13 Δεκ 2018
0 σχόλια

Στα αζήτητα το γάλα στα ορεινά της Ηλείας!

Στα αζήτητα το γάλα στα ορεινά της Ηλείας!
Σε αδιέξοδοι οι κτηνοτρόφοι λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης εταιρειών να παραλάβουν το προϊόν


Σε αφανισμό οδηγείται η κτηνοτροφία στις ορεινές και πλέον παραγωγικές περιοχές της Ηλείας, μετά το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με  την παραλαβή του γάλακτος από μεγάλες  εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στο Νομό.

Στο προσκήνιο έρχεται  το ζήτημα της διακοπής παραλαβής του προϊόντος, που έγινε στα τέλη του Μαΐου σε μεγάλη ακτίνα στην Ηλεία, αφού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι κτηνοτρόφοι θα έχουν στη διάθεσή τους σημαντικές ποσότητες  γάλακτος, το οποίο μέχρι τώρα κατανάλωναν  τα μικρά ζώα τους.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι παραγωγοί παρέτειναν  την πώληση των αρνιών, προκειμένου να  μη μένει αδιάθετο το γάλα τους, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενδιαφέρον από   γαλακτοκομική εταιρεία προκειμένου να το παραλάβει…

 Το πρόβλημα το οποίο ανέδειξε τον περασμένο Ιούνιο η «ΠΡΩΤΗ», είναι πιο έντονο στο τμήμα από το Θολό-Φιγαλεία- Λινίσταινα –Δραγώγι-Ανδρίτσαινα και την περιοχή των Κρεστένων,  ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει (σε μικρότερη όμως κλίμακα) και στις ορεινές περιοχές των δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας, όπου  γαλακτοκομικές εταιρείες  σταμάτησαν νωρίτερα φέτος την παραλαβή  τους προϊόντος.

Η κατάσταση ωστόσο  επιδεινώνεται  ακόμα περισσότερο την παραγωγική περίοδο που ήδη διανύουμε, μετά και την ενημέρωση των παραγωγών από αρμοδίους μεγάλων εταιρειών πως θα πρέπει να  υπάρχουν μεγάλες ποσότητες για να μεταβούν τα φορτηγά  στις ορεινές περιοχές  προκειμένου να παραλάβουν το γάλα…

 Όπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και ανησυχία στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών του Νομού, που δέχονται ένα ακόμα πλήγμα όσον αφορά τη διάθεση των προϊόντων τους, από τα οποία στηρίζουν την επιβίωσή τους.

Μάλιστα οι παραγωγοί στις παραπάνω περιοχές έχουν φτάσει στο σημείο να αναφέρουν πως θα έδιναν το γάλα τους ακόμα και στην πολύ χαμηλή τιμή των 65 λεπτών ανά κιλό, εφόσον γινόταν παραλαβή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα παραγωγής!

«Ολόκληρη η παραγωγή γάλακτος βρίσκεται στον αέρα και οι κτηνοτρόφοι δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Από το Θολό μέχρι και την Ανδρίτσαινα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Έχουν αφήσει απούλητα τα αρνιά επειδή δεν έχουν τι να κάνουν το γάλα, μήπως και βρεθεί κάτι για να το δώσουν.

Είχε έλθει  αρμόδιος της εταιρείας  στην περιοχή και μας δήλωσε ότι θέλει 6 τόνους γάλα για να ξεκινήσει την παραλαβή,  διαφορετικά δεν μπορεί να στείλει οχήματα για μικρότερη ποσότητα.

Πρώτα και με λιγότερο γάλα ερχόταν στην περιοχή , αλλά όταν αυξανόταν η παραγωγή έπαιρνε περισσότερο.

Μέχρι τη Φιγαλεία έφερνε το ένα αμάξι το οποίο γέμιζε και από εκεί και πάνω πήγαινε το άλλο, που παραλάμβανε από  Πετράλωνα, Λινίσταινα, Ανδρίτσαινα και Κρέστενα.

Προσπαθήσαμε να έλθουμε σε επαφή και με άλλη εταιρεία, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ οι μικροί έμποροι μας λένε ότι έχουν τους πελάτες τους και δεν ενδιαφέρονται για περαιτέρω ποσότητα γάλακτος» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο επαγγελματίαςστον κτηνοτροφικό κλάδο στη Ν. Φιγαλεία κ. Γιάννης Γιαννίκος.

Από την πλευρά του εξάλλου ο κτηνοτρόφος  κ. Γιώργος Στριγκλογιάννης, εξέφρασε τη μεγάλη αγωνία που έχουν οι εκατοντάδες  κτηνοτρόφοι  στην ευρύτερη περιοχή, από το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια οι παραγωγοί μένουν εκτός της παραλαβής του γάλακτος, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει ολόκληρη την κτηνοτροφία και στην Ηλεία…

Στην  υπόλοιπη χώρα

Στο μεταξύ  το θέμα που έχει προκύψει  με  τη –μη- παραλαβή του γάλακτος  και στην Ηλεία,  αποτελεί μέρος του τεράστιου προβλήματος  που παρατηρείται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «τα κοπάδια μειώνονται, όμως οι εταιρείες δηλώνουν ότι δεν χρειάζονται γάλα».

Ωστόσο για τους παραγωγούς της περιφέρειας, η απόσταση από τα κέντρα γαλακτοπαραγωγής προκαλεί αδιέξοδο, καθώς οι τιμές διαρκώς κατεβαίνουν, με αποτέλεσμα κτηνοτροφικές μονάδες να κλείνουν η μία μετά την άλλη και οι κτηνοτρόφοι να βλέπουν την πόρτα εξόδου από το επάγγελμα και ενίοτε τη χώρα.

 «Την τελευταία διετία πωλούνται ζώα έτοιμα να γεννήσουν, γιατί οι κτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι. Τ

α καρτέλ του γάλακτος υποχρεώνουν τους κτηνοτρόφους να υπογράψουν συμβόλαια χωρίς τιμή.

Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε τις κυρώσεις σε περίπτωση που εγκαταλείψουμε το συμβόλαιο που διατηρεί μόνο ο γαλακτοκόμος», περιγράφει ο Κώστας Ακριτίδης, πρόεδρος Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης Δράμας.

Διανύουμε τον Δεκέμβρη αλλά οι τυροκόμοι δεν εμφανίζονται να υπογράψουν συμβόλαια.

Οι συνάδελφοι του κ. Ακριτίδη οδηγούνται στην πώληση εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, της υψηλής φορολόγησης, του υψηλού ΕΦΚΑ, των ακριβών ζωοτροφών και των χαμηλών τιμών γάλακτος- κρέατος, εξηγεί.

«Τώρα πωλούνται στον Δήμο Προσοτσάνης τρία κοπάδια, το καθένα 450-500 πρόβατα, με δικαιώματα. Αγοράζουν κυρίως κρεατέμποροι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, υποστηρίζει ότι «δεν αγοράζει σχεδόν κανείς ζωντανά ζώα, με εξαίρεση ελάχιστους τυροκόμους, γιατί η τιμή παραγωγού είναι χαμηλότατη».

Τα ζώα οδηγούνται στο σφαγείο και πωλούνται από 60 έως 80 λεπτά/κιλό. «Τα κοπάδια μειώνονται, όμως οι εταιρείες δηλώνουν ότι δεν χρειάζονται γάλα.

Όσο πλησιάζουμε στην Τουρκία, οι εταιρείες λιγοστεύουν και η τιμή κατεβαίνει. Στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία οι τιμές είναι εντελώς διαφορετικές, γιατί υπάρχουν πολλοί μεταποιητές».

«Από τη Ρουμανία φέρνουν γάλα και έτοιμη φέτα. Εκβιάζουν τους κτηνοτρόφους ότι εάν δεν υπογράψουν, δεν θα πάρουν το γάλα τους.

Γίνονται καταγγελίες στο υπουργείο και απαντούν ότι τα γνωρίζουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», λέει ο Κώστας Ακριτίδης.

Κώστας Αντωνόπουλος-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top