16 Ιουν 2017
0 σχόλια

Μνημόνιο με πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060, χρέος και αγορές μετά το 2018

Μνημόνιο με πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060, χρέος και αγορές μετά
Πέρασαν οι θέσεις Σόιμπλε, χωρίς γραβάτα ο Τσίπρας - Η ανάλυση της απόφασης του Eurogroup


Και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022

 - Στον αέρα το QE (ποσοτική χαλάρωση)

 - Υποχώρηση για την ελάφρυνση του χρέους, «ναυάγιο» των σχεδίων για έξοδο στις αγορές από φέτος και... θαυμασμός από Ευρώπη για τα 140 προαπαιτούμενα

Αναμονή με μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος ως το καλοκαίρι του 2018, αβεβαιότητα για την ένταξη στο QE και λόγια ενθάρρυνσης για την έξοδο στις αγορές, επιφύλασσε το ανακοινωθέν του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η Ελλάδα πήρε και τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα, ενώ θα μπορούσε να διεκδικήσει δόση τουλάχιστον 13,3 δισ. ευρώ, με βάση τις προγραμματισμένες εκταμιεύσεις του Μνημονίου μέχρι το α' τρίμηνο του 2017.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, η απόφαση επαναλαμβάνει τη διατύπωση που υπήρχε στο σχέδιο της 22ας Μαΐου και προέβλεπε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) θα πρέπει να διατηρηθούν χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και να μην ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και ακολούθως ίσο ή πάνω από 2% του ΑΕΠ στο διάστημα από το 2023 έως και το 2060!

Για το χρέος υπάρχει, ακόμη, η γνωστή παράγραφος, με τις δευτερεύουσες παρεμβάσεις που αφορούν τα κέρδη από SMP και ANFA και την κατάργηση του πέναλτι για την επαναγορά ομολόγων του 2012.

Επαναλαμβάνεται, επίσης, ότι η μέση παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αλλά και των τόκων προς τον EFSF θα είναι από μηδέν έως και 15 έτη, ενώ τονίζεται, εκ νέου, ότι τα εν λόγω μέτρα δεν θα πρέπει να επιφέρουν επιπλέον κόστος στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στοprotothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top