25 Φεβ 2018
0 σχόλια

«Όχι» των Ελλήνων της Μελβούρνης στην παράδοση του όρου «Μακεδονία» [video]

«Όχι» των Ελλήνων της Μελβούρνης στην παράδοση του όρου «Μακεδονία»
Φωτ.: sbs.com.au
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Μελβούρνης διαδηλώνοντας για την διαφύλαξη του ονόματος της Μακεδονίας.


 Ομογενείς κάθε ηλικίας, περίπου 3.500 τον αριθμό, βρέθηκαν μπροστά από το ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης, διατρανώνοντας ειρηνικά πως η Μακεδονία είναι ελληνική.

Δημοψήφισμα για το όνομα με τη συμμετοχή και των Ελλήνων της διασποράς ζήτησαν οι ομογενείς.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας Παναγιώτης Ιασωνίδης, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό, ακόμη και στις τάξεις της ομογένειας, προαναγγέλλοντας αδιαπραγμάτευτη στάση.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να δηλώσουμε, ότι δίνοντας το όνομα της Μακεδονίας ή παράγωγό του, αποσχίζουμε την καρδιά από το σώμα του Ελληνισμού, ακρωτηριάζουμε τη συνείδησή μας, ματώνουμε τον πατριωτισμό μας, τραυματίζουμε την ίδια την Ελλάδα. Η αποδοχή συμφωνίας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, θα αποτελεί πράξη εθνικής μειοδοσίας», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης: «Διαμαρτυρόμαστε γιατί μια κυβέρνηση μειοψηφίας επιμένει θρασύτατα να αποφασίζει για το σύνολο του λαού μας».

Τέλος, διατύπωσε το βασικό αίτημα της ομογενειακής κοινότητας: «Απαιτούμε να γίνει δημοψήφισμα. Να κληθούν και να ψηφίσουν και τα τέσσερα εκατομμύρια των Ελλήνων της διασποράς. Αυτή η Μακεδονία δεν είναι μόνο δική τους πατρίδα, είναι και δική μας. Να στηθούν κάλπες στη διασπορά.

Οι εκπατρισμένοι Έλληνες, που ζούμε στην Αυστραλία, δεν δεχόμαστε συμβιβασμό με το όνομα που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα παραδώσουμε Θερμοπύλες, ότι αρχίζει ο δεύτερος Μακεδονικός αγώνας, ότι θα μας βρουν οι Σκοπιανοί της Αυστραλίας και της διασποράς απέναντί τους. Δεν θα συμβιβαστούμε.

Ως πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας, καλώ όλους τους Έλληνες, και όσους διαφωνούν, να μη συμβιβαστούν».


Πηγή: SBS Greek - Ελληνικό Πρόγραμμα Ραδιοφωνίας SBS

Στην πύρινη ομιλία του ο Επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ξεχνούν οι δυνατοί του κόσμου και θέλουν να υπάρξουν όσο περισσότερο μπορούν για να μικρύνουν την Ελλάδα. Τη φοβούνται την Ελλάδα. Φοβούνται τον πολιτισμό της, φοβούνται την πίστη της.

Εμείς είμαστε συγκεντρωμένοι για να απευθύνουμε λόγο προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία τη στιγμή αυτή, λησμονώντας τους αγώνες των προγόνων μας, λησμονώντας τους αγώνες της Εκκλησίας δια μέσου των αιώνων, έρχεται να διαπραγματευτεί για να μας πει τι, να δώσουν το όνομά μας. Δεν το δίνουμε, όχι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να ακούσουν τη φωνή του ελληνισμού και της Ελλάδας και του εξωτερικού και να κρατήσουν υπερήφανα ψηλά τη σημαία της Ελλάδας».

Μίλησαν ακόμη ομογενείς βουλευτές της πολιτείας, που ξεκαθάρισαν ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί ο όρος Μακεδονία στην πΓΔΜ.

Πηγή: pontos-news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top