25 Οκτ 2014
0 σχόλια

Αμφίπολη: «Οι πρώτοι τυμβωρύχοι άνοιξαν τον τάφο για χρυσό»

«Πώς το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε τόσο μακριά από το υπόλοιπο σώμα», αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει εδώ και ημέρες τους αρχαιολόγους.

Η εύρεση του κεφαλιού της ανατολικής Σφίγγας δημιούργησε έναν ακόμα γρίφο γύρω από το μεγαλοπρεπές μνημείο του λόφου Καστά.


Αρχαιολόγοι και επιστήμονες καλούνται να δώσουν μια απάντηση για το αν το νέο δεδομένο αποτελεί αδιαμφισβήτητο επιχείρημα ότι οι τυμβωρύχοι έχουν εισέλθει πρώτοι στον τάφο, αφήνοντας πίσω τους καταστροφές.

Οι τρύπες στους τοίχους, η σπασμένη –σχεδόν διαλυμένη- πόρτα, η φθορά στο υπέροχο ψηφιδωτό ήταν στοιχεία, σύμφωνα με μια μερίδα ειδικών, που έδειχναν σύληση του τάφου από τυμβωρύχους.

Σε αυτά τα στοιχεία έρχεται να προστεθεί και η εύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας σχεδόν 14 μέτρα μακριά από την είσοδο του τάφου.

Ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης εκτιμά ότι κανείς πια δεν μπορεί να πιστεύει ότι το ταφικό μνημείο είναι ασύλητο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», τονίζει, «Δεν μπορεί να υποστηρίζει κάποιος ότι το μνημείο είναι ασύλητο, όταν μάλιστα φαίνεται ότι έχει συληθεί περισσότερες από μία φορές».

Διαβάστε την συνέχεια στο: newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top