21 Μαρ 2017
0 σχόλια

Ανδρίτσαινα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Εβδομάδα «Επιστήμη και Καινοτομία»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Εβδομάδα «Επιστήμη και Καινοτομία» στη Ανδρίτσαινα
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 η  Εβδομάδα «Επιστήμη και Καινοτομία»: «Επιστήμη, είσαι η κόρη του παλιού καιρού..»! («Για ένα σχολείο ανοικτό στις προκλήσεις και την κοινωνία»),


που διοργάνωσε το ΓΕΛ Ανδρίτσαινας με αφορμή την «Παγκόσμια ημέρα Χημείας» 11η Μαρτίου και την «Παγκόσμια ημέρα Ποίησης» 21η Μαρτίου, στο πλαίσιο λειτουργίας του Μαθητικού Δικτύου «Ατίθασα πινέλα».

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, όπου παρουσιάστηκε το δρώμενο «Χημείας απόσταγμα» στο πλαίσιο της δράσης «Οι συγγραφείς σε πρώτο πλάνο». Παρευρέθησαν οι ιερείς π. Ιωάννης Κοτρέτσος και  π. Αλέξιος Καρακατσιάνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος, η τ. Διευθύντρια του 11ου Γυμνασίου Ιλίου κ. Γιώτα Στελλάκη, το προεδρείο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου – Λυκείου Ανδρίτσαινας, μέλη του Δ.Σ. Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας και μέλη του Συλλόγου Ανδριτσάνων, οι δημοσιογράφοι κ. Ιωάννης Κωστόγιαννης και κ. Αδάμ Αλεξόπουλος, γονείς και κάτοικοι της περιοχής.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Ομότιμο καθηγητή Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιο Βάρβογλη, όπου οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του ΓΕΛ Ανδρίτσαινας δραματοποίησαν αποσπάσματα από το συγγραφικό του έργο.

Στο δρώμενο συμμετείχαν μαθητές του ΓΕΛ Κλειτορίας, όπου με Δημιουργική γραφή χρησιμοποιώντας

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης συνέγραψαν κείμενα βασισμένα στα αποσπάσματα του καθηγητή κ. Αναστάσιου Βάρβογλη. Επίσης μαθητές του 8ου Γυμνασίου Περιστερίου συμμετείχαν με έργα ζωγραφικής δίνοντας μία εικαστική διάσταση στα παραπάνω κείμενα.

Το 3ο Γυμνάσιο Καματερού σε συνεργασία με το 9ο Γυμνάσιο Περιστερίου και το ΓΕΛ Ανδρίτσαινας δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό περιοδικό πίνακα σε ψηφιδωτό.

Τέλος, μαθητές του 39ου ΓΕΛ Αθήνας φιλοτέχνησαν σε μέταλλα το έργο «Αγώνας επιβίωσης» εμπνευσμένοι από τη σειρά δραστικότητας των χημικών στοιχείων.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Γωγώ Νικολακοπούλου παίζοντας στο πιάνο μελωδίες κλασσικής μουσικής.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος του προγράμματος στο φιλόξενο χώρο του Δημοτικού σχολείου Ανδρίτσαινας, όπου πραγματοποιήθηκε  Workshop  με θέμα «Υδρογονάθρακες στο χώρο» από μαθητές του ΓΕΛ και του Δημοτικού σχολείου Ανδρίτσαινας σε συνεργασία με το 5ο ΓΕΛ Ιλίου.

Η πρωτότυπη διαθεματική προσέγγιση Γεωμετρίας και Χημείας στο πλαίσιο της καινοτομίας «Ανοικτή τάξη», άφησε τις   καλύτερες εντυπώσεις αποτελώντας μοναδική εμπειρία για τους μαθητές.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το Εικαστικό Εργαστήρι «Ρινίσματα Χημείας», όπου οι μαθητές δουλεύοντας μέταλλα απεικόνισαν παραστατικά χημικούς δεσμούς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Περιβαλλοντική Ομάδα του ΓΕΛ Ανδρίτσαινας στο πλαίσιο της δράσης «Με μια κάμερα στο χέρι» ξεκίνησε Εργαστήρι δημιουργίας ντοκιμαντέρ με θέμα: «Υπάρχει ελπίδα;», το οποίο συνεχίστηκε στα μονοπάτια της πέτρινης πολιτείας και την επόμενη μέρα, Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα Χημείας!

Μετά την πετυχημένη πρεμιέρα την Παρασκευή 10 Μαρτίου και το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 το πρόγραμμα της Εβδομάδας Επιστήμης και Καινοτομίας συνεχίστηκε με τα παρακάτω:

Την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε η δράση «Μια μεγάλη μάζα φωτός ξεπήδησε…» σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων και τον Δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων. Το Πυροσβεστικό Κλμάκιο εκπροσώπησαν ο Προϊστάμενος, Ανθυποπυραγός κ. Σαμουήλ Μερτζινεκιάν, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος κ. Κων/νος Δρακόπουλος και οι Πυροσβέστες κ. Χρήστος Μπουλαλάς, κ. Νίκη Καμούτσα και κ. Κων/νος Δρακόπουλος. Τον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Σχολείου έγινε λεπτομερής παρουσίαση του έργου της Πυροσβεστικής, ευαισθητοποίηση των μαθητών του Δημοτικού και του Λυκείου σε θέματα πρόληψης και δόθηκαν πληροφορίες και ερεθίσματα στο πλαίσιο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο του ιστορικού Γυμνασίου-Λυκείου, ένα χημικό ηφαίστειο ξεπήδησε από τους μαθητές του Λυκείου και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει μαθήματα πυροπροστασίας και να καθοδηγήσει τους δασκάλους και τους καθηγητές για τον τρόπο χρήσης των πυροσβεστήρων.

Η επαγγελματική συνέπεια, η ετοιμότητα, η πληρότητα, η επιστημονική γνώση των Υπευθύνων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και  ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός εντυπωσίασαν όλους και εξασφάλισαν μια ατμόσφαιρα δημιουργικής μάθησης.

Την επόμενη ημέρα Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Γενικού Λυκείου Ανδρίτσαινας πραγματοποιήθηκε η δράση «Η μαγεία της Χημείας: Μαγικά, κατάσκοποι και … άλλα» με την ευθύνη του ΕΚΦΕ Ηλείας.

Ο Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ κ. Ηλίας Καλογήρου και η συνεργάτης κ. Νίκη Κατσιάπη οργάνωσαν και παρουσίασαν μια σειρά εντυπωσιακών πειραμάτων με αποτέλεσμα οι μικροί και οι μεγάλοι μαθητές να ενθουσιαστούν.

Τη δράση τίμησε με την παρουσία του ο Σχολικός Σύμβουλος των Φυσικών Επιστημών κ. Ανδρέας Νιώτης, ο οποίος συμμετείχε ενεργά ενθαρρύνοντας τους μαθητές.

Η άρτια προετοιμασία, η επιστημονική τεκμηρίωση, η φαντασία και το προσωπικό μεράκι των Υπευθύνων άφησε σε όλους τους συμμετέχοντες τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στη συνέχεια, την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους μαθητές του 5ου ΓΕΛ Ιλίου για την αποτίμηση του  διαθεματικού workshop «Οι Υδρογονάνθρακες στο χώρο» με Υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Εύη Κοντογούρη και κ. Σταματία Κοτρέτσου.

Οι μαθητές των δυο σχολείων αντάλλαξαν τις εντυπώσεις τους από την ομαδοσυνεργατική δράση και δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε μια σειρά διαδικτυακών διαθεματικών μαθημάτων.

Την τελευταία ημέρα Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε η διαθεματική δράση «Πολικές αρκούδες και χημικά τέρατα» στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών (Χημεία, Βιολογία, Ερευνητική Εργασία Α’ Τάξης «Αρωματικά φυτά» και Ερευνητική Εργασία Β’ Τάξης «Ελαιόλαδο») με  Υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Γεωργία Καρβελά και κ. Σταματία Κοτρέτσου.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος του προγράμματος, η συμβολική δενδροφύτευση μιας ελιάς στον προαύλιο χώρο του σχολείου προσφορά του Αντιδημάρχου κ. Μιλτιάδη Γεωργακόπουλου, ως ανάμνηση της συνεργασίας και συνύπαρξης των συνεργαζόμενων σχολείων του Μαθητικού Δικτύου «Ατίθασα Πινέλα».

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την έκθεση ζωγραφικής «Χημείες και … Αλχημείες στην τέχνη» από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ανδρίτσαινας με Υπεύθυνους δασκάλους τους κ. Νικόλαο Γαλάνη και κ. Βασιλική Συριοπούλου.

Το  Μαθητικό Δίκτυο «Ατίθασα Πινέλα» έχει θέσει ως στόχο του την πλαισίωση του γνωσιακού σκέλους της μαθησιακής διαδικασίας από δράσεις στις οποίες αναδεικνύονται οι κλίσεις και τα ταλέντα όλων των μαθητών.

Έτσι,  με το πέρας των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις όλων των μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων, συνολικά 100, από τα οκτώ συνεργαζόμενα σχολεία.

Για εμάς, η επιβράβευση των μαθητών για τους κόπους τους δεν αποτελεί τυπική διαδικασία αλλά ουσιώδη παράμετρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με ευρύτερες αξιακές διαστάσεις.

Η τελετή λήξης ολοκληρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Ανδρίτσαινας η οποία ήταν γεμάτη από γονείς και κατοίκους της περιοχής, με τα μαγικά τρικ των μαθητών του Λυκείου που εντυπωσίασαν όλους τους παρευρισκόμενους, αναδεικνύοντας τη Μαγεία της Χημείας.

Αμέσως μετά, όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές πιασμένοι χέρι-χέρι σχηματίζοντας δυο ομόκεντρους φωτεινούς κύκλους αισιοδοξίας  έδωσαν  υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν  «να αγωνίζονται για το σχολείο που τους αρέσει, για το σχολείο που τους αξίζει!».

Πολυάριθμα πολύχρωμα μπαλόνια γέμισαν τον καταγάλανο ουρανό της μικρής, ορεινής αλλά πανέμορφης πόλης, όταν οι μαθητές του εσωτερικού κύκλου φώναξαν δυνατά «για το σχολείο που μας αξίζει!».

Η ολοκλήρωση της «Εβδομάδας Επιστήμης και Καινοτομίας» μας βρήκε μεν γόνιμα καταπονημένους αλλά και πλήρεις ικανοποίησης, γιατί καταφέραμε να αναδείξουμε, σε σημαντικό βαθμό, την ευρύτερη κοινωνικο-παιδαγωγική και πολιτιστική αποστολή του σχολείου μέσα από συνεργατικές, διαθεματικές δράσεις, οι οποίες προάγουν την ανακαλυπτική μάθηση.

Παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και μολονότι τα σχολεία, ιδιαίτερα τα Λύκεια, θεωρούνται από πολλούς ως μονοδιάστατα «εξεταστικά κέντρα», που προάγουν αποκλειστικά τη μηχανιστική στείρα αποστήθιση,

στο Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας ανοίξαμε τις πόρτες μας σε άλλα σχολεία από την Ηλεία, την Αχαϊα και την Αττική, στους τοπικούς κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, στους γονείς και τους μαθητές και αποδείξαμε ότι η γνώση και η επιστήμη μπορούν να συνδυαστούν με την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό, μέσα από τη δικτύωση των σχολείων με δράσεις, γεμάτες έμπνευση και δημιουργικότητα.

Διατρανώσαμε έτσι έμπρακτα ότι το σύγχρονο σχολείο έχει την υποχρέωση αλλά και τη δυνατότητα να προάγει την καινοτομία και να αναδειχθεί σε πνευματική και πολιτισμική κοιτίδα, με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα σε μια περιοχή απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Ανδρίτσαινας και συντονίστρια του Μαθητικού Δικτύου «Ατίθασα Πινέλα» Δρ. Σταματία Κοτρέτσου ευχαριστεί το Προσωπικό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, το Δ.Σ του Ιδρύματος Κανελλοπούλου και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας, την κ. Γεωργία Αυγερινού, το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τον π. Αλέξιο Καρακατσιάνη, την κ. Παναγιώτα Γιαννοπούλου, την κ. Λαμπρινή Κατσιέρη, τον κ. Γεώργιο Λαμπρόπουλο, τον κ. Κων/νο Λαμπρόπουλο, την κ. Μαρία Παπαγεωργίου, την κ. Αικατερίνη Ράμου, το προσωπικό του Δήμου, την κ. Έφη Αθανασοπούλου, τους ιδιοκτήτες του «Αρχοντικό hotel-Ανδρίτσαινα Ηλείας», τους γονείς και τους κατοίκους της περιοχής  για τη συνδρομή τους στην επιτυχία των δράσεων της «Εβδομάδας Επιστήμης και Καινοτομίας». Επίσης, τον Αντιδήμαρχο κ. Μιλτιάδη Γεωργακόπουλο, το Σχολικό Σύμβουλο κ. Ανδρέα Νιώτη, τον Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ κ. Ηλία Καλογήρου και τη συνεργάτιδα κ. Νίκη Κατσιάπη, την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Αχαϊας κ. Ε. Κωσταρά, τους Διευθυντές των συνεργαζόμενων σχολείων και τους διδάσκοντες καθηγητές του ΓΕΛ Ανδρίτσαινας.

Τέλος, ευχαριστεί από καρδιάς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων σχολείων καθώς και τους συνεργάτες του Δικτύου, οι οποίοι παραμένουν για δέκα χρόνια πιστοί στο όραμα των «Ατίθασων πινέλων». Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Αδάμ Αλεξόπουλο, στην κ. Γωγώ Νικολακοπούλου και στην κ. Γιώτα Στελλάκη π. Δ/ντρια του 11ου Γυμνασίου Ιλίου.

Τα συνεργαζόμενα σχολεία και οι Υπεύθυνοι καθηγητές είναι:

ΓΕΛ Ανδρίτσαινας (κ. Γ. Καρβελά, κ. Σ. Κοτρέτσου, κ. Γ. Πετρόπουλος), Δημοτικό Ανδρίτσαινας (Προϊσταμένη κ. Β. Συριοπούλου, κ. Ν. Γαλάνης), 39ο ΓΕΛ Αθήνας (κ. Καλλιόπη Παπαδοπούλου), 5ο ΓΕΛ Ιλίου (κ. Ε. Κοντογούρη), ΓΕΛ Κλειτορίας (κ. Κ. Σταυροπούλου), 3ο Γυμνάσιο Καματερού και 9ο Γυμνάσιο Περιστερίου (κ. Π. Θεοδωρίδου),  8ο Γυμνάσιο Περιστερίου (κ. Ε. Θεοφανίδου).

Η Δ/ΝΤΡΙΑ

Δρ. ΚΟΤΡΕΤΣΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

Διαβάστε απίσης στο IONIONFM.GR «Ευχαριστήρια επιστολή ΓΕ.Λ Ανδρίτσαινας προς τον ραδιοφωνικό σταθμό IONION FM»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top