26 Σεπ 2018
0 σχόλια

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ;;

Στιγμιότυπα απο εκδηλώσεις του Πολιτιστικoύ Συλλόγου Καλίδονας "Σάρενα"

Στιγμιότυπα απο εκδηλώσεις του Πολιτιστικoύ Συλλόγου Καλίδονας "Σάρενα"


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ !!!

Τι σημαίνουν άραγε και ποιος ορίζει την έννοια των πολιτιστικών συλλόγων στην σημερινή εποχή;;;

Τα τελευταία 25 χρόνια δραστηριοποιείται έντονα στην περιοχή της Ηλείας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας, <<Σάρενα>>. Πλήθος εκδηλώσεων, πρωτοβουλιών και προσπαθειών για την ανάδειξη όχι μόνο του χωριού μας αλλά και γενικότερα του Νομού μας έχουν υλοποιηθεί χάρις στις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων του πολιτιστικού μας Συλλόγου.

Σε γενικότερες γραμμές είναι λίγο πολύ γνωστές, δράττομαι όμως της ευκαιρίας να αναφέρω μερικές:

Καθιέρωση ημέρας Πολιτισμού με απόφαση ΓΣ. Δέκα πέντε χρόνια πραγματοποιείται Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών και τιμούμε κάθε χρόνο πρόσωπα που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό και την ιστορίας μας π.χ. Σ. Καρράς, Β. Τσιτσάνης, Μίκης Θεοδωράκης, Λ. Παπαδόπουλος, τους αγρότες και αγρότισσες της Καλιδονας και αρκετά άλλα.

Εκδόσεις, βιβλίων γύρω από τη Λαογραφία και την τοπική ιστορία του χωριού μας, Βιβλίο παραδοσιακών Συνταγών συλλεκτικών ημερολογίων, καρτών και έκδοση τρίμηνης Εφημερίδας μας.

Εκδηλώσεις για να τιμήσουμε την γυναίκα, τη μητέρα, τον πατέρα και ειδική εκδήλωση να τιμήσουμε τους γαμπρούς και τις νύφες του χωριού μας με αφιέρωμα στο προπολεμικό τραγούδι. Ρεμπέτικες Βραδιές, <<Τσιτσάνεια>>.

Ενδιαφέρον και διαβήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον Αρχαιολογικό χώρο του <<Νέστωρα Κακοβάτου>> ΔΔ Καλίδονας. Επισκέψεις αγάπης σε ηλικιωμένα και ανήμπορα άτομα κάθε χρόνο.

Λαογραφικό Μουσείο, βιβλιοθήκη, Θερινό Κινηματογράφο, Πολιτιστικό Κέντρο που το χρησιμοποιούμε ως Καφενείο οβελιστήριο για τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού μας.

Ο χώρος των εκδηλώσεων στο Βαρκό δείχνει τον αγώνας μας για την παράδοση και τον πολιτισμό των προγόνων μας.

Η πλατεία του χωριού μας έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας για να μας θυμίζει τις καλές εποχές του χωριού μας.

Το ενδιαφέρον μας για το παλιό Σχολείο( δωρεά του Α. Συγγρού) ήταν η αιτία να γίνει μελέτη από την Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών με δαπάνες της ΑΛΦΑ ΒΑΝΚ για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Πάντοτε προσφέρουμε εθελοντικά και ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες μας, όπου μας ζητηθούν

Είναι όλα αυτά ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ;;

Εμείς λέμε ναι!! Αυτά είναι πολιτισμός, αυτή είναι πρόοδος και αναβάθμιση του τόπου μας και όχι τα δεκάδες πανηγύρια που κυρίως το καλοκαίρι πραγματοποιούνται παντού.

Όχι πως κατακρίνουμε τα πανηγύρια, αντίθετα, άλλο όμως πολιτιστική εκδήλωση και άλλο πανηγύρι και λαϊκή διασκέδαση. Και αυτά τα έχουμε ανάγκη και το πανηγύρι και την διασκέδαση και τον χορό, δεν είναι όμως πολιτισμός!

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, ποιο είναι το κριτήριο για να μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι;;.

Εμείς και αρκετοί ακόμη σύλλογοι στην Ηλεία, που παρουσιάζουν έντονη πολιτιστική δράση καθ όλη την διάρκεια του χρόνου, να είμαστε μαζί με συλλόγους που εμφανίζονται μια φορά τον χρόνο για να διοργανώσουν ένα λαϊκό πανηγύρι και μετά……;;.

Και πως οι κρατικοί και δημόσιοι φορείς, για παράδειγμα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποφασίζει και χρηματοδοτεί τους συλλόγους χωρίς να εξετάζει την δράση τους και την παρουσία τους στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου;;.

Μας προκαλεί λύπη και απογοήτευση.

Φυσικά αυτή η στάση, εν προκειμένω της Περιφέρειας, δεν θα κάμψει την αγωνιστική μας δράση.

Αντίθετα θα συνεχίσουμε ακόμη ποιο έντονα ακόμη ποιο δυνατά, και θα καλούμε σε κάθε μας εκδήλωση όλους τους πολίτες της Ηλείας, να δουν από κοντά, εάν από εδώ την... μακρινή για τα "κέντρα των αποφάσεων" Καλίδονα, επιτελείται ένα κάποιο έργο.

Και θα συνεχίσουμε να καλούμε, όπως κάνουμε πάντα, σε όλες μας τις εκδηλώσεις και τον Περιφερειάρχη και τους Συμβούλους του στην Ηλεία, που σπανίως βρίσκουν τον δρόμο για την μακρινή Καλίδονα...

Εμείς είμαστε εδώ και θα είμαστε παρόντες στα πολιτιστικά δρώμενα της Ηλείας όσο ζούμε και αναπνέουμε, γιατί για εμάς, ο πολιτισμός είναι η παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας, είναι η προίκα για τις επόμενες γενιές.

Ελπίζουμε αυτοί που τόσο εύκολα αγνοούν τις προσπάθειές μας, να είναι παρόντες για να μπορέσουμε να τους πείσουμε ότι εμείς στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλιδονας << Σάρενα>> είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα και θα στηρίζουμε πάντα την λαϊκή μας παράδοση και τον πολιτισμό, με η χωρίς την βοήθεια της επίσημης πολιτείας.

Στιγμιότυπα απο εκδηλώσεις του Συλλόγου μας!




























Triantafullia Niarchou-Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας "Σάρενα"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top