η διεκδίκηση από νομικής απόψεως είναι μια δύσκολη υπόθεση, είναι πεπεισμένος ότι θα έχει αίσια έκβαση γιατί είναι ένα δίκαιο αίτημα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αρκετή μουσική! Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Μικτής Χορωδίας Πύργου που ερμήνευσε εξαιρετικά 4 τραγούδια του ρεπερτορίου της.

Ομοίως και η συμμετοχή μελών των Χρωμάτων της Ήλιδας με τους Γιωργο Γκιτζίρη στο πιάνο και τη Χαρά Σκουλαρίκου στο τραγούδι, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα για την εξαιρετική ερμηνεία τους.

Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο βρίσκονταν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου αιδ. Θ.Χαμάλης, ο πρ.βουλευτής κ.Ανδρ.Μαρίνος,ο Προεδρος ΕΒΕ κ Κων.Νικολούτσος , ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Νικ. Κατσαρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου κ. Διον.Μπουλούτας,

ο Διευθυντής  της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.Βασ. Δημητρέλλος , ο υπκτης της Πυροσβεστικής κ. Μανιάτης, ο Δασάρχης κ. Παν. Λάττας, Η Πρόεδρος και η Γραμματέας του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και Μάχη Μικελοπουλου,

 ο Πρόεδρος του σ. Ηλείων Παράδοσις κ.Κων. Αθανασόπουλος καθώς και ο συμπολίτης μας μουσικοσυνθέτης κ. Ηλίας Ανδριόπουλος, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ,εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων  και άλλοι.

Επίσης μήνυμα απέστειλε ο Αντ/ρχης κ. Γεωργιόπουλος με την έκφραση της λύπης του λόγω απουσίας και την ευχή να ευοδωθούν οι σκοποί της εκδήλωσης.

Στο τέλος ο κ. Νικ. Χειμώνας στο ΔΣ της Πολιτιστικής Λέσχης παρέδωσε χειροποίητο πίνακα που απεικονίζει τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Πηγή: odigos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top