22 Απρ 2015
0 σχόλια

Ανοιχτή Συμπολιτεία Πύργου: Προτάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων

Ανοιχτή Συμπολιτεία
Έπειτα από την συνάντηση των κ. Δημάρχου Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας και του κ. Αντιπεριφερειάρχη την 20η Απριλίου με τους αρμόδιους Υπουργούς και το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Απριλίου, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Ως προς την μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμους ΧΥΤΑ:


Η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνει με τον πλέον ασφαλή τρόπο. Η ρίψη νερού στα σημεία που για τόσο καιρό συσσωρεύθηκαν σκουπίδια, δεν προσφέρει τίποτα, απλά μεταφέρει τα μικρόβια και τις οσμές.

Για τα απορρίμματα που τα φορτηγά δεν θα μπορούν να προσεγγίσουν: πρέπει αυτά να φορτωθούν και όχι να εναποτεθούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να πέφτει στο έδαφος ούτε μια σακούλα απορριμμάτων και βέβαια ούτε να μένουν στα ειδικά κοντέινερς αλλά να φεύγουν σε καθημερινή βάση.

Μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς η προηγούμενη χρήση της Αγροτέκ, η οποία ονομάσθηκε σταθμός μεταφόρτωσης αλλά στην πραγματικότητα έγινε μια τεράστια χωματερή με αμέτρητους όγκους απορριμμάτων απλά παρατημένους εκεί.
Αποτέλεσμα βέβαια ήταν η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η επιβολή προστίμου ποσού άνω των 109.000 ευρώ.

Ως προς το μεσοπρόθεσμο:        

Το Υπουργείο ζήτησε ένα σχέδιο δράσης - διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να είναι στηριγμένο στις λογικές διαχείρισης των απορριμμάτων του παρελθόντος.

Η μόνη λύση είναι το σχέδιο αυτό να στηρίζεται στις διατάξεις των νόμων για δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, μέσω της διαλογής στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Ως προς το Δημοτικό Συμβούλιο:


Σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που ο καθένας μιλάει όσο χρόνο αυτός κρίνει και ενώ είναι εκτός θέματος δεν διακόπτεται από το Προεδρείο, αλλά αντιθέτως σύμβουλοι που σέβονται την διαδικασία, διακόπτονται συνεχώς και από πολλούς, είναι δεδομένο ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά. Το μήνυμα μας είναι το εξής:


Τέλος, ως «Ανοιχτή Συμπολιτεία» ζητάμε επί της ουσίας η διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου να φύγει από τα χέρια της αποδεδειγμένα αδύναμης δημοτικής αρχής και προτείνουμε τη δημιουργία:

1.       Επιστημονικής ομάδας από άνεργους νέους επιστήμονες του δήμου μας με στόχο το σχεδιασμό συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με κατεύθυνση τη διαλογή στην πηγή και με ανταποδοτικό χαρακτήρα.

2.    Εποπτικού συμβουλίου για τη διαφάνεια των διαδικασιών, αποτελούμενου από έναν αντιπρόσωπο από κάθε δημοτική παράταξη, και από κληρωτούς και ανακλητούς δημότες.

3.       Ευρείας ομάδας εθελοντών για την ενημέρωση και την προώθηση του νέου συστήματος διαχείρισης.

Επιμένουμε ότι τα απορρίμματα πρέπει να φύγουν άμεσα από τους δρόμους προς νόμιμα αδειοδοτημένους χώρους.

Για τους επόμενους όγκους που θα συσσωρευτούν το επόμενο διάστημα, για να μην βρεθούμε στο ίδιο αδιέξοδο ξανά το καλοκαίρι, θεωρούμε ότι  χρειάζονται:

-         Άμεση έναρξη διαδικασιών για αδειοδότηση εγκαταστάσεων και προμήθεια εξοπλισμού για διαλογή στην πηγή, ώστε να πετύχουμε πολύ σύντομα δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θα παραχθούν στο εξής.

-         Ταχεία κατασκευή της μονάδας μηχανικής διαλογής.

Για το πολύ άμεσο διάστημα, μέχρι να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, προτείνουμε τη δημιουργία ενός απλού συστήματος που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, μέσα σε μία εβδομάδα.

Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει 3 πράσινα σημεία στην πόλη, όπου οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά τους. Αυτά θα ζυγίζονται από δημοτικό υπάλληλο, και θα κρατείται ηλεκτρονικό μητρώο για να επιστρέφεται ανταποδοτικό όφελος στο τέλος κάθε μήνα.

Τα ανταποδοτικά οφέλη μπορεί να είναι:
·         Εκπτωτική κάρτα σε τοπικές επιχειρήσεις
·         Μείωση δημοτικών τελών
·         Σύστημα πόντων ανταμοιβής.

Τέλος, θεωρούμε ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε κάθε γειτονιά κομποστοποιητές, καθώς τα οργανικά απόβλητα αποτελούν το 50% του τελικού όγκου απορριμμάτων.

Δελτίο τύπου
Ανοιχτή Συμπολιτεία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top