10 Δεκ 2016
0 σχόλια

Χάρισµα στον…δάκο το Ηλειακό λάδι! ΒΙΝΤΕΟ

Χάρισµα στον…δάκο το Ηλειακό λάδι!
Απώλειες 150 εκατ ευρώ από το λάδι καταγγέλλουν οι Ηλείοι συνεταιριστές!

«Πληρώνουμε την κρατική αδιαφορία


Ζητούν αύξηση των κονδύλια δακοκτονίας και προστασία της ποιότητας του λαδιού μας

Την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Ηλείας για την καταστροφή που υπέστησαν φέτος από τον δάκο και το γλοιόσπορο, όπως απαίτησαν από τον κ. Αποστόλου οι Μεσσήνιοι, αλλά και την αύξηση του προγράμματος για την δακοκτονία στα 2 εκακ ευρώ προκειμένου να καλυφθούν πλήρως τα 9.700.000 ελαιόδεντρα του νομού για την επόμενη χρονιά, ζήτησαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Πύργου, Αλφειούσας και Γουμέρου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες από τα γραφεία του Α. Σ Πύργου.

Παρόντες ως επιστημονικοί σύμβουλοι και οι γεωπόνοι Π. Πλατανιάς και Σπ. Γιακουμέλος, που αναφέρθηκαν στο μοναδικό λάδι της Ηλείας, τις φετινές απώλειες και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν για να μην επαναληφθεί η φετινή καταστροφή.

Οι αγρότες πληρώνουν το μάρμαρο

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μιχάλης Πλαστουργός, κατήγγειλε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον κ. Γεωργιόπουλο γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις που τους απηύθυναν από τον περασμένο Μάιο, για λήψη μέτρων προστασίας της ελαιοπαραγωγής της Ηλείας. « Δυστυχώς όλες μας οι προβλέψεις και τα όσα είχαμε καταγγείλει σε συνεντεύξεις μας επαληθευτήκαν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλαστουρός.

Το αποτέλεσμα είναι, συνέχισε, να χαθεί εισόδημα 120 εκατ ευρώ από την ελαιοπαραγωγή μας!

Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και την μειώση κατά 35% των επιδοτήσεων, θέλω να μας απαντήσουν από πού θα αναπληρωθεί για να ζήσουν οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους !

Και αυτά την ώρα που πληρώνουν σημαντικά ποσά και στην εισφορά δακοκτονίας…

Το 2006 για 6 εκατ ελαιόδεντρα είχαμε για την δακοκτονία 1, 6 εκατ ευρώ. Και τώρα για 9.700.000 ελιές, πόσα διαθέτει το κράτος;

Φέτος, που δεν έγινε ούτε σωστά ούτε σε ολόκληρη την Ηλεία η δακοκτονία τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς αυτά που όλοι διαπιστώνουμε…»

Στις απώλειες που έχουν οι παραγωγοί των ορεινών κοινοτήτων, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Α.Σ Γουμέρου Γ. Φωτακόπουλος, που συμπλήρωσε ότι στο Γούμερο έχει να γίνει δακοκτονία πάνω από δέκα χρόνια!

Ο κ. Β. Βαρώστος από τον Α.Σ Αλφειούσας, αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη πόρων και οργάνωσης, ώστε να προστατέψουν το προϊόν τους οι ελαιοπαραγωγοί από δάκο και γλοιόσπορο και ζήτησε επίσης να υπάρξει τουλάχιστον φέτος σωστή επιστημονική ενημέρωση και να δώσει το κράτος την βοήθεια που απαιτείται αντί να ξοδεύονται άδικα οι παραγωγοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνέντευξη, παραβρέθηκαν και μίλησαν με την ιδιότητα του γεωπόνου, οι κκ Παναγιώτης Πλατανιάς, περιφερειακός σύμβουλος και Σπύρος Γιακουμέλος.

Γιακουμέλος: Μείωση σε τρομακτικά επίπεδα

Και οι δυο αναφέρθηκαν στην καταστροφή που έχει υποστεί φέτος η ελαιοπαραγωγή της Ηλείας και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για να μην συμβεί το ίδιο του χρόνου.

« Αβοήθητοι από την πολιτεία και το κράτος έμειναν οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας σε μια περίοδο που οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη του δάκου» είπε ο κ. Γιακουμέλος και συνέχισε:

« Η πτώση της ελαιοπαραγωγής αγγίζει το 100% σε κάποιες περιοχές και από τις 50χιλ τόνους λάδι που θα έπρεπε να παραχθούν φέτος στην Ηλεία, χάσαμε 150 εκατ ευρώ !»

Πλατανιάς: παράγουμε το καλύτερο λάδι !

Ο κ. Πλατανιάς συμπλήρωσε ότι βάσει περιβαλλοντικών ερευνών που έγιναν για το νέο Πλαίσιο Στήριξης, η Ηλεία και η Αχαΐα είναι από τις περιοχές της χώρας μας που διαθέτουν τις καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες για την ελαιοκαλλιέργεια!

Στο μέλλον το λάδι μας θα πουλιέται συσκευασμένο σε μικρές ποσότητες και σε τιμές που θα εξασφαλίζουν τους παραγωγούς.

Γιαυτό δεν πρέπει να σαμποτάρουμε μόνοι μας το εξαιρετικό προϊόν που παράγουμε !

Θα πρέπει να οργανώσουμε έτσι την κατάσταση ώστε να προστατεύσουμε με τις πρακτικές μας, τόσο το λάδι και τους παραγωγούς μας, όσο και τους καταναλωτές» τόνισε ο κ. Πλατανιάς.


Πηγή: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top