16 Ιουν 2017
0 σχόλια

Η πρώτη αεροπονική φάρμα της Ευρώπης στην Αμαλιάδα!

Στην Αμαλιάδα η πρώτη αεροπονική φάρμα της Ευρώπης
Πρωτοπόρο το ΤΕΙ της πόλης στη συγκεκριμένη παραγωγή


Καλλιεργούν φυτά χωρίς να έχουν ανάγκη τη γη, χωρίς να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, μειώνοντας επίσης κατά πολύ τις ποσότητες νερού που απαιτούνται για την ανάπτυξή τους.  Πρόκειται για την πρώτη αεροπονική φάρμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που λειτουργεί ήδη στα θερμοκήπια  της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Αμαλιάδας.

Χθες το πρωί  καθηγητής κ. Γεώργιος Σαλάχας, έδειξε την πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα καλλιέργεια, τονίζοντας ότι πρόκειται για την εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας αιχμής, την αεροπονία, όπου τα φυτά αναπτύσσονται στον αέρα!

Επίσης όπως επεσήμανε, τα παραγόμενα προϊόντα είναι ποιοτικά άριστα και το ίδιο γευστικά σε σχέση με τα μέχρι σήμερα αντίστοιχα υδροπονικά.

Ο κ Σαλάχας ανακοίνωσε χθες πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μεταφερθεί σε Πανεπιστήμιο της Ινδίας, ενώ παράλληλη έχουν αναπτύξει οι επιστήμονες στη NASA και την Ιαπωνία με τη διαφορά πως δεν μπορούν να κρατήσουν χαμηλά το κόστος παραγωγής.
Η μέθοδος των επομένων 50 ετών

Όπως μας εξήγησε ο κ Σαλάχας η βασική αρχή της αεροπονίας είναι η ανάπτυξη των φυτών απουσία εδάφους ή οποιουδήποτε άλλου υποστρώματος.

Οι ρίζες αναπτύσσονται στον αέρα μέσα σε κλειστά συστήματα καλλιέργειας.

Η διατροφή των φυτών γίνεται μέσω ψεκασμού υπό πίεση του ανόργανου θρεπτικού διαλύματος στις ρίζες.

Το θρεπτικό διάλυμα είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα στις υδροπονικές καλλιέργειες και αποτελείται από απλά ανόργανα άλατα.

Ετσι επεσήμανε «η καλλιέργεια μπορεί να επαναλαμβάνεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς διακοπή».

Η αεροπονία είναι, κατά τον καθηγητή, η υποσχόμενη τεχνολογία του μέλλοντος που θα αλλάξει πολλά ενώ το σύστημα που λειτουργεί στην Αμαλιάδα, είναι προσαρμοσμένο στις Ελληνικές βιοκλιματικές συνθήκες και τα  πρώτα ολοκληρωμένα πειράματα στην καλλιέργεια (αγγούρια κ.α.), είναι εντυπωσιακά.

Η αεοροπονική φάρμα, δήλωσε ο κ Σαλάχας «είναι μοναδική στην χώρα μας και την Ευρώπη και ήδη συζητάμε για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε ένα ειδικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Ινδίας.

Η μεταφορά της τεχνογνωσίας σε αγρότες της Ηλείας είναι στις επόμενες κινήσεις μας και περιμένουμε να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα προκειμένου να μπορέσουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω το σύστημά μας.

Να σημειώσω πως οι Αμερικάνοι και οι Ιάπωνες που έχουν παρόμοιο σύστημα έχουν πρόβλημα με το κόστος το οποίο είναι μεγάλο σε αντίθεση με εμάς που είναι χαμηλό.

Να σημειώσω επίσης πως αυτή είναι η μέθοδος παραγωγής για τα επόμενα 50 χρόνια».

Στην ομάδα του κ Σαλάχα είναι και η Σοφία – Άννα Μπάρλα η οποία δήλωσε «το θέμα της διατριβής μου είναι η αξιολόγηση του κύκλου ζωής της συγκεκριμένης καλλιεργητικής τεχνικής και  η περιβαλλοντική επιβάρυνση που μπορεί να υπάρχει.

Στη συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν έχουμε καθόλου χρήση φυτοφαρμάκων και τα προϊόντα μας είναι πολύ καλά ενώ είναι εύκολο να εφαρμοστεί  και σε μεγάλη παραγωγή η συγκεκριμένη μέθοδος».
Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Ο συνδυασμός εντατικής παροχής θρεπτικών και οξυγόνωσης του ριζικού συστήματος, επιτρέπει στα φυτά -πλησιάζοντας τις γενετικές τους δυνατότητες- να μεγιστοποιούν την ταχύτητα ανάπτυξής τους με αποτέλεσμα την κατά 30% ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την υδροπονία και 100% σε σχέση με την καλλιέργεια στο έδαφος.

Σύμφωνα με πειράματα της NASA στην αεροπονία καταναλώνεται λιγότερο από το 1% του νερού που χρειάζεται το φυτό στο έδαφος, με αποτέλεσμα να είναι η ιδανική λύση για άνυδρες και υφάλμυρες περιοχές.

Παράγονται απολύτως υγιεινά προϊόντα, απαλλαγμένα από χώματα και ξένες ύλες.

Θεωρείται οικολογικά ασφαλής μέθοδος, φιλική προς το περιβάλλον, με μηδενικά υπολείμματα.

Εξοικονομεί μεγάλα ποσοστά ενέργειας.
Η εξέλιξη της αεροπονίας

Τα πρώτα «αερόβια» φυτά μεταφέρθηκαν στο Διάστημα το 1960 μέσω της αποστολής Sputnik 4.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε από τον Richard Stoner τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 στο Ames Research Center της ΝΑSA, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στις μελλοντικές αποστολές και αποικίες του διαστήματος.

Ο Richard Stoner, θεωρείται «ο πατέρας της εμπορικής αεροπονίας» και η τεχνολογία του χρησιμοποιείται σε πολλά πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα και από επαγγελματίες παραγωγούς, κυρίως στην Αμερική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρηματικές αεροπονικές φάρμες έχουν αναπτυχθεί κυρίως στις ΗΠΑ, όμως, μέσα σε κτίρια με τεχνητό φωτισμό.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι κάθετες αεροπονικές φάρμες (Vertical Aeroponic Tower Farms) και οι κάθετοι αεροπονικοί κήποι που λειτουργούν σε ταράτσες της Νέας Υόρκης, τροφοδοτώντας εστιατόρια με κάθε είδους λαχανικά και αρωματικά φυτά.

Πάνω από μία 10ετία λειτουργεί στην Φλόριδα των ΗΠΑ, δείχνοντας το μέλλον, η μοναδική στον κόσμο επισκέψιμη Αεροπονική Φάρμα, στο EPCOT Center της Disneyland.

Στην Ευρώπη, αεροπονικά συστήματα έχουν αναπτύξει η Ολλανδία και η Δανία.

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top