26 Οκτ 2014
0 σχόλια

Ηλεία: Βροχή” προσφυγών για τον ΕΝΦΙΑ

Μεγάλος αριθμός πολιτών από τις περιοχές αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Ηλείας, ανταποκρίθηκε, όπως φαίνεται, στην πρωτοβουλία που πήρε πρόσφατα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας

 και η οποία αφορούσε την επιβολή του ΕΝΦΙΑ προχωρώντας στην άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα την επανεξέτασή του από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών.


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας συμμεριζόμενος την τεράστια αναστάτωση που προκλήθηκε σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αποφάσισε, τις προηγούμενες ημέρες, να παρέμβει στο ζήτημα προκειμένου να συνδράμει όσους πολίτες αδικούνταν από την συγκεκριμένη διαδικασία και επιθυμούσαν να αμφισβητήσουν την πράξη με την οποία τους καταλογίζονταν υπέρογκα ποσά ως φόρος.

Στο πλαίσιο αυτό οι πολίτες θα έπρεπε μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κοινοποίηση της πράξης (Σεπτέμβριος) να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέτασή της από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

«Μέχρι σήμερα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και προσέβαλε στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών με προσφυγές τις πράξεις καταλογισμού του ΕΝΦΙΑ»,

 ανέφερε σε δηλώσεις της στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Μαρίνα Μπεβούδα, η οποία τόνισε πως η προθεσμία υποβολής των προσφυγών αυτών έληξε την προηγούμενη εβδομάδα με δεδομένο πως ολοκληρώθηκε το 30ήμερο που ορίζει ο Νόμος.

Πλήρη απαλλαγή και περιορισμό φόρου

Όπως επεσήμανε η κ. Μπεβούδα, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, οι προσφυγές των πολιτών χωρίσθηκαν σε δύο βασικές κατηγορίες. Η μία ήταν της πλήρης απαλλαγής από τον συγκεκριμένο φόρο και η άλλη αφορούσε τον περιορισμό του στο ύψος που να δικαιολογείται από την οικονομική τους κατάσταση.

«Επικαλούμενοι λόγους που είτε αφορούν στην αμφισβήτηση της συνταγματικότητας και της νομιμότητας του συγκεκριμένου φόρου είτε στη μειωμένη φοροδοτική τους ικανότητα λόγω της κατακόρυφης πτώσης των εισοδημάτων τους και της απαξίωσης των περιουσιακών στοιχείων άλλοι πολίτες ζήτησαν την πλήρη απαλλαγή τους από τον φόρο και άλλοι τον περιορισμό του φόρου αυτού σε ύψος που να δικαιολογείται από την οικονομική τους κατάσταση», είπε σχετικά η κ. Μπεβούδα.

Τέλος σημείωσε πως αρμόδια για την εξέταση των προσφυγών αυτών είναι η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία όμως, όπως τόνισε, διαβιβάζονται οι αντίστοιχες προσφυγές από όλες τις περιοχές της χώρας και συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον χρόνο έκδοσης των αποφάσεών της.

«Πάντως οι αποφάσεις που θα εκδοθούν θα κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους πολίτες και εφόσον αυτοί δεν έχουν δικαιωθεί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρουν την επίλυση της διαφοράς τους και την αντιμετώπιση του προβλήματος στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια», κατέληξε η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top