23 Απρ 2015
0 σχόλια

Να επικυρωθεί η καταδίκη του πρώην δημάρχου Ζαχάρως και του πρώην νομάρχη Ηλείας, ζητά εισαγγελέας

Να επικυρωθεί η καταδίκη
Να επικυρωθούν οι ποινές που επιβλήθηκαν το περασμένο έτος από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ηλείας

στον πρώην νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα και στον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο.


Αυτό πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Θεοφανία Κοντοθανάση.

Ειδικότερα, με την υπ΄  αριθμ. 1254/2014 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ηλείας καταδικάστηκαν οι Χαράλαμπος Καφύρας, Πανταζής Χρονόπουλος και ο πυροφύλακας Παναγιώτης Τσούρας σε φυλάκιση 9 μηνών ο καθένας.

Οι ποινές στον νομάρχη και τον πυροφύλακα επιβλήθηκαν με 3ετή αναστολή, ενώ στον δήμαρχο της Ζαχάρως ήταν μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα και η εξαγορά της ποινής έγινε σε 24 δόσεις, με  καταβολή της πρώτης  δόσης την 1η  Ιανουαρίου 2015.

Οι τρεις καταδικάστηκαν για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων  και έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με την μη λήψη μέτρων  αποφυγής πυρκαγιάς μετά από σχετική ειδοποίηση  της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για υψηλό κίνδυνο  πυρκαγιάς.

Οι τοπικές αρχές είχαν την υποχρέωση, σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης, να έχουν σε ετοιμότητα τα πυροσβεστικά  οχήματα, υδροφόρες,  σκαπτικά μηχανήματα, να είχαν προβεί σε διάνοιξη των αγροτικών δρόμων, κ.λπ.

Όμως, παρά την σχετική ειδοποίηση δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα και στις 24 Αυγούστου 2007 ξέσπασε πυρκαγιά στον οικισμό Παλαιοχωρίου του Δήμου Ζαχάρως.

Η πυρκαγιά ξέσπασε από αμέλεια της 85χρονης Σοφίας Νικολοπούλου και λόγω των ελλείψεως των αναγκαίων μέτρων, έλαβε τεράστιες, ανεξέλικτες και καταστροφικές διαστάσεις.

Σχετική μηνυτήρια αναφορά είχε καταθέσει ο Σπύρος Κιόσα, ο οποίος είχε υποστεί εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα. Τα εγκαύματα είχαν δημιουργήσει δυσκολία στην κινητικότητα του αλλοδαπού.

Οι Χαράλαμπος Καφύρας και  Πανταζής Χρονόπουλος άσκησαν αναίρεση κατά τις καταδικαστικής εφετειακής απόφασης στον Άρειο Πάγο, αλλά η κυρία Κοντοθανάση πρότεινε την απόρριψή της.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Να σημειωθεί πως η εκδίκαση της αντίστοιχης υπόθεσης που αφορά τους νεκρούς της Αρτέμιδας σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδικαστεί στις 28 Απριλίου.

Πηγή: protothema.gr
Πληροφορίες: ilialive.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top