21 Οκτ 2016
0 σχόλια

«Μπλόκο» των δανειστών στις αποζημιώσεις των Ηλείων αγροτών

«Μπλόκο» των δανειστών στις αποζημιώσεις των Ηλείων
«Έκοψαν» την δαπάνη μετακίνησης γεωπόνων-εκτιμητών

Η απάντηση Αποστόλου σε ερώτηση του Γ. Κουτσούκου


Η κυβέρνηση δε μπορεί να επαναφέρει την χιλιομετρική αποζημίωση των 10 λεπτών στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, καθώς η περικοπή του για το σύνολο του Δημοσίου αποτελεί πρόβλεψη του τρίτου μνημονίου!

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο Υπουργός κ. Ε. Αποστόλου, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του πρώην υφυπουργού Γεωργίας, Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες της Ηλείας, μετά τις καταστροφές που υπέστησαν σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς οι εκτιμήσεις έχουν σταματήσει και οι ίδιοι είναι σε απόγνωση.

Πάντως ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε πως όλες οι εκτιμήσεις ζημιών στην αγροτική παραγωγή από φυσικές καταστροφές από τον ΕΛΓΑ θα γίνουν και θα πληρωθούν κανονικά.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις, αφού πρώτα διασταυρωθούν τα στοιχεία των δηλώσεων ζημιάς, με τις δηλώσεις καλλιέργειας των πληγέντων αγροτών, καθώς και των στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ (όπως γίνεται κάθε χρόνο).

Για την κατάργηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης (0,10 ευρώ) ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών αποφαίνεται ότι είναι θέμα γενικής κυβέρνησης» και δεν επιτρέπει την επαναφορά του.

«Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς τους δανειστές δεν του επιτρέπουν να κάνει δεκτή την σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει επανειλημμένα η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τυγχάνει διακομματικής υποστήριξης», πρόσθεσε.

Γ. Κουτσούκος: Φέρατε την τρόικα μέσα στο υπουργείο
Από την πλευρά του ο κ. Κουτσούκος κατηγόρησε τον υπουργό ότι έφερε την τρόικα μέσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σημείωσε ότι πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει ούτε μια απλή τροπολογία για τα εκτιμητικά του ΕΛΓΑ, παρότι έχει κατατεθεί 7 φορές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την τελευταία φορά ήταν διακομματική, και ενώ είναι γνωστό ότι άλλοι κλάδοι έχουν εξαιρεθεί όταν υπάρχει εισφορά.

Πρόσθεσε ακόμη: «Κύριε Υπουργέ, οι αγρότες του κάμπου της Ηλείας βγήκαν στους δρόμους προχθές, καθώς αυτά που τους υποσχεθήκατε στις 16 του προηγούμενου μήνα, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βαρθολομιό και στα Λεχαινά, ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις για να κινηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων, βρίσκονται στο μηδέν.

Θυμάστε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι κατά την επίσκεψή σας στην Ηλεία είδατε απελπισμένους ανθρώπους που κρεμόντουσαν από τα χείλη σας, ελπίζοντας ότι θα πάρουν μια συγκεκριμένη δέσμευση που θα οδηγούσε σε έγκαιρες αποζημιώσεις, ώστε όχι μόνο να μην υποστούν οικονομική ζημιά, αλλά να συνεχίσουν να καλλιεργούν».
Και συμπλήρωσε ότι ο ΕΛΓΑ επιβάλει τέλος εκτίμησης, συνεπώς δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους.

Ο κ. Κουτσούκος κατέληξε λέγοντας: «Αν θέλατε, αυτό το θέμα θα το ‘χατε λύσει. Οι άνθρωποι αυτοί θα φύγουν εκτός παραγωγής, δεν τους δανείζει κανείς να φτιάξουν τα θερμοκήπιά τους. Αν δεν δουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ στα χωράφια, δεν θα ησυχάσουν».

Στις διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι θα συνεχιστούν οι εκτιμήσεις και θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Κουτσούκος του απάντησε ότι δεν λέει την αλήθεια, καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, από την ώρα που δεν λύνεται το πρόβλημα των οδοιπορικών και επέκρινε την Κυβέρνηση, επειδή κατέστησε τον ΕΛΓΑ δέσμιο της Τρόικας, την ώρα που έχει ίδια έσοδα τα ασφάλιστρα των αγροτών και το τέλος των εκτιμήσεων.

Οι αγρότες καταστρέφονται οικονομικά, δεν υπάρχει ρευστότητα, θα πάψουν να παράγουν και πρέπει να βρείτε λύση, τόνισε.

Άκαρπη και η συνάντηση Γεωργιόπουλου με Αποστόλου

Χωρίς αποτέλεσμα εξάλλου ήταν και η προχθεσινή συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας. Γ. Γεωργιόπουλου και του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μητρόπουλου με τον υπουργό Ευάγγ. Αποστόλου για το ίδιο θέμα.

«Ο υπουργός σήκωσε τα χέρια ψηλά λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην απεργία. Το πράγμα δυσκολεύει πολύ.

Θα μιλήσουμε με τους δημάρχους και τους αγροτικούς φορείς για να δούμε τι θα κάνουμε και πόσο γρήγορα μπορούμε να πάμε π.χ. με τους συμβασιούχους του ΕΛΓΑ. αλλά η διαδικασία πρέπει να επισπευσθεί», δήλωσε ο κ. Γεωργιόπουλος, ενώ συμπλήρωσε ότι έθεσε το ζήτημα της συντόμευσης των διαδικασιών του ΠΣΕΑ.

Πηγή: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top