11 Μαρ 2017
0 σχόλια

SOS για τη Δακοκτονία στην Ηλεία

Ηλεία SOS για τη Δακοκτονία
ΝΑ ΜΗΝ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΓΟΝΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ!


Η απορρόφηση των κονδυλίων που έχουν κατανεμηθεί για φέτος από το αρμόδιο Υπουργείο στην Ηλεία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.

Στόχος όλων (Περιφέρεια, ελαιοτριβείς, ελαιοπαραγωγοί) πρέπει να είναι  η έγκαιρη και σωστή προετοιμασία προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παρελθόντων ετών όπου κάποιοι τομείς δεν ψεκάστηκαν.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΠΡΩΤΗ» από τα 530.000 ευρώ που διέθεσε πέρυσι το Υπουργείο για τη δακοκτονία στην Ηλεία, απορροφήθηκαν μόνο 230.000 ενώ το υπόλοιπο ποσό των 300.000 διατέθηκαν στη γειτονική Μεσσηνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο Νομό Μεσσηνίας ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις με την αιτιολογία ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει επιπλέον ούτε το ελάχιστο ποσό των 530.000 € που ζήτησε η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας για να μπορέσει να γίνει στοιχειωδώς το πρόγραμμα της δακοκτονίας όταν μάλιστα τη φετινή χρονιά εντάσσονται στο πρόγραμμα επιπλέον ένα εκατομμύριο (1.000.000) ελαιόδεντρα στη Μεσσηνία που δεν ήταν ενταγμένα το 2016.

Παρόμοιας έντασης είναι το πρόβλημα στη Λακωνία και στην Αργολίδα, όπου με την ίδια χρηματοδότηση καλούνται οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης να ψεκάσουν επιπλέον εννιακόσιες (900.000) και τριακόσιες χιλιάδες (300.000) αντίστοιχα ελαιόδεντρα!

Τα   παραπάνω στοιχεία έφερε στη δημοσιότητα ο Θανάσης Πετράκος, Υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της ΛΑ.Ε.  και  π. Βουλευτής  Μεσσηνίας, συνέντευξη του οποίου δημοσίευσε προχθές η «ΠΡΩΤΗ».

Όπως αναφέρει, «η Μεσσηνία ακόμη και την περσινή καταστροφική χρονιά είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου της χώρας (38.000 τόνους) με δεύτερο το Ηράκλειο με 28.000 τόνους».

Ο ίδιος προσθέτει  τα εξής: «Είναι συνεπώς άκρως προκλητικό στη Μεσσηνία να δίνεται η ίδια χρηματοδότηση για τη δακοκτονία με νομό της Κρήτης που έχει παραγωγή το 1/3 της Μεσσηνίας (12.000 τόνους).»

Ας επιστρέψουμε όμως στα δικά μας. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί  ότι και στην υπόθεση της δακοκτονίας ισχύει η γνωστή παροιμία που λέει «Η φτώχεια φέρνει γρίνια» Μέγα λάθος!

Όπως προαναφέραμε, πέρυσι στην Ηλεία  αρκετοί ελαιοπαραγωγικοί τομείς έμειναν αψέκαστοι διότι κάποιοι διαγωνισμοί κρίθηκαν άγονοι. Φυσικά δεν αποτελεί δικαιολογία ότι υπήρξε καθυστέρηση  στην όλη διαδικασία και ούτε μπορεί αυτό να ισχύσει την φετινή χρονιά.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήδη οι διαδικασίες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς έτσι ώστε το πρόγραμμα δακοκτονίας να υλοποιηθεί εγκαίρως. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ συναντήσεων με ελαιοτριβείς και παραγωγούς σε ολόκληρη την Ηλεία.

Στόχος της Περιφέρειας είναι να απορροφηθούν στο 100% τα διαθέσιμα κονδύλια για την Ηλεία.

Η, αν και εφόσον κηρυχθούν και φέτος κάποιοι διαγωνισμοί άγονοι, για να προστατευτεί η ελαιοπαραγωγή να υπάρξει εναλλακτικό πλάνο για τους ψεκασμούς, που θα λειτουργήσει ως δικλίδα ασφαλείας, με τη συμμετοχή ακόμη και των ίδιων των ελαιοτριβέων.

Θα επαναλάβουμε πάντως ότι το θέμα της δακοκτονίας δεν αφορά τόσο την Περιφέρεια όσο τους ίδιους τους παραγωγούς- ελαιοτριβείς οι οποίοι βίωσαν πέρυσι μια απογοητευτική σεζόν από άποψη παραγωγής η οποία  επέφερε πλήγμα και στην τοπική οικονομία. Και πρέπει φέτος να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Να αναφερθεί τέλος ότι οι πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» αναφέρουν ότι ο φετινός σχεδιασμός θα προβλέπει ψεκασμούς  για το δάκο αρχικά σε ολόκληρη της παραλιακή ζώνη, από την ευρύτερη περιοχή της Κυλλήνης μέχρι και τη Ζαχάρω, καθώς τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα είναι περισσότερο ευάλωτα, και εν συνεχεία, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και η ενδοχώρα.

 Δημήτρης Ζιάκαςprotinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top