18 Οκτ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Μόλυνση-εφιάλτης στον ποταμό Τρίτωνα!

Μόλυνση-εφιάλτης στον ποταμό Τρίτωνα!
Από την ανεξέλεγκτη ροή του συνόλου των λυμάτων του οικισμού Κορμπα Χάνια


Τη παρέμβαση των αρμοδίων φορέων και αρχών  για την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος,  της ανεξέλεγκτης  ροής του συνόλου των λυμάτων του οικισμού Κορμπα Χάνια,  ζητούν με αναφορά τους τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Τ.Κ. Αμυγδαλιών του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Τα λύματα σήμερα καταλήγουν χωρίς καμία επεξεργασία στο μικρό ποταμό  «Τρίτωνα» που υπάρχει σε επαφή με τον οικισμό, περνούν από τους πανέμορφους καταράκτες απέναντι από την Ιερά Μονή Σεπετού, χύνονται στον ποταμό Αλφειό και από εκεί στη θάλασσα…

Στην αναφορά των κατοίκων προς το δήμο, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας και κάθε περιβαλλοντική οργάνωση, ζητείται  να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα και να αρθούν τόσο οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία όσο και η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Το πρόβλημα

Αναλυτικότερα όσον αφορά την εξέλιξη του προβλήματος, στην αναφορά επισημαίνονται τα εξής:

«Από την αρχή της δημιουργίας του οικισμού μας,  τη δεκαετία του 1960, ταυτόχρονα με την κατασκευή των οικιών, καταστημάτων και εν γένει κτιρίων και λοιπών υποδομών, προβλέφτηκε η ύπαρξη συνεχόμενων και συγκοινωνουσών δεξαμενών με περιεχόμενο αδρανή υλικά (χαλίκι κλπ) για την συγκέντρωση των οικιακών λυμάτων, την κατακράτηση μέσω των αδρανών υλικών ή την καθίζηση του στερεού περιεχομένου τους και  την  κατάληξη με υπερχείλιση των απομενόντων υγρών στον μικρό ποταμό.

Με τις τότε συνθήκες η παραπάνω κατασκευές δεν αποτελούσαν μεν ιδανική λύση, αλλά επέλυαν κάπως το πρόβλημα, δεδομένου και του μικρότερου πληθυσμού του οικισμού, του μικρότερου κατά πολύ όγκου λυμάτων, αλλά και της διαφορετικής τους σύνθεσης σε σχέση με τα σημερινά λύματα που εκτός από το ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ ο όγκος τους, έχουν τελείως διαφορετική σύνθεση με τη γενίκευση χρήσης οικιακών απορρυπαντικών  και άλλων υλικών με περιεχόμενο που επιβαρύνει και ρυπαίνει σε ασύγκριτα μεγαλύτερο βαθμό το περιβάλλον σε σχέση με τα λύματα της δεκαετίας του ’60 – ΄70...

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, οι δεξαμενές αυτές γέμισαν με τα στερεά υλικά των λυμάτων που κατακρατούνταν από τα αδρανή υλικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει  κανένα «φιλτράρισμα» των λυμάτων και ή να υπερχειλίζουν από τα φρεάτια των δεξαμενών ή να καταλήγουν χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία στον μικρό ποταμό που παραρρέει τον οικισμό.

Έτσι σε κάποια χρονική στιγμή, παλαιότερα, αποφασίστηκε από τους αρμόδιους τοπικούς άρχοντες, να αφαιρεθούν από τις δεξαμενές τα αδρανή υλικά και να λειτουργούν απλά σαν δεξαμενές στις οποίες πλέον καταλήγουν τα λύματα του οικισμού,
και χωρίς ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, οδηγούνται με υπερχείλιση στο μικρό ποταμό.

Και όλα αυτά σε ελάχιστη απόσταση από κεντρικό σημείο του οικισμού, δίπλα από την εκκλησία μας, δίπλα από το χώρο που παίζουν τα παιδιά μας, δίπλα στο Αγροτικό Ιατρείο μας, δίπλα από τα καταστήματα και τα σπίτια μας.

Η «εγκατάσταση» αυτή όπως είναι εύκολα αντιληπτό από τον καθένα, δεν  υποβάλλει σε οποιασδήποτε μορφής επεξεργασία τα λύματα, απλά τα συγκεντρώνει και τα διατηρεί συγκεντρωμένα και ό,τι περισσεύει διοχετεύεται στο μικρό ποταμό με υπερχείλιση...».

«Κίνδυνος για επιδημίες»

Με αυτά τα δεδομένα, συνεχίζουν οι κάτοικοι της περιοχής,  οι «εγκαταστάσεις» αυτές σήμερα αποτελούν εστία μόλυνσης και μόνιμης απειλής της υγείας των κατοίκων με ενεργό τον κίνδυνο  εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών, και γενικά ενεργό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, πηγή αφόρητης δυσοσμίας 

ειδικά το καλοκαίρι που καθιστά την παραμονή  στα σπίτια  και στα καταστήματά μας αδύνατη,  και ΜΟΝΙΜΗ πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος  αφενός μολύνοντας το νερό του μικρού ποταμού, του Αλφειού και της θάλασσας όπου καταλήγουν, αφετέρου το έδαφος από το οποίο περνάει ο μικρός ποταμός αλλά και ο Αλφειός.

«Ως πολίτες αυτής της χώρας, ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει θεσπίσει κανόνες για τη διαχείριση των λυμάτων ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση του περιβάλλοντος και να μην κινδυνεύει η υγεία των πολιτών,

ζητήσαμε κατ’ αρχή εδώ και χρόνια, από τον αρμόδιο αυτοδιοικητικό φορέα το Δήμο Ανδρίτσαινας  - Κρεστένων, να παρέμβει άμεσα και να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά συναντήσαμε μόνο υποσχέσεις στην αρχή και πλήρη αδιαφορία στη συνέχεια» καταλήγει η αναφορά της Σ.Ε. κατοίκων της Τ.Κ. Αμυγδαλιών.

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΨΗ

Αποτελεί απαράδεκτο γεγονός η επί σειρά ετών μόλυνση του Τρίτωνα με λύματα, ο οποίος στη συνέχεια καταλήγει στον Αλφειό αλλά και στη θάλασσα!

Δικαιολογημένα οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται έντονα προς τους εμπλεκόμενους φορείς και αρχές , αφού ο κόμπος κυριολεκτικά έφτασε στο χτένι, εξαιτίας της χρόνιας αδιαφορίας  των αρμοδίων σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να ληφθούν μέτρα  για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της δημόσιας υγείας που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο...

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top